Зміст
Сливи входять до списку перших плодів, які стародавні люди почали вирощувати, а не просто збирати. Ці соковиті, кисло-солодкі фрукти зустрічаються в усіх регіонах України. Сливові дерева ростуть у сільських садках та у дворах багатоквартирних будинків, також їх вирощують у промислових масштабах. Користь слив важко переоцінити – у свіжому вигляді вони насичують організм людини вітамінами та мікроелементами. У сушеному та консервованому стані сливи стають чудовим джерелом клітковини.
Сливи: калорійність та склад

Існує близько 40 сортів слив. Залежно від сорту плоди відрізняються за розмірами, кольором шкірки та м’якушу, розміром кісточки, часом дозрівання та смаковими якостями. Калорійність слив у свіжому вигляді складає 45-65 кКал на 100 г продукту. Наведений діапазон показує, що різні плоди можуть відрізнятись за калорійністю. Зазвичай найвищий показник у стиглих, солодких плодів. Найнижча калорійність слив, які ще не доспіли, або належать до кислого сорту.
Завдяки низькій калорійності слив їх можна порадити людям, які слідкують за вагою. Нутриціологи також рекомендують ці плоди тим, хто прагне знизити масу тіла. Щоправда, не варто ними зловживати. Оптимальна порція – 250-300 грамів м’якуша без кісточки на день. Щоб усі вітаміни в сливах добре засвоїлись, краще за все їсти плоди сирими, а не запеченими або звареними.
У чорносливі (сушених сливах) значно більше калорій – 240 кКал у 100 г продукту.
Сливи: вітаміни

Жоден продукт не може бути абсолютно корисним або шкідливим. Частіше за все він має і користь, і шкоду. Сливи також здатні покращити або погіршити стан здоров’я людини. Описуючи позитивні властивості цих плодів, потрібно зазначити високий вміст вітамінів. У сливах присутня велика кількість важливих для людини поживних речовин.
Вітаміни в сливах (у 100 г свіжих плодів):
- вітамін С (7-10% від добової норми для дорослої людини);
- вітамін А (1,2-1,6% від добової норми);
- вітамін K (3,5-4,7% від щоденної рекомендованої порції).
Окрім цього сливи можуть похизуватись вмістом міді, марганцю, магнію та фосфору.
У чорносливі значно більша концентрація поживних речовин, ніж у свіжих плодах. Цим зумовлена користь і шкода слив. Сухий чорнослив можна зберігати досить довго, однак його потрібно вживати у невеликій кількості. Після висушування змінюється пропорція вітамінів в сливах. Стає більше вітаміну К та В6. Чорнослив також є джерелом вуглеводів, калорій, клітковини та магнію.
Користь слив

Регулярне додавання слив у раціон допомагає налагодити роботу шлунково-кишкового тракту і посилити імунітет. Однак потрібно дотримуватись рекомендованих спеціалістами норм вживання. Надмірна кількість свіжих або сушених плодів може нашкодити здоров’ю.
Природний проносний засіб
Сушені сливи (чорнослив) – це добре відомий засіб від закрепів. Користь слив полягає у тому, що вони містять багато клітковини та завдяки цьому покращують травлення. Ефективність даного засобу підтверджена дослідженнями. Науковці ретельно вивчили дію, яку чинить на організм чорнослив та страви з ним. Вони зазначають, що клітковина у цьому продукті не розчиняється у воді. Вона збільшує об’єм калових мас та пришвидшує рух їжі по кишківнику.
Ще одна важлива особливість чорносливу полягає у вмісті цукрового спирту. Користь слив у даному аспекті полягає в тому, що вони мають проносну дію.
Джерело антиоксидантів
Численні дослідження показали, що організму людини життєво необхідні антиоксиданти. Це особливий тип молекул, який допомагає боротись із надлишком вільних радикалів та відновлювати тканини, пошкоджені ними. Через надмірну кількість вільних радикалів може статись окиснювальний стрес, він знижує імунітет і викликає цілий ряд хвороб, у тому числі хронічних.
У сливах містяться рослинні антиоксиданти, зокрема, поліфенольні. Вони зменшують запалення в організмі та позитивно впливають на стан кісток. Також даний вид антиоксидантів здатен знижувати ризик діабету і хвороб серця.
Окремий тип поліфенольних антиоксидантів, антоціани, значно покращують роботу серцево-судинної системи та потенційно знижують ризик появи деяких видів раку. Науковці додають, що наразі ведуться додаткові дослідження, які мають дати більше інформації про вплив антоціанів на здоров’я людини.
Допомога в контролі рівня цукру
Люди, які мають діабет, повинні постійно слідкувати за рівнем цукру у своїй крові. Щоб сформувати повноцінний та збалансований раціон, їм варто дізнатись про користь і шкоду слив та чорносливу.
Науковці виявили, що попри високий вміст вуглеводів сливи не викликають різких стрибків рівня цукру. Вважається, що це через вплив на гормон адипонектин. Окрім цього, велике значення має клітковина – вона знижує швидкість перетравлення їжі та рівень цукру зростає поступово.
Однак не можна забувати про рекомендовані норми споживання слив та чорносливу.
Зміцнення кісток
Регулярне споживання чорносливу сприяє збереженню щільності кісткової тканини. Також цей продукт запобігає втраті кісткової маси та потенційно здатен відновлювати міцність кісток. Це можна пояснити високою концентрацією вітамінів, мікро- та макроелементів. Зокрема, для кісток надзвичайно корисним є вітамін K, фосфор, магній та калій.
Шкода від вживання слив

Плануючи додати сливи у свій раціон, потрібно зважити не лише на користь, а й на можливу шкоду цих фруктів. Через наявність кислоти сливи можуть спричинити печію або іншим чином негативно вплинути на роботу шлунку. Особливо обережними мають бути люди із виразковою хворобою.
Кому варто обмежити вживання слив та чорносливу:
- людям із діабетом та тим, хто слідкує за вагою (через високий вміст цукру);
- людям із сечокам’яною хворобою, подагрою, ревматизмом;
- вагітним жінкам та годуючим матерям.
Перш ніж приймати рішення про вживання чи відмову від слив, краще порадитись зі своїм лікарем.
Чим корисна слива для жінок

Завдяки вітамінам у сливах цей фрукт дуже позитивно позначається на жіночому здоров’ї. Зокрема медики говорять про користь слив та чорносливу для жінок у постменопаузі. Річ у тім, що вітамін С, калій та вітамін K запобігають втраті кісткової маси. Тобто сливи допомагають знизити ризик появи остеопорозу.
Вивчаючи, чим корисна слива для жінок, науковці виявили позитивний вплив цього продукту на стан шкіри, волосся та нігтів. Зрештою свіжі сливи та чорнослив покращують стан нервової системи та налагоджують сон.
Чи можна їсти сливи на ніч

Через певний заспокійливий ефект сливи сприяють засинанню та допомагають налагодити режим сну. Тож, відповідаючи на питання, «Чи можна їсти сливи на ніч?», можна з упевненістю сказати «Так». Однак варто з обережністю вживати ці фрукти, якщо виникають проблеми з травленням.
Користь слив беззаперечна, це смачний та доступний продукт. Щоправда, він не є універсальним. Тому перед введенням його в раціон потрібно порадитись зі спеціалістом.