Корисні поради на кожен день


Рижій: яка користь від насіння рослини

Рижій

Рижій є трав’яною культурою, насіння якої використовують у багатьох галузях: парфумерній, медичній та тваринницькій. З рослини роблять дуже корисну сиродавлену олію, яка багата на важливу для здоров’я речовину Омега-3. Чим ще корисний рижій та які рецепти з його насіння допоможуть знизити рівень цукру в крові?

За медичною статистикою на 2025 рік, як повідомляють новини України від УНН із посиланням на міністра охорони здоров’я Віктора Ляшко, у країні цукровий діабет офіційно діагностований у 1,2 млн пацієнтів. Але реальні цифри можуть бути значно більшими. Мова про діабет II типу (набутий), що дуже важко виявити з причин відсутності початкових симптомів та ознак. Людина може хворіти протягом 2-3 років і не здогадуватися про свій діагноз, тому варто регулярно проходити профілактичні обстеження.

Чим корисне насіння рижію для хворих на діабет?

Насіння можна застосовувати як засіб профілактики, а також у разі встановленого діагнозу. Воно використовується як відвар або настій, його додають у їжу, а також вживають у вигляді олії (заправка для салатів тощо). Які властивості має рижій:

  • знижує рівень цукру в крові завдяки гіпоглікемічному пептиду в складі;
  • високий вміст білків, жирів та вуглеводів здатний підвищити рівень енергії та покращити самопочуття;
  • насіння вживають як профілактику закрепів та жовчнокам’яної хвороби, розчинні та нерозчинні волокна допомагають налагодити функції травної системи.

Перед вживанням продукту варто проконсультуватися з лікарем, адже рижій може спричинити алергічні реакції. Ще потрібно врахувати високий вміст жирів у складі, це несе ризики підвищення холестерину в деяких схильних до цього пацієнтів.

У якому вигляді вживають насіння рижію?

Насіння можна їсти сирим чи підсмаженим, додавати до різних страв: салатів або під час випікання хліба. Воно має смак, що нагадує гірчицю чи редьку, але набагато м’якше та ніжніше. Також насіння можна пророщувати та додавати паростки до салатів, бутербродів чи смузі.

Для приготування відвару беруть 3 столові ложки продукту на 3 склянки води. Проварюють на невеликому вогні протягом 10-15 хвилин, остуджують та проціджують. Приймають 100 г за 1 годину до їди тричі на добу. Якщо рівень цукру нормалізувався, то приймання можна скоротити до 1 разу на добу.

Треба пам’ятати про наявність протипоказань до засобів народної медицини, тому проконсультуйтеся з лікарем та не перевищуйте рекомендоване дозування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *