Корисні поради на кожен день


Шкідники та хвороби винограду: ознаки та засоби боротьби

Хвороби винограду

Ягоди винограду мають приємний смак та аромат. Їх можна вживати у свіжому вигляді, а також готувати безліч цікавих страв і напоїв. До того ж виноград можна вирощувати вдома. Однак задоволення від садівництва може бути зіпсоване шкідниками. Хвороби винограду вражають листя, пагони та самі ягоди. Щоб отримати дійсно хороший врожай та насолодитись соковитими гронами, варто подбати про якісний захист рослини.

Основні хвороби винограду

Виноградник може бути вражений неінфекційними або інфекційними хворобами.

Неінфекційні захворювання з’являються через погані умови, у яких зростає рослина. Тож захист винограду від хвороб даного типу передбачає боротьбу з симптомами. Спираючись на видимі ознаки захворювань, можна зрозуміти, які саме умови потрібно покращити – підживити ґрунт або збалансувати його склад, додати або зменшити полив, подбати про кислотно-лужний баланс тощо. Також до неінфекційних хвороб можна віднести враження шкідниками. Виноград вразливий перед попелицею, кліщами, листовійками та іншими паразитами.

Інфекційні хвороби винограду виникають в результаті зараження рослини спорами грибків, бактеріями, вірусами або мікробами. Частіше за все українські виноградарі стикаються із борошнистою росою, паршою, оїдумом, сірою гниллю та чорною плямистістю. Розповсюдження патогенів відбувається за допомогою вітру, тварин, комах та птахів, а також через необережність людей – мікроби та спори залишаються на одягу, взутті та садових інструментах. Боротьба з інфекційними хворобами винограду потребує терпіння та наполегливості. Необхідно швидко реагувати на перші ознаки зараження та ретельно обробляти всі пагони та кущі.

Грибкові захворювання винограду

Грибки можуть завдати серйозної шкоди виноградним лозам. Їхні спори дуже добре зимують, знищити їх здатен лише сильний мороз. В умовах помірної зими спори здатні залишатись неушкодженими. Грибкові захворювання винограду активізуються навесні, вони продовжують поширюватись та захоплювати все більшу територію. Спори залишаються на опалому листі, тому його потрібно вчасно видаляти та спалювати (або виносити за межі ділянки).

Залежно від виду грибкові захворювання винограду вражають молоді лози, листя або кору. Зовні вони виглядають, як невеличкі плямки. Згодом грибкова культура розростається, розповсюджується на велику ділянку лози та сусідні пагони. Небезпека грибків полягає в тому, що вони живляться соками рослини, потроху вбиваючи її.

Розмножуючись спорами, грибки здатні виростити до 20 поколінь впродовж одного літнього сезону.

Оїдіум винограду або справжня борошниста роса

Оїдіум винограду

Одне з найбільш поширених грибкових захворювань винограду – це оїдіум. Також дана хвороба відома як справжня борошниста роса. Садівники вважають її найголовнішим ворогом виноградної лози. Якщо не доглядати за кущами, можна втратити весь урожай.

Оїдіум винограду можна легко впізнати за характерним білим нальотом на листі. Фактично через це хвороба і має назву борошниста роса. На винограді вона виникає завдяки поширенню спор, що зимують у землі або переносяться від інших інфікованих рослин. Як і будь-які грибкові захворювання винограду, оїдіум полюбляє загущені кущі та вологу. Хвороба вражає лози, які давно не обрізали та не проріджували. Зазвичай це відбувається навесні, коли спори осідають на бруньках.

Головні ознаки оїдіуму винограду:

  •  пагони припиняють рости;
  • листя скручується;
  • з’являється білий наліт на листі;
  • згодом вражене листя і пагони засихають.

Якщо вчасно не вжити заходів та не пролікувати рослину, вона може не впоратись із захворюванням та засохнути. Частіше за все оїдіум винограду починає розвиватись навесні ще до цвітіння. Для нього сприятливою є волога погода і прохолодні ночі (близько +5°С). В такому разі борошниста роса на винограді з’явиться задовго до того, як зав’яжуться перші ягоди.

Тепла та суха весна може затримати поширення інфекції. Тоді оїдіум винограду розвиватиметься повільніше і масове зараження станеться, коли на лозах будуть грона. Листя і ягоди вкриваються білим нальотом, виноград всихає та розтріскується, опадає. Пошкоджені ягоди не можна вживати в їжу.

Для боротьби з борошнистою росою на винограді використовується колоїдна сірка. Це найдієвіший засіб. Можна готувати розчин з сірки (50 г порошку на 10 л теплої води) та обприскувати рослину. Також хороший ефект дає обпилювання листя порошком. Експерти кажуть про те, що за один літній сезон потрібно провести 4 обробки: під час відростання першого листя, до цвітіння, коли наливаються грона, після збору винограду.

Альтернативою є обробка від борошнистої роси на винограді за допомогою бордоської суміші (мідний купорос та негашене вапно) або регулярне обприскування розчином молочної сироватки.

Сіра гниль винограду

Сіра гниль винограду

Як і всі інші грибкові захворювання винограду, сіра гниль добре зимує та вичікує на настання сприятливих умов для нового циклу розмноження. Активуючись навесні, вона поширює спори та інфікує здорові пагони та кущі. Сіра гниль винограду особливо полюбляє солодкі сорти з цукристістю ягід 15% і вище.

Щоб розпізнати сіру гниль винограду, потрібно регулярно оглядати листя та пагони. Першими симптомами хвороби стають сірі плями або бурі плями. Якщо погода суха і тепла, інфіковане листя швидко в’яне та засихає. Згодом пошкоджені ділянки вкриваються сірим пухнастим нальотом. Суцвіття і плоди гниють та опадають.

Сіру гниль винограду можна попередити, якщо слідкувати за станом кущів та складом ґрунту – проріджувати пагони, прибирати сухе листя і зрізані лози, перекопувати землю. Завчасне обприскування розчином бордоської рідини є поширеною профілактикою сірої гнилі винограду. Вражені кущі лікують за допомогою інсектицидів та фунгіцидів.

Загалом захист винограду від хвороб інфекційного типу передбачає швидке реагування на виявлені симптоми. Якщо чекати надто довго, можна втратити весь урожай.

Мілдью

Несправжня борошниста роса на винограді

Ще одна небезпечна інфекційна хвороба, яка може пошкодити врожай – несправжня борошниста роса на винограді або мілдью. Захворювання викликає грибок, який селиться на листі, а потім провокує в’янення суцвіть і плодів.

Мілдью проявляється як маслянисті плями на верхній частині листя (жовтуватого, бурого або сірого кольору) та фіолетовий або білий наліт на винограді знизу листа. Поширюючись гілками та пагонами, грибок спричиняє появу коричнево-червоних плям на лозах. В цих місцях виноград швидко гниє та псується. Ягоди не встигають дозрівати – утворюється густий білий наліт на винограді, а потім плоди темніють і опадають.

Для боротьби з мілдью застосовують агротехнічні методи таспеціальні препарати – суміші з вмістом міді та манкоцебу, стробілурини, системні фунгіциди.

Якщо з’явився білий наліт на винограді, його не можна їсти людям та тваринам. Мілдью – це грибок, небезпечний для здоров’я.

Чорна плямистість винограду

Чорна плямистість винограду

Небезпеку для окремих кущів та цілих виноградників становить чорна плямистість винограду. Цю грибкову хворобу також називають фомопсис, екскоріоз, «мертва рука». Назва уже вказує на головні симптоми – чорна плямистість винограду викликає потемніння пагонів та листя. Через розмноження грибка рослина слабшає, а без належного лікування гине.

Фактором ризику є підвищена вологість і спека. В таких умовах чорна плямистість винограду розвивається дуже добре. Відомо, що дана хвороба може «під’їдати» життєві сили рослини протягом років. Перш ніж кущ буде повністю знищений, в нього перестануть рости молоді лози, деформується листя, підвищиться схильність до перемерзання, розтріскається кора. Найбільш явно ознаки чорної плямистості винограду проявляються на нижньому листі куща – зони некрозу мають темний колір з жовтою облямівкою, жилка може бути повністю або частково чорна.

Захист винограду від хвороби досить складний, адже збудник знаходиться глибоко всередині тканин. Восени обрізають всі знайдені вражені пагони та обробляють рослину сумішшю: азотне добриво карбоміду та залізний купорос (3-5%). Навесні кущ обробляють препаратом з міддю (в період росту бруньок), а другий раз препаратами широкої дії (при появі 2-3 листків).

Спеціалісти попереджають про те, що захист винограду від хвороби на цьому не завершується. Чорна плямистість має властивість повертатись, тому обробки потрібно проводити й надалі.

Бактеріальні хвороби винограду

Кущі винограду можуть сильно постраждати від зараження вірусними та бактеріальними інфекціями.

Найбільш небезпечні бактеріальні захворювання:

  • бактеріоз;
  • бактеріальний (чорний) рак;
  • кисла гниль;
  • бактеріальний некроз.

Варто зазначити, що зараження може мати комплексний характер. Тобто виноградні лози одночасно атакує кілька видів бактерій.

Простий огляд рослини не дозволяє виявити хворобу, симптоми майже ніяк не проявляються. Щоб з’ясувати, чи не сталося зараження, потрібно надати зразки тканин у лабораторію. Сертифікація посадкового матеріалу є гарантією здорового та міцного винограду.

Вірусні хвороби винограду

Ще одна небезпека для кущів – хвороботворні віруси. Деякі з них мають візуальні прояви, інші спричиняють прихований перебіг хвороби.

Поширені віруси:

  • коротковузлість;
  • вірус мармуровості;
  • хвороба червоної плямистості винограду;
  • вірус мозаїки резухи;
  • скручування листя винограду.

Частіше за все віруси викликають деформацію пагонів, зміну забарвлення листя, некроз листя та погіршення якості плодів. Говорити про вірусне зараження можна лише після ретельного лабораторного обстеження зразків.

Методи боротьби з типовими хворобами винограду

Шкідники винограду

Правильний догляд за кущами винограду дозволяє уникнути більшості захворювань. Передусім необхідно слідкувати за складом ґрунту, а також регулювати полив. Надмірна вологість сприяє розвитку грибків. Важливо вчасно проріджувати лози, видаляти сухі та старі пагони. Обрізані елементи та сухе листя необхідно видаляти з ділянки, адже на них залишаються спори та мікроби. Виноград потребує підживлення, однак потрібно уникати надлишку азоту. Краще підібрати добрива з калієм та фосфором.

Сучасні виробники пропонують спеціальні препарати для боротьби з різними хворобами винограду. Виявивши зараження певним видом патогенів, потрібно підібрати відповідний препарат і провести обробку вражених кущів. Зазвичай це фунгіциди та інсектициди. Обов’язково дотримуйтесь інструкції!

Доглядаючи за лозами, не варто забувати про можливість потрапляння на кущі шкідників. Існує дуже багато різновидів комах, що є шкідниками винограду. Наприклад, біла цикадка, американський білий метелик, виноградний борошнистий червець, мурахи, оси, плодова мушка, совка, хрущі, кліщі та інші. Миші також можуть бути шкідниками винограду. Хатні та польові гризуни нищать пагони. Равлики та слимаки завдають чималої шкоди листі та наземній частині кущів. Птахи також шкодять пагонам і плодам.

Для боротьби зі шкідниками винограду потрібно регулярно оглядати лози та пагони та застосовувати відповідні препарати. Коли мова йде про знищення комах, важливо позбутись як дорослих особин, так і личинок. Інакше шкідники винограду знову розмножаться та урожай буде зіпсовано.

Профілактичні заходи

Захист винограду від хвороб

Зміна клімату і погодних умов – це вже доведений факт. Тому більшість традиційних для України методів догляду за виноградом вже не актуальні. Садівникам доводиться опановувати нові техніки захисту винограду від хвороб та слідкувати за новітніми досягненнями в даній сфері. Інакше шкідники знищать або добряче попсують урожай. Щоб не довелось в екстреному порядку шукати ліки проти чергової напасті, варто приділити увагу застережним методам.

Профілактика хвороб передбачає наступні дії:

  • своєчасне прибирання опалого листя і плодів (спалювання або переміщення в компостну яму);
  • проріджування виноградника (пагонам потрібен простір і вільна циркуляція повітря);
  • перекопування землі навколо куща восени (знищення патогенів у ґрунті);
  • видалення хворих, засохлих та пошкоджених гілок;
  • обприскування куща спеціальними розчинами, які запобігають розмноженню та поширенню хвороботворних бактерій;
  • внесення правильно підібраних добрив у ґрунт навколо кореня (підсилення природного захисту рослини).

Цікаво, що деякі рослини, висаджені поряд із виноградом, допомагають у боротьбі з хворобами. Наприклад, якщо обсадити виноградник кропом, можна значно знизити ризик появи грибків.

Спеціалісти рекомендують обирати біопрепарати для обробки кущів та запобігати хворобам винограду. Можна самостійно зробити розчин із торішньої пшеничної соломи або перепрілого гною. Також високу ефективність мають готові суміші. Хороші результати показують комплексні біопрепарати, які містять природних хвороботворних мікробів. Це корисні бактерії та мікроорганізми.

У підсумку можна сказати, що вирощування якісного винограду – це досить тонка та складна справа. Вона потребує від садівника уважності та наполегливості. Запорука успіху полягає у систематичній обробці кущів, регулярному огляді та дотриманні правил агротехніки. Хвороби винограду можуть завдати чималого клопоту, однак тим цінніший результат і цікавіший процес.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *