Корисні поради на кожен день


Що означає поняття «кременистий» у білому сухому вині


«Кременистий» — дескриптор, на який часто можна натрапити в описі до білих сухих вин. Термін рідко знайомий середньостатистичному споживачу, хоча описує нестандартну нотку в смако-ароматичній композиції, зумовлену особливостями теруару. Насправді відчуття на язиці просто складно описати, адже воно виходить за межі звичних фруктово-квіткових ароматів.

Смак, який нагадує кремінь, характеризує біле сухе вино з підвищеною кислотністю та яскраво вираженою мінеральністю. Після відкорковування пляшки вивільняється насичений аромат, який нагадує запах сірника, яким нібито черкнули по холодному металу.

Де шукати біле сухе вино з кременистим відтінком

Найкраще місце — долина Луари у Франції. Особливої уваги варта продукція з комуни Сансер. Кам’янистий ґрунт регіону — результат мільйонів років ерозії. Цей процес призвів до появи різноманітних ґрунтових характеристик, що формують теруар долини Луари.

Гармонійне біле сухе вино з відтінком кременю також народжується в Турені. Дескриптор асоціюється з глиною, яка додає напою м’якості й шовковистості. Кремінь має тверду поверхню, тож ефективно накопичує тепло впродовж дня, натомість повертаючи його виноградній лозі вночі. Цей обмін енергією сприяє рівномірному дозріванню ягід.

П’ятірка найкращих вин із нотками кременю

Культові варіанти:

  1. Шаблі. Вино, виготовлене із сорту «шардоне» в Бургундії. Це напій із хрустким свіжим смаком і яскраво вираженою мінеральністю з тонами зеленого яблука, лимона, білих квітів.
  2. Сансер. Ароматне вираження винограду «совіньйон блан» із долини Луари. На першому плані — яскрава кислинка. Далі з’являються нотки лайма й аґрусу, які змінюються легкою димною мінеральністю.
  3. Пуйї-Фюме. Ще одне пікантне біле сухе вино, народжене у Франції. Кременистий шлейф розвивається поряд із легкістю грейпфрута, лайма й лугових трав.
  4. Рислінг. Йдеться про позиції, виготовлені в Мозелі в Німеччині. Високі показники кислотності підкреслені свіжістю цитрусових і зелених яблук. Мінеральний нюанс настільки виражений, що на фініші нерідко відчуваються бензинові нотки.
  5. Грюнер вельтлінер. Біле вино з виразним відчуттям сухості в роті — класичне вираження Австрії. Пікантності напою додають нотки зеленого та білого перців, які відчуваються в посмаку.

Як поєднувати з їжею біле сухе вино з яскравими кременистими акордами

Виноград, вирощений на камʼянистих ґрунтах, характеризує середня щільність і підвищені показники кислотності. Саме тому таке біле сухе вино гармонійно поєднується з легкими рибними стравами, такими як устриці й молюски. Водночас це не єдиний можливий варіант, адже такий напій також гармонійно доповнює птицю та м’ясо, особливо під густим вершково-маслянистим соусом. До того ж біле сухе вино з мінеральними відтінками смакує саме собою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *