Корисні поради на кожен день


Ягоди годжі: користь і шкода, як вживати

Ягоди годжі користь і шкода, як вживати

Ягоди годжі відомі своїм потужним впливом на здоров’я людини. Вони можуть бути смачним та корисним перекусом, біологічно активною добавкою до щоденного раціону або навіть частиною комплексної терапії. В цій статті ми детально розберемо, чим конкретно корисні ягоди годжі для нашого організму та як їх правильно вживати.

Ягоди годжі: це

Ягоди годжі це

Ягоди годжі – це плоди рослини Дереза китайська, що належить до пасльонових (так само як помідори, баклажани та картопля). У складі цих ягід надзвичайно багато антиоксидантів та вітамінів, завдяки чому вони чинять потужний вплив на організм людини.

Частіше за все ягоди годжі вживають у їжу в сушеному вигляді. Їх можна їсти просто так, як будь-які звичайні ягоди, або ж додавати у різноманітні страви.

Наукова назва рослини Lycium barbarum, яка походить з Азії. Мешканці Китаю та інших східних країн здавна користуються ягодами годжі в медичних та косметичних цілях. Є докази того, що історія їх застосування нараховує понад 2000 років.

Маркетологи активно рекламують ягоди годжі, називаючи їх суперфудом. Однак варто пам’ятати, що навіть за умови високої користі для більшості людей даний продукт має протипоказання. Краще за все починати вживати його потроху, а ще краще – спершу порадитись із лікарем.

Ягоди годжі: склад

Ягоди годжі фото

Користь ягід годжі зумовлена їхнім унікальним складом. Завдяки високому вмісту вітамінів, мікро- та макроелементів, вони стали дуже популярними.

Головною перевагою продукту можна вважати фітохімічні речовини:

  1. Полісахариди – це ключовий компонент ягід годжі. Вони поставляють в організм людини клітковину (харчові волокна), які дуже добре засвоюються та допомагають покращити стан імунітету.
  2. Бета-каротин – ще одна важлива речовина, яка життєво необхідна людям для підтримання здоров’я очей, кісток та шкіри. До того ж бета-каротин бере участь у появі та розвитку нових клітин. Науковці кажуть, що ягоди годжі є рекордсменом серед їстівних рослин за рівнем бета-каротину.
  3. Зеаксантин – компонент, який позитивно впливає на імунітет людини. Він активізує власні захисні сили організму, таким чином, покращує зір, пришвидшує лікування застуди, зменшує запалення.

Унікальна особливість ягід годжі полягає в тому, що вони містять білок. Це досить незвичайно для ягід, адже частіше за все вони складаються з вуглеводів та клітковини. Їх невелика порція вагою 30 грамів здатна на 10% задовольнити потребу у білку дорослої людини. Перед тим, як вживати ягоди годжі, варто впевнитись, що всі їхні компоненти безпечні для конкретної людини.

Енергетична цінність 100 грамів ягід: 306 ккал (1289 кДж), 49 г вуглеводів, 13 г клітковини, 13 г білка.

Детальний склад ягід годжі (порція вагою 100 грамів)

Група речовинНазва
МінералиЗалізо, цинк, фосфор, калій, селен, мідь, йод, марганець, нікель, хром, магній, кобальт, кадмій, германій та інші.
ВітаміниА, С, групи B (B1, B2, B6), Е, каротин
Жирні кислотиОмега 3 та омега 6

Окрім того, ягоди годжі – це натуральне джерело амінокислот. В них міститься 18 амінокислот, в тому числі 8 незамінних (таких, що не виробляються організмом людини та мають надходити зовні).

Полісахариди – ще одна вагома перевага продукту. В ягодах годжі міститься 4 незамінних полісахариди, які дуже рідко зустрічаються в харчових продуктах. Це речовини Lycium Barbarum (LBP) – LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4. Будучи складними вуглеводами, вони надають людині енергію.

Ягоди годжі: користь

Ягоди годжі користь

Завдяки надзвичайно багатому складу ягоди годжі чинять сильний вплив на організм людини. Їх здавна використовують для покращення сну та загального зміцнення імунітету. Розберемося детальніше, в чому полягає користь ягід годжі.

Джерело антиоксидантів

Антиоксиданти – це речовини, які допомагають контролювати кількість вільних радикалів у організмі. Насправді вільні радикали теж потрібні людині, однак тільки у невеликих обсягах. Коли молекули вільних радикалів поширюються організмом, вони пошкоджують органи та тканини, заважають організму правильно працювати, прискорюють старіння, погіршують зовнішній вигляд шкіри та волосся.

Ягоди годжі – це потужне джерело антиоксидантів, особливо багато в них зеаксантину. Саме він надає ягодам червоного забарвлення.

Покращення імунітету

Ця особливість продукту знову ж таки пов’язана з високим вмістом антиоксидантів. Однак не меншу цінність має наявність вітамінів та мінералів, таких як вітаміни А і С.

Ягоди годжі підтримують імунітет та стимулюють його роботу, коли це найбільш необхідно. Продукт рекомендують вживати під час сезонних респіраторних захворювань, застуд і грипу.

Підтримка гостроти зору

Речовини, що містяться у ягодах годжі, справляють чудовий вплив на роботу органів зору. Вони допомагають зберегти зір гострим, навіть у зрілому віці. Результати досліджень доводять, що ягоди годжі здатні захищати очі від світла синього спектра. Таким чином цей продукт можна порадити літнім людям, в яких підвищений ризик появи ретинопатії та вікової дегенерації жовтої плями.

Контроль рівня холестерину в крові

Ягоди годжі користь і шкода

Проблеми з серцево-судинною системою призводять до величезної кількості смертей у всьому світі. Тому науковці не шкодують зусиль на пошуки способів захисту серця та судин.

Користь ягід годжі в даному аспекті полягає в тому, що вони здатні знизити рівень «поганого» холестерину в крові людини. Виявляється, що регулярне та тривале вживання цих ягід позитивно впливає на стан серцево-судинної системи. Їх можна використовувати як профілактичний засіб. Вважається, що подібний ефект спричиняють полісахариди.

Збалансування рівня цукру в крові

Діабет – це ще одна серйозна проблема, з якою бореться сучасна медицина. Численні дослідження ягід годжі показали, що вони корисні людям з підвищеним рівнем цукру у крові.

Додаючи цей продукт до раціону, можна досягти зниження рівня цукру. Також завдяки ягодам простіше збалансувати рівень інсуліну.

Допомога при метаболічному синдромі

Ягоди годжі можуть бути потенційно корисними людям з метаболічним синдромом. Багатий вміст ягід позитивно діє на вуглеводний та ліпідний обмін, впливає на артеріальний тиск та інсулінорезистентність. В такому випадку науковці рекомендують включити ягоди годжі у щоденний раціон. Це стане профілактикою появи серцевих захворювань.

Захист від раку

Наразі вивчення здатності ягід годжі впливати на ракові клітини ще триває. Однак результати деяких досліджень досить багатонадійні. Зокрема, було встановлено, що ягоди зменшують запалення, можуть уповільнити ріст пухлин та виводять шкідливі речовини з організму.

Вчені вважають, що запорука успіху криється в антиоксидантах, вітаміні С та каротиноїдах. Додамо, що ягоди, як і будь-яка інша їжа, не можуть бути єдиним засобом боротьби з раком. Ця проблема потребує обов’язкового медичного втручання.

Покращення стану шкіри

У ягодах годжі міститься бета-каротин – рослинний фітохімічний компонент. Дана речовина відома своєю здатністю позитивно впливати на здоров’я шкіри.

Вживаючи ягоди годжі регулярно, можна отримати наступні результати:

  • шкіра має здоровіший вигляд;
  • зменшуються подразнення та висипання;
  • знижується негативний вплив ультрафіолетових променів;
  • вповільнюються процеси старіння.

Для покращення стану шкіри можна вживати як цілі ягоди, так і сік із них.

Допомога при депресії

Депресія – це страшна хвороба, яка вражає мільйони людей по всьому світові. В ході досліджень науковці виявили, що ягоди годжі здатні поліпшити стан людини, яка схильна до депресивних станів.

Комплекс корисних речовин у цих ягодах активно діє на настрій, покращуючи його. Також при регулярному вживанні даного продукту нормалізується сон та знижується тривожність.

Вивчаючи властивості соку з ягід годжі, науковці виявили наступні властивості:

  • покращення загального настрою;
  • надання енергії, підвищення активності;
  • поліпшення процесів травлення.

В ході досліджень учасники випивали щоденно по 120 мл соку. Курс тривав 14 днів. Показники їхнього здоров’я фіксували медики, а також учасники відповідали на питання та самостійно оцінювали свій стан. Група учасників, що приймали сік з ягід годжі, показали помітне покращення самопочуття порівняно з людьми з контрольної групи (які приймали плацебо). Цікаво, що не було виявлено жодних негативних ефектів від продукту.

Покращення стану печінки

В традиційній китайській медицині ягоди годжі застосовуються для лікування печінки. Звичайно, що сучасні медики провели спеціальні наукові дослідження для детального вивчення властивостей продукту.

В результаті, користь ягід годжі для печінки була підтверджена. Зокрема стало ясно, що продукт допомагає вповільнити руйнування печінки, спричинене алкоголем. Деякі дослідження дають надію на те, що ягоди годжі стануть у пригоді під час лікування онкологічних новоутворень у печінці.

Ягоди годжі для схуднення

Ягоди годжі для схуднення

Своєї всесвітньої популярності ягоди годжі набули через корисні якості. Однак не меншу роль зіграв агресивний маркетинг, який запевняв людей, що цей продукт допомагає схуднути.

Ягоди годжі для схуднення дійсно дієві, щоправда, потрібно правильно їх застосовувати. На жаль, це не чарівна таблетка, яку можна додати до раціону і магічним чином зменшити масу тіла. Схуднення відбувається поступово за умов, коли людина витрачає більше калорій, ніж отримує. Найефективніші програми зміни ваги обов’язково включають фізичну активність, збалансований раціон, налагодження графіку сну, розв’язання проблем із хронічними хворобами та розладами.

Ягоди годжі для схуднення працюють наступним чином:

  • допомагають добрати вітаміни, мінерали, мікро- та макроелементи, якщо цих речовин недостатньо в їжі. Це дозволяє збалансувати раціон;
  • завдяки солодкому смаку вони стають чудовою заміною смаколикам з доданим цукром;
  • велика кількість клітковини збільшує час, за який організм перетравлює ягоди годжі. Через це людина може робити довгі перерви між прийомами їжі, її не тягне на перекуси.

Вирішивши почати приймати ягоди годжі для схуднення, потрібно вводити їх в раціон поступово та прислухатися до реакцій свого організму. Деяким людям важко їх вживати саме через насиченість ягід клітковиною. Це може призвести до проблем із травленням.

Ягоди годжі: протипоказання

Ягоди годжі протипоказання

Перш ніж вживати ягоди годжі для схуднення або з лікувальною метою, необхідно ретельно зважити всі за і проти.

Через те, що даний продукт здатен розріджувати кров, його не можна комбінувати з антикоагулянтами (ліками, призначеними для розрідження крові). Також необхідно врахувати комбінацію ягід з ліками проти діабету. Ягоди можуть блокувати або навпаки, підсилювати їх дію. Тому бажано завчасно порадитись з лікарем.

Ще одне застереження стосується людей, які приймають фармацевтичні препарати для боротьби з підвищеним артеріальним тиском. Щоб не завдати собі шкоди, потрібно розповісти своєму лікарю про бажання ввести ягоди годжі в раціон. Кваліфікований медик зможе розрахувати рекомендовану дозу, або ж повністю заборонити продукт.

Інколи у людей, які мають алергію на червоні фрукти і ягоди, може проявлятись алергія на ягоди годжі.

Чи можна ягоди годжі дітям

Ягоди годжі як вживати

Маючи дуже насичений склад, ці ягоди можуть спричинити сильну дію на дитячий організм. Щоб уникнути небажаних наслідків та побічних ефектів, варто вводити їх в дитячий раціон поступово. Ягоди годжі – це продукт, який зберігає велику частку користі в сухому та відвареному вигляді. Тож можна почати додавати їх й чай або в кашу.

Конкретних протипоказань не існує, однак бажано все одно порадитись із лікарем. Це необхідно, якщо дитина проходить лікування та приймає медикаменти. Ягоди годжі не сумісні з деякими фармацевтичними препаратами.

Ягоди годжі: як вживати

Цей продукт чудово смакує у будь-якому вигляді: свіжому, сушеному, вареному (запеченому). Окрім цього з ягід годжі роблять вина, наливки та спиртові настійки. Найбільшу користь мають свіжі плоди, під час сушіння та термообробки частина поживних речовин втрачається. Ще дуже велике значення має походження ягід. Склад ґрунту, вода, частота поливу, наявність хімічної обробки рослин та інші фактори впливають на кількість вітамінів і мінералів.

Смакові якості та кулінарні властивості

Тим, хто цікавиться, як вживати ягоди годжі, не варто розраховувати на яскравий смак чи аромат плодів. Вони досить нейтральні, хоча мають виражену кислинку, нагадуючи плоди шипшини. Якщо додавати ягоди годжі у страви, то їх смак швидко губиться в інших смаках.

Така нейтральність дає змогу максимально скористатися всіма перевагами продукту, адже його можна додавати у будь-яку улюблену їжу.

Як вживати ягоди годжі:

  1. Заварити чай. Для цього підходять як свіжі, так і сушені ягоди. Їх можна залити окропом у чашці або зробити повноцінний лікувальний відвар. Відвар готується довше, зазвичай є більш концентрованим та використовується в менших дозах. Щоб отримати всю можливу користь від заварених ягід годжі, варто витримувати їх в окропі не менше 20 хвилин. Для цього підходить термос або повільне варіння на водяній бані. На 1 літр води знадобиться 1 столова ложка ягід. Щоб надати відвару більш вираженого смаку, варто додати інші добавки – чорний або зелений чай, фрукти, ягоди, спеції.
  2. Зробити компонентом десертів. Ягоди годжі чудово підходять для приготування солодких молочних та безмолочних каш, запіканок, сирників, смузі. Також їх часто використовують як добавку для солодкої випічки по аналогії з родзинками.
  3. Додавати у горіхові суміші. Дехто полюбляє робити суміші із горіхів та сухофруктів, використовуючи їх замість цукерок або як супровід до чашки чаю. Ягоди годжі стануть чудовим компонентом таких сумішей.
  4. Використати як інгредієнт солоних страв. Цей продукт добре пасує до запеченого м’яса, овочевих печень та запіканок, супів. З них можна приготувати гострий або лагідний соус, поєднавши з гірчицею, сметаною або кетчупом та перебивши блендером до однорідної маси. Сушені ягідки зручно додавати у салат.

Вибір на користь конкретного способу вживання ягід годжі залежить виключно від власного смаку.

Смузі з ягодами годжі

Якщо знайти свіжі ягоди не вдалось, можна купити сушені, вони більш доступні. Для приготування смузі їх потрібно добре промити та замочити у воді мінімум на 5 хвилин. Це поверне плодам м’якість, відновить їхню форму та аромат.

Інгредієнти для смузі:

  • 1 склянка молока (будь-яке: коров’яче, козяче, рослинне);
  • 1 банан;
  • ½ або 1 повна добова доза ягід годжі;
  • 1 ст. л. порошку лукуми;
  • 1 ч. л. сиропу агави;
  • лід за бажанням.

Процес приготування простий – змішати всі компоненти та збити у блендері. Смузі виходить досить солодким, тому можна не додавати підсолоджувач.

Рекомендована добова норма складає 15-30 грамів. За умови регулярного вживання навіть така невелика доза принесе користь. Важливо знати, що приготовані ягоди годжі можна зберігати не більше двох днів. Бажано вжити страви або чай з ними протягом одного дня.

Джерела: www.webmd.com, www.medicalnewstoday.com, www.bbcgoodfood.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *