Корисні поради на кожен день


Якими особливостями відрізняються афганські казани

Афганські казани

Афганський казан – це універсальний посуд, який за останні роки завоював величезну популярність у любителів смачної, ароматної та здорової їжі. Завдяки герметичній кришці та здатності витримувати високий тиск, казан перетворюється на справжній міні-автоклав, у якому продукти готуються швидше та зберігають максимум користі та смаку. Але при всій своїй простоті вибір афганського казана вимагає уваги до безлічі деталей. Такий казан має низку особливостей, які обов’язково необхідно враховувати.

Які плюси афганського казана

Така покупка дасть відразу багато переваг:

  • його просто використати: виклали продукти у ємність, закрили, поставили на вогонь. Жодних кнопок і складних режимів, в яких потрібно розбиратися;
  • на приготування йде мало часу. У казана товсті стінки, всі інгредієнти прогріваються рівномірно і готуються під тиском;
  • афганські казани міцні та служать довго. Якщо дотримуватися всіх рекомендацій щодо догляду за таким посудом, його вдасться використати 10–15 років;
  • підходить для приготування великої кількості страв.

Афганські казани працюють за принципом скороварки – заощаджують час приготування, зберігають вітаміни. Відрізняється від звичайної скороварки товщиною металу, округлою формою та затискним пристроєм.

Афганський казан зручно брати із собою на природу, тому що в ньому можна готувати їжу на багатті. Правда, потрібно буде врахувати один момент: іноді котелок доведеться зрушувати з відкритого вогню, даючи охолонути і вийти зайвому пару. Для цієї мети в похідних умовах використовують плоский камінь або просто зсувають казанок на траву.

Зручно готувати в ньому і на будь-яких плитах кухні звичайної квартири. Що значно простіше, ніж на багатті, адже будь-якої миті можна зменшити, вимкнути і знову запалити вогонь під казанком.

Ні готування на багатті, ні тим більше приготування їжі на кухні не завдають особливого клопоту. Адже щоб м’ясо в афганському казані протушкувалося до повної готовності потрібно всього хвилин 20, рідко 30. Таким чином, є економія часу і енергії на приготування їжі для всієї родини.

Правила використання афганського казана

Правила використання афганського казана

Афганський казан, який можна придбати на https://samei.com.ua/afhanski-kazany/, використовується різними способами:

  • як каструлю – без кришки, змішавши продукти з водою, на вогні чи вугіллі;
  • як сковороду для смаження та гасіння – налив масла на дно після розігріву, з кришкою або без, на сильному вогні;
  • як скороварку – із щільно закрученою кришкою на середньому вогні, з додаванням води або у власному соку;
  • як казан – з кришкою або без, на повільному вогні чи вугіллі без додавання води до отримання ефекту печеного м’яса/овочів.

Не слід завантажувати казан повністю, потрібно залишити приблизно 1/3 вільного місця. Якщо не слідувати цій пораді, то велика ймовірність, що частинки їжі засмічають випускні клапани і казан прийде в непридатність

Під час приготування страви із закритою кришкою клапана обов’язково повинні труїти пором. Якщо є необхідність відкрити кришку казана, його потрібно зняти з вогню, почекати хвилину — півтори, доки пара перестане йти з спускних клапанів і відкрити.

Для перемішування продуктів достатньо зняти казанок з плити або вогнища і покатати рівною поверхнею на боці. При цьому чим більше вмісту всередині, тим більше має бути нахил – від 30 до 50 градусів.

Квани оснащені аварійним клапаном, якщо тиск усередині казана стане критичним, клапан спрацює автоматично і стравить надлишки пари.

Після кожного застосування казан необхідно ретельно помити з додаванням будь-якого миючого засобу для посуду. Якщо з часом казан потемнів всередині, в ньому слід прокип’ятити три склянки води з додаванням соку одного-двох лимонів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *