Зміст
Чорнослив продається майже в кожному сучасному супермаркеті, він знаходиться поряд із родзинками, курагою та іншими популярними сухофруктами. Цікаво, що не кожна слива може стати чорносливом. Для виготовлення цих ласощів обирають лише певні сорти фруктів. Таким чином вдається отримати не тільки смачний, але й корисний продукт.
Що таке чорнослив
Чорнослив – це вимиті, позбавлені кісточок та висушені плоди слив сорту ренклод або угорка. У свіжому вигляді плоди слив мають невеликий розмір і темно-фіолетове забарвлення. Готовий чорнослив значно менший за розмірами, адже з нього випаровується вся волога. Колір продукту – темно-синій (майже чорний), іноді темно-коричневий. В Україні також дуже поширений копчений чорнослив, він має характерний присмак та аромат диму.
Щоб зберегти максимальну користь чорносливу, його готують за спеціальною технологією. Перш за все, обирають найспіліші та найсолодші плоди. Потім ретельно їх очищають, видаляють кісточки та бланшують у киплячій воді. Врешті чорнослив сушать у камерах під впливом пари. Завдяки точному дотриманню всіх етапів вдається створити безпечний для споживача продукт з високою концентрацією вітамінів та мікроелементів.
Чорнослив: калорійність та склад
Низька калорійність чорносливу є однією із його ключових переваг. У 100 грамах продукту міститься від 250 до 340 ккал. Точний вміст залежить від сорту слив та місця їх зростання.
Склад чорносливу (100 г):
Речовина | Кількість |
Білки | 2,62 г |
Вуглеводи (із них цукор) | 75 г (51 г) |
Жири | 0,13 г |
Клітковина | 12 г |
Саме завдяки високому вмісту клітковини (харчових волокон) рекомендується вживати чорнослив при запорі.
За умови правильного виготовлення та зберігання у чорносливі залишається велика кількість вітамінів, мінералів, мікро- та макроелементів. Особливу цінність становлять вітаміни A, групи B, C, K та інші. Важливими для організму людини є залізо, марганець, мідь, калій та інші.
Чорнослив: користь
Присутність у чорносливі великої кількості вітамінів та мікроелементів робить його справжньою знахідкою для людей, які слідкують за станом свого здоров’я.
Покращення роботи травної системи
Головна користь чорносливу полягає в тому, що він чинить надзвичайно позитивний вплив на функціонування шлунково-кишкового тракту. У цьому продукті дуже багато розчинної та нерозчинної клітковини. Це значить, що він покращує роботу мікрофлори кишківника (пребіотична дія). Їжа засвоюється у повному обсязі, більше поживних речовин потрапляють у кров. До того ж нерозчинна клітковина збільшує об’єм випорожнень, що запобігає закрепам і налагоджує режим роботи кишківника. Саме тому лікарі можуть рекомендувати чорнослив при запорі.
У боротьбі із закрепами важливу роль відіграють також сорбіт і хлорогенова кислота.
Зміцнення опорно-рухового апарату
Додавання чорносливу до щоденного раціону робить кістки міцнішими. Це вдалось з’ясувати в ході дослідження. Вивчення властивостей цього продукту показало, що він запобігає втраті кісткової маси, а також ефективно зупиняє цей процес, якщо він уже почався. Науковці проводили дослідження за участю жінок у постменопаузі. Вони зробили висновок, що навіть 50 грамів чорносливу на день здатні покращити показники мінеральної щільності кісткової тканини стегна. Це може вказувати на зниження ризику перелому стегна. Результати були досягнуті за 6 місяців регулярного вживання чорносливу та зберігались протягом 12 місяців.
Учені припускають, що користь чорносливу в даному аспекті пояснюється вмістом бору та вітаміну К. Ці компоненти дуже важливі для людей середнього віку, у яких є схильність до остеопорозу.
Підтримка серця
Серцеві захворювання дуже поширені у всьому світі, тому не дивно, що медики намагаються знайти оптимальні способи підтримки здоров’я всієї серцево-судинної системи. Чорнослив, доданий у раціон на постійній основі, здатен покращити роботу серця та запобігти деяким хворобам.
Велика кількість клітковини важлива для стану судин. Доведено, що ця речовина не дозволяє «поганому» холестерину накопичуватись в артеріях. В результаті її вживання значно покращується кровообіг та знижується ризик появи інфаркту та інсульту.
Ще один важливий фактор – висока концентрація антиоксидантів, які борються із вільними радикалами, зменшують окислювальний стрес та загалом знижують артеріальний тиск.
Зрештою не можна ігнорувати те, що у чорносливі присутні життєво важливі для серця вітаміни, наприклад, калій.
Зниження ризику появи діабету 2 типу
Людям, які хворіють на цукровий діабет, лікар може порадити вживати фрукти в цілому вигляді. Тобто, ці продукти можна різати на шматки, однак не варто змелювати у блендері. Це стосується і чорносливу. Його користь для людей з діабетом полягає у високій кількості клітковини, а вона руйнується під час подрібнення. Такі результати показали масштабні дослідження у США, у яких брали участь понад 100 тисяч людей.
Користь чорносливу також зумовлена наявністю фітохімічних речовин, мікроелементів та низьким глікемічним індексом. Це значить, що після його вживання не відбувається різких стрибків рівня цукру в крові.
Покращення когнітивних функцій
Численні дослідження, проведені американськими науковцями, довели, що вживання чорносливу навіть у невеликому дозуванні сприятливо позначається на роботі мозку. Це пов’язано із поліфенолами, антиоксидантами та цілим спектром вітамінів.
Додавання чорносливу до щоденного меню потенційно може знизити рівень тривожності, позитивно вплинути на функцію пам’яті та покращити концентрацію.
Інші переваги чорносливу:
- допомога в боротьбі із залізодефіцитною анемією;
- покращення загального самопочуття;
- підвищення рівня енергії;
- уповільнення процесів старіння;
- зниження ризику появи хронічних захворювань.
Важливо додати, що найбільш корисним є сирий чорнослив. Якщо піддати продукт термічній обробці, частина вітамінів та поживних речовин руйнується.
Чорнослив: шкода та побічна дія
Попри низьку калорійність чорносливу та всі інші його переваги, потрібно обережно поставитись до цього продукту. Річ у тім, що перевищення рекомендованої добової норми може спричинити діарею. Це результат надлишку клітковини та сорбіту. Так само діють на організм інжир та родзинки.
Ще одна потенційно небезпечна група речовин – цукри. Вони можуть викликати побічні реакції з боку шлунково-кишкового тракту:
- здуття кишківника;
- газоутворення;
- легку нудоту;
- спазми кишківника різного ступеня тяжкості;
- блювання.
Під час приготування чорносливу у ньому утворюється акриламід. Ця речовина формується під впливом високої температури в результаті взаємодії цукрів та амінокислоти аспарагіну. Якщо в організмі накопичиться надто багато акриламіду, підвищується ризик появи раку. Експерти радять обирати такий чорнослив, який був приготований при відносно невисокій температурі. Це може бути вказано на етикетці.
Чорнослив не піде на користь людині, яка має синдром подразненого кишківника.
У деяких людей може виникати алергія на чорнослив.
Ознаки алергії:
- свербіж шкіри та відчуття печіння;
- дискомфорт у ротовій порожнині (поколювання, свербіж);
- набряк язика та горла (це дуже небезпечно, потрібно якнайшвидше звернутись до лікаря).
Щоб зрозуміти, чи є у вас алергічна реакція, зробіть пробу – скуштуйте невеликий шматочок і будьте уважними до проявів свого тіла.
Коли краще їсти чорнослив
Ми вже згадували про ефективність чорносливу при запорі, однак, щоб відчути всі переваги цього продукту, потрібно зробити його частиною свого раціону. Коли в організм людини потрапляє достатня (але не надмірна) кількість клітковини, сорбіт, а також нормальний об’єм рідини, в неї налагоджується робота шлунково-кишкового тракту, випорожнення стають регулярними, проблема запорів вирішується.
Рекомендована щоденна норма для дорослої людини складає 5 штук сушених слив на день. Можна почати з 1-2 штук, а потім згодом підвищити кількість до 5. Найкращий час, коли краще їсти чорнослив – натще перед прийомом їжі. Можна вранці, вдень або ввечері.
Відповідаючи на питання «Чи можна їсти чорнослив на ніч?», дієтологи не дають однозначної відповіді. Окрім нормалізації процесів травлення, цей продукт також здатен збалансувати рівень цукру в крові та поліпшити сон. Щоправда, в деяких людей вечірній прийом викликає розлад шлунку та порушення сну.
Вживаючи чорнослив вранці, можна очікувати на підвищення рівня енергії та швидкий запуск процесів травлення. Варто додати, що сушені сливи є чудовим вибором для перекусу протягом дня. Завдяки високому вмісту клітковини вони надовго зберігають у людини відчуття ситості.
Як вибрати корисний та безпечний чорнослив
Незалежно від того, для чого саме ви купуєте чорнослив, потрібно приділити особливу увагу його якості. Якщо ви обираєте продукт в упаковці, прочитайте інформацію на етикетці. Обов’язково перевірте строк придатності та цілісність самої упаковки. Купуючи чорнослив на вагу, придивіться, чи немає на сухофруктах плісняви. Якщо є можливість, злегка стисніть одну ягоду пальцями. Вона має бути пружною, а не твердою. Якщо чорнослив має коричневий колір, це може бути ознакою того, що його обливали окропом. В такому разі вітамінів там залишилось менше.
Ознаки якісного чорносливу:
- темний колір без білих плям без блиску (глянсовий блиск вказує на обробку гліцерином або жиром);
- відсутність гіркого смаку (хороший чорнослив дуже солодкий з легкою кислинкою);
- наявність плодоніжки (вказує на те, що у фрукті збереглось більше корисних речовин).
Інколи виробники готують чорнослив, не видаляючи кісточку. Такий продукт може похизуватись найвищим вмістом вітамінів та мінералів. Якщо ви плануєте вживати чорнослив при запорі, або розраховуєте на його користь в іншому аспекті, спробуйте знайти сухофрукти з кісточкою.
Як зберігати чорнослив
Головна небезпека будь-яких сухофруктів – це пліснява та шкідники. Щоб уникнути цих неприємностей, варто зберігати чорнослив у прохолодному та сухому місці. Краще за все розмістити його у холодильнику, це значно подовжить термін зберігання продукту. Також можна його заморозити, в такому вигляді чорнослив здатен зберігатись 1 рік.
Інколи можна зустріти поради щодо сушіння сухофруктів у духовці. Це дійсно допоможе захистити їх від шкідників, однак водночас у продукті зменшиться кількість корисних речовин.
Через те, що чорнослив вбирає в себе сторонні запахи, його потрібно скласти у герметичну тару. Найкраще підходить скляна банка з кришкою, яка щільно прилягає. Якщо ви купили копчений чорнослив, то таким чином ви захистите інші продукти від поширення димного запаху.
Що приготувати з чорносливом
Перед вживанням сухофруктів їх потрібно ретельно помити, можна навіть обдати окропом. Однак варто пам’ятати, що висока температура руйнує деякі вітаміни. Чорнослив можна їсти просто так, він досить смачний та солодкий. Дехто замочує висушені сливи у воді на кілька годин, щоб вони стали м’якшими.
Якщо звичайний чорнослив вам уже набрид, спробуйте додати його у свої улюблені страви. Наприклад, у смузі разом із кефіром (йогуртом), бананом та медом.
Цукерки з чорносливом:
- Підібрати інгредієнти (чорнослив, курагу, фініки, горіхи, кунжут тощо).
- Пропустити суміш сухофруктів та горіхів через м’ясорубку. Маса вийде дуже пластична і клейка. З неї можна легко сформувати кульки. Покласти майбутні цукерки в морозилку на 20 хвилин.
- Підготувати інгредієнти для глазурі та посипки (розтоплений шоколад, кондитерська глазур, змелені горіхи, какао, кондитерська посипка тощо).
- Полити цукерки шоколадом або глазур’ю (можна наколоти на зубочистки та вмочити в розтоплену рідину), та обваляти у посипці.
- Покласти в холодильник для застигання.
Такі цукерки стануть чудовим доповненням до раціону для тих людей, які не можуть вживати цукор або стежать за калорійністю своїх страв. Щоб адаптувати рецепт для меню людей з діабетом, можна використати шоколад на фруктозі.
Чорнослив також підходить для додавання у тушковане м’ясо та овочеві страви. Його можна використовувати цілим або ж порізати на невеликі шматочки.
Джерело: www.healthline.com, www.webmd.com, www.bbcgoodfood.com