Корисні поради на кожен день


Чим корисні мідії для жінок та чоловіків

Чим корисні мідії

Мідії можна сприймати, як святковий делікатес або ж вважати їх ознакою достатку. Однак насправді мідії – це відносно недорогий, поживний та смачний продукт, який можна знайти у більшості сучасних супермаркетів. Чим корисні мідії? Перш за все, своїм надзвичайним складом (вітаміни, мінерали, поживні речовини), а також універсальністю. Мідії добре комбінуються із багатьма продуктами, тож їх можна адаптувати до будь-якого меню.

Мідії: це

Мідії

Мідії – це двостулкові молюски, які виловлюють у морях та океанах, або вирощують на спеціальних фермах. Їстівна частина мідій знаходиться всередині твердої мушлі. Щоб її дістати, потрібно проварити, запекти або стушкувати раковини, а потім дістати з них тіло молюска.

Також мідії вживають у сирому вигляді. Раковини відчиняють ножем та поливають лимонним соком м’яку частину.

Мідії: калорійність та хімічний склад

М’ясо мідій має дуже насичений та різноманітний склад. В ньому присутні важливі для людини речовини – якісний білок, безліч вітамінів та велика кількість мінералів. Ще одна перевага – низька калорійність мідій. У 100 грамах продукту міститься 170 Ккал.

Харчова цінність м’яса мідій (свіже або відварене):

РечовинаКількість
Білки11,5-14 г
Жири (з них омега-3 жири)2-2,2 г (0,5 г)
Вуглеводи3,3 г
Вода82 г

Калорійність мідій, які додають до страв з олією, значно вища. На 100 г такого продукту припадає 270-370 кКал. Ці калорії являють собою переважно жири. Дієтологи та нутриціологи радять вживати мідії з оливковою, а не соняшниковою олією. Такі страви значно корисніші.

Описуючи, чим корисні мідії для чоловіків та жінок, науковці роблять основний акцент на унікальній комбінації вітамінів. Наприклад, 05 г омега-3 являє собою 50% денної норми для дорослої людини.

Мідії калорійність

Чим корисні мідії:

  • вітамін B12 – порція вагою 100 г становить 300-400 % від добової норми;
  • селен – вживання 100 г мідій закриває денну потребу на 80%;
  • вітамін РР – у 100 г правильно приготованих мідій міститься 20% щоденної потреби;
  • фосфор – з порції на 100 г мідій можна отримати 25% денної норми.

Інші корисні речовини у складі м’яса мідій: вітаміни А, С, D, Е, кальцій, магній, натрій, калій. До того ж у 100 г м’яса мідій знаходиться 3,2 г заліза. Завдяки цьому мідії можна вживати як замінник м’яса.

Чим корисні мідії

Багато хто купує морепродукти через унікальний смак та аромат. Однак, додаючи рибу або молюсків до раціону, варто враховувати їхній вплив на організм. Науковці дослідили, чим корисні мідії для окремих органів та цілих систем.

Універсальний продукт

Низька калорійність мідій робить їх ідеальною добавкою до будь-якого меню. Завдяки високому вмісту корисних речовин (вітаміни, мінерали, мікроелементи) мідії допомагають збалансувати раціон, не переобтяжуючи його зайвими калоріями.

Мідії вважаються високобілковим продуктом, адже у 100 г порції міститься близько 9 г білка. Варто зазначити, що це дуже якісний білок, який легко засвоюється організмом людини. Більшість спортсменів чудово знають, чим корисні мідії. Вони цінують ці морепродукти за підтримку серцево-судинної системи під час тренувань. Також мідії допомагають наростити м’язову масу, запобігають анемії та пришвидшують транспортування кисню в крові. Ще одна перевага продукту – наявність омега-3 жирних кислот. Це зміцнює імунітет і зменшує запалення.

Джерело кобаламіну

Науковці називають мідії одним із кращих джерел вітаміну В12  (кобаламіну). Ця речовина надзвичайно важлива для здоров’я людини. Вона відповідає за функції мозку та впливає на когнітивні здібності. Якщо людина не отримує достатню кількість вітаміну B12, можуть розвиватись захворювання, пов’язані із деменцією (наприклад, хвороба Альцгеймера).

Також нестача вітаміну B12 викликає порушення координації рухів, втому, депресивні думки, пригнічений стан, апатію. Якщо не вжити заходів, людина може втратити працездатність.

Білок, який легко засвоюється

Високоякісний білок – це основна відповідь на запитання «Чим корисні мідії для жінок та чоловіків?». Як і інші молюски, мідії постачають організму людини дуже цінний білок. В цій речовині присутні всі незамінні амінокислоти. Потрапляючи в травну систему, білок з м’яса мідій засвоюється швидко і повною мірою. Він бере участь у відновленні м’язів та кісток, підтримує імунітет та прискорює одужання в разі отримання травм.

Мідії не містять антибіотиків та інших токсичних сполук, навіть штучно вирощені на фермах. Тому мідії – це екологічно чистий продукт.

Профілактика анемії

Людям, які мають нестачу заліза в крові, рекомендують додавати до раціону морепродукти. Зокрема, чудовим джерелом заліза є мідії. Відомо, що жінки частіше страждають на анемію, ніж чоловіки. З’ясовуючи, чим корисні мідії для жінок, науковці виявили, що ці молюски особливо важливі для здоров’я вагітних.

Підтримка серцево-судинної системи

Комбінація вітамінів, легкозасвоюваного білка та омега-3 жирних кислот перетворює мідії на справжній суперфуд для серця та судин. Регулярне вживання цих морепродуктів допомагає вирівняти серцевий ритм. До того ж мідії мають властивість знижувати артеріальний тиск. Це відбувається внаслідок позитивного впливу на судини – зміцнення та підвищення еластичності стінок судин.

Науковці запевняють, що морепродукти корисні для всіх. Однак статистично на захворювання серця більше страждають чоловіки. Це і є головним аргументом на користь того, чим корисні мідії для чоловіків.

Зрештою мідії можуть похизуватись досить високою концентрацією йоду. Тож вживання цих морепродуктів добре впливає на щитовидну залозу. Їх можна порекомендувати тим, хто прагне поліпшити метаболізм.

Чим корисні мідії для жінок

Чим корисні мідії для жінок

Морепродукти загалом та мідії зокрема надзвичайно корисні для жіночого організму. Вони постачають залізо та фолієву кислоту, внаслідок чого знижують ризик появи анемії. Також мідії допомагають відновити нормальний рівень вітаміну D. Комплекс вітамінів та мінералів у складі м’яса мідій покращує стан шкіри, нігтів та волосся. Варто зазначити, що вітамін D, фосфор та кальцій необхідні літнім жінкам. Ці елементи підвищують щільність кісток та запобігають остеопорозу.

Досліджуючи, чим корисні мідії для жінок, науковці встановили переваги даного продукту для вагітних. Перш за все, велике значення має фолієва кислота, а також антиоксиданти. Вагітним жінкам не рекомендується вживати сирих молюсків. Мідії в їхньому раціоні мають бути провареними або смаженими. Щоправда, ними не варто зловживати через вміст холестерину. Оптимальна порція для вагітної жінки – 70 г мідій на день.

Чим корисні мідії для чоловіків

Чим корисні мідії для чоловіків

Помірна кількість мідій дуже добре позначається на репродуктивному здоров’ї чоловіків. Медики зазначають, що завдяки вітамінам та мінералам (зокрема цинку) у складі морепродукту спостерігається покращення якості сперми та підвищення рівня тестостерону. Також, вивчаючи, чим корисні мідії для чоловіків, науковці виявили позитивний вплив на еректильну функцію.

Збалансований раціон, до якого входять мідії, сприяє набору м’язової маси та зміцненню імунітету. Це заслуга високоякісного білка та амінокислот. Омега-3 жирні кислоти пришвидшують лікування запалень, знижують ризик утворення тромбів, укріплюють стінки кровоносних судин. Таким чином, мідії є корисними для серцевої системи.

Мідії в олії чи мідії в розсолі: які кращі?

Люди, яким пощастило жити біля океану або моря, мають змогу їсти мідії сирими. Також у них є широкий вибір різноманітних способів приготування цих молюсків. Всі інші споживачі отримують мідій у замороженому або консервованому вигляді.

Обираючи спосіб, як готувати мідії, потрібно врахувати калорійність додаткових інгредієнтів. Олія значно підвищує калорійність мідій. Натомість мариновані молюски або мідії в розсолі є більш дієтичним продуктом.

Різні методи приготування впливають також на смакові властивості мідій. Гарячі страви з молюсками зазвичай мають у складі олію. Мідії в розсолі становлять собою самостійну закуску або ж є інгредієнтом для салатів.

Шкода від вживання мідій

Перш ніж закуповувати морепродукти та дізнаватись, як готувати мідії, потрібно впевнитись у відсутності алергії. У багатьох людей є алергічна реакція на всіх молюсків. У такому разі їсти мідії категорично заборонено. Ігнорування заборони або випадкове вживання мідій може спричинити анафілактичний шок і смерть.

Ще один фактор ризику – вміст ртуті у деяких морепродуктах. Безпечним вважається вживання мідій у кількості до 350 г на тиждень.

Кому варто їсти мідії з обережністю:

  • при захворюванні на рак;
  • тим, хто має проблеми з печінкою;
  • при діабеті;
  • людям із захворюваннями імунної системи;
  • під час розладу травлення;
  • одночасно з прийомом антикоагулянтів та при порушенні згортання крові;
  • у період загострення хронічної хвороби.

Особливе застереження стосується вживання сирих мідій. Це дозволено, однак потрібно мати повну впевненість у тому, що продукт безпечний та свіжий.

Зрештою мідії не можна їсти людям, схильним до подагри. Продукт може збільшувати кількість сечової кислоти в організмі.

Як готувати мідії

Як готувати мідії

Знаючи, чим корисні мідії, можна додавати їх до будь-якого меню. Вони чудово смакують в якості святкової страви, але також добре підходять для щоденного вживання.

Існує кілька способів того, як готувати мідії:

  • покропити лимонним соком та з’їсти мідії сирими (тільки, якщо є впевненість у свіжості та безпеці продукту);
  • відварити прямо в раковинах – очистити та помити мушлі, занурити у воду, проварити 5 хвилин (вживати можна лише ті мушлі, які розкрились під час приготування);
  • зварити, протушкувати або посмажити очищені від раковин мідії протягом 2-3 хвилин (великі молюски готуються 5 хвилин);
  • приготувати мідії на пару – для цього знадобиться від 5 до 8 хвилин залежно від розміру молюсків.

Мідії найкраще смакують з овочами та пастою, квасолею та іншими бобовими, булгуром та хлібом, рисом та різноманітними зеленими салатами. Зазвичай до них додають вершковий соус або м’який сир. Для заправки можна використовувати різні види олій, бальзамічний оцет, часник, кедрові горіхи, базилік, чебрець та розмарин. Також мідії добре поєднуються із білим вином, імбиром, лимоном.

Як готувати заморожені мідії

Як готувати заморожені мідії

У більшості супермаркетів мідії продаються у замороженому вигляді. Не існує якогось специфічного рецепта того, як готувати заморожені мідії. Їх можна розморозити, а потім використати, як свіжі. Однак, якщо немає часу для дефростування, молюсків можна покласти у киплячу воду або на гарячу пательню замороженими. Для повного приготування заморожених молюсків потрібно 6-7 хвилин (маленькі мідії) або близько 10 хвилин (молюски великого розміру).

Перед тим як готувати заморожені мідії, потрібно впевнитись у їхній якості. Якщо продукт несвіжий, це зіпсує всю страву. Купувати молюсків варто лише у перевірених магазинах та зберегти чек на випадок повернення.

Дізнавшись про те, чим корисні мідії, не можна спішити й похапцем з’їдати велику кількість молюсків. До нового продукту в раціоні потрібно звикати поволі. Краще вводити його в меню поступово, починаючи з кількох невеликих порцій на тиждень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *