Корисні поради на кожен день


Калорійність мандаринів, користь та популярні сорти

Мандарини калорійність, користь та як обрати

Мандарини – це одні з найпопулярніших зимових фруктів. Для багатьох українців вони є ароматним символом новорічних свят. Також мандарини відомі тим, що містять багато вітаміну С та антиоксидантів. З них готують десерти та соуси, використовують як сировину для видобутку ефірних олій, застосовують у парфумерній промисловості. Далі у статті ми детально розберемо, яку користь можна отримати, додаючи мандарини до свого меню.

Мандарини: це

Мандарини – це плоди, які ростуть на дереві Citrus reticulata. Цитрусова культура дуже поширена у східних країнах, існує дуже багато її різновидів та міжвидових гібридів. Фрукти мають велику цінність для харчової промисловості та медицини.

Мандарини становлять собою невеликі дерева висотою близько 2-3 м. Щоправда, деякі окремі рослини можуть сягати 5 м. Ці вічнозелені дерева мають прямий стовбур та безліч гілок, які утворюють розлогу крону. На гілках певних видів рослин можуть траплятись колючки.

Плід мандаринового дерева являє собою гесперидій – всередині розділений на кілька часточок, вкритий міцною шкіркою. На відміну від інших цитрусових, мандарин має відносно невеликі розміри (5-6 см у діаметрі) та досить тонку шкірку. Поки фрукт дозріває, шкірка забарвлена у зелений колір, потім вона поступово стає жовтою, помаранчевою або навіть червоною. Мандаринова шкірка містить безліч пор (залоз) діаметром 0,3-0,7 мм. Їх можна побачити неозброєним оком. Якщо пошкодити ці залози, почне активно виділятись ефірна олія. Залежно від сорту мандарину запах буває майже непомітний або досить різкий.

Мандарини це

Внутрішня частина плоду мандарину розділена на окремі часточки (гнізда). Їхня кількість коливається від 10 до 12. Ці соковиті частинки приховують у собі насіння, хоча культивовані сорти мандаринів можуть бути безплідними. Кожна частоска огорнута напівпрозорою або білою плівкою.

Всі сорти мандаринів – це теплолюбні рослини. Вони ростуть лише у тропічному та субтропічному кліматі. Проте для успішного плодоношення цим деревам необхідна зміна сезонів. Рослина потребує зимового періоду з температурою від 4 до 10°C. 

Батьківщиною мандаринів вважається південь Китаю. Після того, як культура розповсюдилась Південно-Східною Азією, вона потрапила і до Європи. Сьогодні мандарини активно вирощують у промислових масштабах. Найкращими вважаються іспанські сорти, та є багато інших країн-експортерів: Китай, Японія, Індія, Південна Корея, Алжир, Бразилія, Туреччина, Грузія, Франція.

Мандарини: калорійність та склад

Калорійність мандаринів досить низька, тому їх можна порадити людям, які піклуються про харчову цінність свого раціону. Споживаючи 100 грамів кисло-солодких мандаринів без шкірки, можна отримати 38 ккал (159 кДж).

Свіжі мандарини, які не піддавались термічній обробці, дуже корисні завдяки високому вмісту вітаміну С. У соковитому м’якуші близько 26,7 мг цієї речовини.

Калорійність мандаринів

Інші мінерали та вітаміни в мандаринах:

  • вітамін А;
  • вітамін Е;
  • вітаміни групи B (тіамін, рибофлавін, ніацин, пантотенова кислота, піридоксин, фолієва кислота);
  • калій;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • магній.

Залізо, мідь та цинк містяться у фруктах в невеликих дозах.

Харчова цінність мандаринів (100 г):

РечовинаКількість
Білки0,8 г
Вуглеводи (із них цукор)8,6 г (7,5 г)
Жири0,2 г
Харчові волокна (із них органічні кислоти)1,9 г (1,1 г)

Окрім вітаміну С в мандаринах досить висока концентрація вітаміну А. Насправді, ці фрукти містять бета-криптоксантин – антиоксидант, який перетворюється на вітамін А, коли потрапляє в організм людини.

Мандарини: користь

Описуючи переваги цих фруктів та розповідаючи, чим корисні мандарини, варто згадати про антиоксиданти. Ці речовини допомагають організму людини боротись із наслідками окислювального стресу. Вони забезпечують відновлення тканин та органів, які постраждали через атаку вільних радикалів.

Чим корисні мандарини

Важливо зазначити, що антиоксиданти містяться не тільки у солодкому м’якуші мандаринів, але і в шкірці. Найбільш корисними є такі речовини як вітамін С, бета-криптоксантин і флавоноїди (нарингін, гесперидин, тангеретин і нобілетин). Регулярне вживання мандаринів допомагає покращити стан шкіри, зміцнює імунітет, сприяє правильній роботі серця та є профілактикою появи раку. Дослідження корисних властивостей мандаринів та цитрусових все ще тривають.

Флавоноїди, які входять до складу фруктів, мають велике значення для роботи мозку. Вони покращують когнітивні функції та запобігають появі хронічних захворювань.

Зміцнення імунітету

Всі сорти мандаринів містять велику кількість поживних речовин, тому дуже добре впливають на здоров’я людини. Зокрема, для імунної системи важливі антиоксиданти та вітамін С. Ці сполуки стимулюють розвиток Т-клітин, а також захищають їх від загибелі.

Вживання мандаринів може допомогти організму в боротьбі проти вірусів та бактерій. Цей продукт сприяє посиленню фагоцитів – імунних клітин, які поглинають бактерії та шкідливі мікроорганізми. Існують дослідження, які підтверджують, що додаткове споживання вітаміну С допомагає швидше вилікувати застуду.

Ще одна важлива властивість мандарину полягає у тому, що він сприяє лікуванню алергічних реакцій. Науковці вважають, що це заслуга таких сполук як гесперидин та нарінгенін. Дані речовини є антиоксидантами та містяться у шкірці мандарина. Варто додати, що рекомендувати цитрусові для лікування алергії може лише кваліфікований лікар.

Покращення роботи мозку

Унікальний набір хімічних сполук, що міститься у м’якуші та шкірці мандаринів, надзвичайно корисний для мозку людини. Зокрема мова знову піде про антиоксиданти та вітамін С. Окрім цих речовин значення має також і нобілетин.

Науковці поки що вивчають, як діють ці сполуки та в чому саме полягає їхня користь. Однак уже відомо, що мандарини потенційно можуть захищати мозок від появи хронічних хвороб (хвороба Альцгеймера та Паркінсона). Окремі дослідження вивчають вплив антиоксидантів на роботу мозку та їхню роль в лікуванні шизофренії. Існує теорія, що внаслідок антиоксидантної здатності вітаміну С можна зменшити ризик появи шизофренії. Науковці вважають, що захворювання можуть викликати вільні радикали.

Нобілетин запобігає накопиченню в мозку бета-амілоїду і токсинів, які є ключовим фактором втрати пам’яті при хворобі Альцгеймера.

Позитивний вплив на стан шкіри

Користь мандаринів

Наявність багатьох вітамінів у мандаринах робить їх справжнім суперфудом для тих, хто піклується про зовнішній вигляд своєї шкіри. Наприклад, вітамін С активує вироблення колагену, який є найпоширенішим білком в організмі людини. Якщо його не достатньо, то можуть проявлятись проблеми зі сполучною тканиною, в тому числі зі шкірою. Додаючи до свого раціону продукти, що стимулюють синтез колагену, можна зменшити ознаки старіння, а також пришвидшити загоєння ран і пошкоджень шкіри.

Вітамін С є антиоксидантом, тому захищає шкіру від руйнівного впливу вільних радикалів. В результаті, покращується тургор, шкіра стає набуває пружності, зморшки та заломи стають менш помітними.

Допомога у контролі ваги

Низька калорійність мандаринів дозволяє включити їх у раціон людей, які слідкують за своєю вагою. Щоправда, це все одно не значить, що мандарини допомагають схуднути. Їхні переваги полягають у тому, що вони не провокують збільшення маси тіла й водночас постачають організму людини цілий спектр корисних речовин. Дієтологи та нутриціологи радять використовувати мандарини як заміну цукерок. Солодощі з доданим цукром та трансжирами можуть зіпсувати схему харчування, а от фрукти чудово підходять для смачного перекусу між основними прийомами їжі.

Ще один з плюсів мандаринів – високий вміст клітковини. Зокрема, у них міститься целюлоза і лігнін. Це нерозчинна клітковина, яка не бродить у кишківнику. Її головна функція – сповільнити проходження їжі через травну систему. В результаті, людина довше залишається ситою, в неї немає спокуси перехопити нездоровий смаколик або якось інакше порушити схему харчування.

Варто уточнити, що схуднення – це комплексний процес, який включає кілька важливих компонентів. Велике значення має стиль життя людини, та наявність фізичної активності в її розкладі дня. Потрібно здати аналізи, проконсультуватись із лікарями, усунути дефіцити вітамінів, розробити збалансований індивідуальний раціон, зменшити рівень стресу в житті й тільки тоді планувати, чим замінити смаколики. Мандарини не повинні вважатись панацеєю, вони лише допоміжний засіб, який робить контроль ваги простішим та приємнішим.

Підтримка здоров’я серця

Вивчаючи, чим корисні мандарини, науковці з’ясували, що дані фрукти сприяють зміцненню здоров’я серця. Дослідження показали, що вітамін С, тангеретин і нобілетин – це ті антиоксиданти, які зменшують ризик появи захворювань серцевої системи.

Вживаючи цитрусові та мандарини зокрема, можна досягти нормалізації артеріального тиску. Водночас збільшується кількість тромбоцитів, покращується стан кровоносних судин, знижується рівень «поганого» холестерину.

В сукупності ці фактори допомагають захистити серцеву систему від найголовніших проблем – звуження артерій та накопичення бляшок у них. Таким чином, можна стверджувати, що мандарини варто вживати як профілактику атеросклерозу, інфаркту та інсульту.

Потенційна користь для профілактики та лікування раку

Специфічні сполуки та вітаміни в мандаринах допомагають попередити появу раку, а також сповільнюють ріст ракових клітин. Таких висновків дійшли вчені, які досліджували властивості цитрусових. Масштабні дослідження показали дуже цікаві результати. Однак дані все ще вважаються неоднозначними, тому їх потрібно підтвердити. Науковці працюють над цим.

В ході досліджень було виявлено, що вітамін С корисний людям, які проходять хімієтерапію. Ця речовина зменшує токсичність препаратів і підвищує ефективність самої процедури.

Окрім цього з’ясувалось, що флавоноїди із цитрусових позитивно вплинули на лікування деяких видів раку (рак шлунка, легенів, молочної залози, товстої кишки).

Мандарина польза

Алергія на мандарини: як проявляється

Попри всю користь цитрусових необхідно зважати на те, що в деяких людей ці фрукти викликають алергічну реакцію. Як м’якуш, так і шкірка плодів містить білок Cit r 3. Він складно перетравлюється травною системою і є алергеном. Алергія на мандарини зазвичай проявляється майже одразу після з’їдання фрукта.

Прояви алергічної реакції:

  • почервоніння шкіри;
  • свербіж, висипання;
  • розлади травлення (нудота, блювання, діарея);
  • зміни артеріального тиску;
  • запаморочення;
  • проблеми з диханням (набряк слизової, алергічний нежить).

Якщо ви помітили, що у людини з’явились подібні симптоми, негайно зверніться по допомогу до медичного закладу.

Додаткову небезпеку мандарини можуть становити для людей із діабетом, адже у цих фруктах присутня велика кількість цукру. В зоні ризику знаходиться ще одна група людей – ті, хто мають гастрит та підвищену кислотність. Будь-які цитрусові не можна вживати в їжу під час загострення панкреатиту.

Через високий вміст фруктової кислоти мандарини можуть призвести до подразнення ротової порожнини, стравоходу та слизової оболонки шлунка. В результаті, людина може страждати від болю, печії та рефлюксу. Також кислота здатна пошкодити зубну емаль та призвести до появи карієсу.

Надмірна кількість мандаринів, з’їдених за короткий час, може спровокувати розлад травлення. Це стається через велику кількість клітковини.

Як краще їсти мандарини

Щоб вітаміни в мандаринах пішли на користь, варто дотримуватись щоденної норми у 5-6 плодів на день. При цьому спеціалісти рекомендують не вживати їх за раз. Краще за все розподілити цю кількість фруктів на день.

Цікаво, що корисні речовини містяться не тільки у соковитих часточках, але і в шкірці. Тому можна з’їсти декілька шматочків шкірки. Звичайно ж, перед цим фрукт потрібно добре вимити. Білі прожилки між часточками мандарину також можна вживати в їжу. Насправді у них досить багато вітамінів та мікроелементів.

Сорти мандаринів та їх особливості

Сорти мандаринів

Розбираючись у тому, чим корисні мандарини, можна не звертати увагу на їхній сорт. Будь-які плоди незалежно від виду мають високу концентрацію корисних речовин та чудовий смак і аромат. Однак, якщо для вас мають значення відтінки запаху та смакові нюанси, вам варто дізнатись про відмінності між окремими різновидами цих фруктів

Найпопулярніші сорти мандаринів:

  1. Клементин – гібридний сорт, який походить від схрещення мандарину з апельсином. Невеликі плоди мають насичений солодкий смак, дуже рідко бувають кислими. Добре зберігаються.
  2. Сацума – фрукти, створені японськими селекціонерами. Характеризуються ніжним м’якушем, мінімальною кількістю насіння.
  3. Уншіу – окремий підвид мандаринів Сацума, схожий на них за смаком. Холодостійкий, добре переносить транспортування.
  4. Грузинські та абхазькі сорти – плоди досить дрібні, мають відносно кислий смак. Їхня шкірка зазвичай тонка, але погано чиститься. Ці види відрізняються сильним, стійким ароматом.
  5. Сантра – солодкі мандарини з товстою шкіркою, яку легко знімати.
  6. Кислий мандарин – сорт, який вирощують у китайській провінції Гуаньдун. Плоди мають дуже кислий смак.
  7. Танжерин – солодкі мандарини насиченого червоно-помаранчевого кольору.
  8. Танжело – гібрид, виведений шляхом схрещення мандарина і грейпфрута. Смак нагадує одночасно обидва фрукти, шкірка забарвлена у яскравий помаранчевий колір.
  9. Тангор – фрукт, який є гібридом мандарину та апельсину.
  10. Клеопатра – популярний гібрид, який дає червоно-помаранчеві дрібні плоди протягом всього року. Всередині ці мандарини мають соковитий, трохи кислуватий м’якуш. Серединка вдавлена. Шкірка досить груба, тонка.

Будь-які мандарини легко можна додати до раціону. Частіше за все їх їдять свіжими, очищаючи від шкірки та кісточок. Дуже популярний спосіб вживання – вичавлювання соку. Однак варто розуміти, що в такому разі в організм не потрапить клітковина.

Мандарини чудово смакують у поєднанні із різними видами м’яса, також їх можна додавати до рибних страв. Простіше за все зробити це, приготувавши із мандаринів соус. Зважайте на те, що після термічної обробки деякі вітаміни та мінерали будуть зруйновані. Тобто користь від цих фруктів буде меншою, ніж від свіжих.

Джерела: npistanbul.com, www.healthline.com, www.isotlaragro.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *