Зміст
Виноград містить надзвичайно багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Користь винограду доведена численними дослідженнями. Науковці з’ясували, що ця ягода допомагає підтримувати здоров’я очей, зміцнює кістки та позитивно впливає на серце.
Виноград: це

Виноград – це рослина, яку людство культивує протягом тисячоліть. У багатьох народів ягоди винограду високо цінуються як сировина для виготовлення алкогольних напоїв. Також це популярний інгредієнт фруктових тарілок, він добре комбінується з іншими солодкими ягодами та фруктами. Виноград часто використовують для приготування десертів, соків та напоїв. До того ж він чудово смакує з м’ясом та різними сирами.
Виноград – це сировина, з якої отримують родзинки. Висушені ягоди довго зберігаються та транспортуються. Вони підходять для найрізноманітніших цілей – додавання в десерти та випічку, приготування напоїв, глінтвейну, компотів та узварів. З виноградних кісточок отримують олію, відому своїми вражаючими косметичними властивостями.
Рослина виноград – це листопадна ліана або в’юнкий кущ. Паростки чіпляються за опори за допомогою численних вусиків. Ягоди зібрані у грона. Форма та розмір ягід залежить від сорту винограду, кліматичних факторів та складу ґрунту. Відомо про більш ніж 80 видів цієї рослини. Люди культивують близько 20 видів. Українська земля є батьківщиною одного з видів – Винограду справжнього (Vitis vinifera L.).
Сорти винограду мають різне забарвлення ягід (зелені, червоні, сині, рожеві). Також існує виноград з кісточками та без.
Виноград: калорійність

Виноград – це достатньо калорійний продукт, який при цьому містить досить багато вітамінів та клітковини. Саме тому його можна порадити людям, які стежать за складом свого раціону.
Цікаво, що калорійність винограду залежить від сорту. Можна окреслити загальні рамки діапазону: від 43 до 80 кКал у 100 грамах ягід. Найнижчою є калорійність винограду білого кольору. В таких ягодах міститься 43-70 кКал залежно від умов вирощування. Споживання 100 г зеленого безкісточкового винограду надасть організму 63-70 кКал.
Варто дізнатись також про найвищу калорійність винограду, адже цей показник може вплинути на обсяг щоденної порції. Тож найкалорійнішим є виноград червоного та чорного кольору (68-70 кКал). Найбільш насиченими за калоріями визнано такі сорти як Кишмиш та Мускат. Вони також відомі, як найсолодші.
Виноград: користь

Говорячи про користь винограду, зазвичай мають на увазі унікальний комплекс поживних речовин, що міститься у м’якуші, шкірці та кісточках ягід. Не варто забувати про те, що листя винограду можна також вживати в їжу. У нього загортають начинку, а потім довго тушкують.
Харчовий профіль винограду:
| Речовина | Кількість у 100 г продукту |
| Білки | 0,68 г |
| Вуглеводи (з них цукор) | 16,93 г (15,42 г) |
| Жири | 0,35 г |
| Клітковина | 2,14 г |
Виноград – це природне джерело вітамінів групи B (B1, B2, B6, B9), вітамінів С, Е, K, А, P, Н. До речі, вітамін B9 називається фолієвою кислотою та має життєво важливе значення для людини.
У більшості темних сортів винограду міститься така речовина як ресвератрол. Це потужний антиоксидант, що має протизапальну дію, відновлює клітини організму та зміцнює серцеву систему.
Орім вказаних речовин виноград багатий на мінерали – калій, магній, кальцій, залізо, мідь, цинк, фосфор, бор, хром, марганець, йод, нікель, кремній та кобальт.
Нормалізація артеріального тиску
Завдяки вмісту калію виноград чудово впливає на серце. Дослідження доводять, що всього 150 г винограду закривають щоденну потребу у калію на 6%. Потрапляючи в організм, калій сприяє розширенню судин, що значно покращує кровообіг. До того ж, виноград – цепродукт, який запобігає звуженню судин. Таким чином, його можна регулярно додавати до раціону людини, що піклується про здоров’я серцево-судинної системи.
Допомога у підтримці нормального рівня холестерину
Високий рівень «поганого» холестерину є однією з головних причин захворювання серця. Через звуження судин кров циркулює недостатньо швидко, що негативно позначається на роботі серця.
Проведені дослідження показали, що вживання винограду допомагає знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ – «поганого» холестерину). Унікальна комбінація сполук та речовин у ягодах винограду запобігають всмоктуванню холестерину, а згодом – його відкладенню у судинах. Важливо зазначити, що в даному контексті науковці виявили користь винограду червоного кольору. Білий виноград не мав такого ефекту.
Ще один аргумент, що підтверджує користь винограду у боротьбі зі шкідливим холестерином – це речовина ресвератрол. Це антиоксидант чудово впливає на здоров’я людей, що схильні до гіперліпідіємії.
Джерело антиоксидантів

Антиоксиданти – це надзвичайно корисні речовини, що знищують зайві вільні радикали та допомагають зменшити окиснювальний стрес. Накопичення вільних радикалів та зростання окиснювального стресу здатне викликати цілий ряд важких станів та хронічних хвороб. Саме тому так важливо додавати у раціон продукти з антиоксидантами.
Користь винограду полягає у вмісті ресвератролу, антоціанів, кверцетину, лютеїну, елагової кислоти, бета-каротину та вітаміну С.
Цікаво, що концентрація антиоксидантів у різних сортах винограду відрізняється. Однак корисні речовини зберігаються навіть після процесу бродіння. Тобто, у вині також є антиоксиданти.
Допомога в лікуванні раку
Згідно з результатами деяких досліджень, виноград може бути корисним допоміжним елементом у боротьбі з раком. Його дія пов’язана із протизапальним ефектом, а також із високим вмістом антиоксидантів. Вже є обнадійливі дані про застосування екстрактів винограду в лікуванні раку товстої кишки, молочної залози та простати. Науковці зазначають, що найкращий спосіб використання цієї інформації – це включення винограду у щоденний раціон для запобігання появи раку.
Підтримка м’язової маси
Доведено, що регулярне вживання помірних порцій винограду покращує метаболізм і в результаті, позитивно впливає на стан м’язів. Цей продукт допомагає зберегти тонус та функцію м’язів у людей похилого віку. Особливо яскраво ефект виражений у жінок. Науковці зазначають, що користь винограду найкраще розкривається у комбінації з іншими заходами – правильно підібраній дієті з високим вмістом білка та помірними фізичними навантаженнями.
Виноградний сік: користь

Щоб отримати максимальну користь винограду, можна не тільки їсти ягоди, а й пити сік. У такому напої зберігаються вітаміни, мінерали, мікро- та макроелементи, антиоксиданти та інші сполуки. Щоправда, концентрація корисних речовин у соку залежить від сорту винограду, способу приготування соку та його обробки.
Через те що сік не містить шкірки, в ньому менше харчових волокон (клітковини), а пастеризація призводить до зникнення вітаміну С та деяких інших речовин. Наявність доданого цукру підвищує калорійність напою. До того ж він стає непридатним до вживання людям із діабетом.
Зрештою користь виноградного соку проявляється у тому, що він добре впливає на судини, знижує артеріальний тиск, запобігає утворенню тромбів, та постачає організму необхідні антиоксиданти.
Ще один важливий плюс виноградного соку – стимуляція травлення та легка проносна дія.
Виноградне листя: користь

Сила природи міститься не тільки у гронах винограду. Листя також має безліч корисних речовин. Наприклад, флавоноїди та ресвератрол надають міцності та пружності стінкам кровоносних судин. Ці ж сполуки забезпечують виноградному листю кровоспинні, загоювальні та протизапальні властивості.
Додаючи до раціону листя винограду або продукти з нього (екстракти, відвари, настоянки), можна покращити стан шкіри, зміцнити імунітет, збалансувати рівень цукру в крові, а також швидше позбутись запалень.
Мало хто знає про користь листя винограду для лікування ран. Свіжий та вимитий лист можна подрібнити й прикласти до запаленої рани або виразки, щоб прискорити загоєння. Порошок із сухого листя застосовують для промивання ран.
У багатьох країнах існують традиційні страви, що включають листя винограду. У нього загортають начинку, маринують та подають в якості закуски, роблять салати тощо.
Чи можна їсти виноград при цукровому діабеті

Через те що у солодких ягодах міститься багато цукрів, виникає питання, чи можна їсти виноград при цукровому діабеті? Відповідь науковців однозначно позитивна. Виноград можна додавати до меню людини з діабетом, однак в помірній кількості.
Вміст цукру у різних сортах винограду відрізняється. Тому при вживанні ягід рівень цукру в крові людини може зростати повільно (малокалорійні сорти) або помірно (солодкі сорти). Однак ягоди не призводять до різких стрибків рівня цукру.
Ба більше, дослідження показують, що виноград і виноградні добавки сприяють загальному зниженню інсулінорезистентності. Велике значення для здоров’я людини з діабетом має речовина ресвератрол.
Чи можна вагітним виноград

Інколи шкода від вживання винограду переважає плюси. Вагітність – це особливий стан жінки, під час якого важко передбачити вплив тих чи інших продуктів на здоров’я самої мами та її майбутньої дитини. Тож виникає питання, чи можна вагітним виноград?
Медики та нутриціологи дають свою відповідь: так, вживати виноград і виноградний сік можна. Однак потрібно дотримуватись певних обмежень. Також варто порадитись із лікарем щодо можливої взаємодії винограду з ліками, якщо жінка їх приймає. Шкода від вживання винограду може бути пов’язана поєднанням ягід та молочних продуктів, сирих овочів, мінеральної води, гострих та жирних страв.
Виноград у великій кількості може спричинити проблеми з травленням у вагітної жінки. Оптимальна порція на день становить 130-150 грамів.
Виноград: шкода від вживання

Існує кілька категорій людей, кому не можна їсти виноград. Перш за все тим, хто має виражену алергію. Якщо є сумніви щодо наявності алергії, потрібно зробити відповідні аналізи та проби.
У списку тих, кому не можна їсти виноград, опинились також люди із хворобами шлунку та кишечнику. Заборона пов’язана із великою кількістю фруктових кислот в ягодах.
Кому не можна їсти виноград:
- тим, хто має виразкову хворобу шлунку;
- виразку дванадцятипалої кишки;
- коліт;
- загострення гастриту;
- синдром подразненого кишечника.
Також виноград може бути шкідливим для людей із хворобами нирок та печінки (зокрема, з цирозом печінки). Ще одна категорія – діти віком до одного року.
Отже, виноград має по-справжньому надзвичайні властивості. Його можна вживати у свіжому вигляді, як ягоди. Також користь винограду чудово розкривається під час приготування соку. Навіть листя цієї рослини володіє цілющим ефектом.
