Зміст
Багато хто полюбляє редис та з нетерпінням чекає весни, щоб скоріше скуштувати цей ранній овоч. Окрім хрумкої структури, свіжого аромату та пряного смаку редиска має ще одну важливу перевагу. Вона містить в собі безліч вітамінів та мінералів. Тож користь редиски полягає в тому, що вона забезпечує організм поживними речовинами та клітковиною.
Редиска: це
Редиска – це рослина з родини хрестоцвітних, яка має дуже короткий строк дозрівання та є одним з перших весняних овочів. Зазвичай в їжу вживають коренеплоди. Однак вітаміни в редисці містяться не тільки у корінні. Відомо, що бадилля редиски також може похизуватись великою кількістю важливих для людини речовин.

Користь редиски не залежить від виду, хоча форма та колір коренеплодів можуть бути різними.
Розрізняють три найбільш популярні сорти редиски:
- Європейська – звична для українців редиска округлої або видовженої форми, корені білі всередині та червоні зовні.
- Японська – солодка японська редька, також називається Дайкон. Видовжені корені мають білий колір і всередині, і зовні.
- Китайські сорти – різновиди білої редьки, всередині корінь може бути білим, кремово-білим, рожевим, зеленим або фіолетовим. В ньому не міститься гірчичних олій, тому немає гіркого присмаку.
Також рослина поділяється на дві великі групи за вегетаційним періодом. Однорічна редиска в перший же рік дає і плоди, і насіння. Дворічна в перший рік здатна порадувати коренеплодом, а насіння дає лише на наступний рік.
Ще один критерій, за яким редиску поділяють на види – метод посіву та вирощування. Деякі види призначені для вирощування у парнику, інші підходять для посіву у відкритий ґрунт.
Вітаміни в редисці мають велике значення для організму людини, тому під час вирощування рослини зазвичай використовують органічні (природні) добрива.
Редиска: склад та калорійність
Як і більшість овочів, редиска містить досить мало калорій. У 100 грамах свіжих коренеплодів усього 24,1 ккал. Це значить, що її можна вживати навіть тим, хто слідкує за кількість спожитих калорій. Водночас вітаміни в редисці дозволяють використовувати цей продукт для поповнення ресурсів організму, виснажених за зимовий період.

Харчова цінність свіжої редиски (100 г) без бадилля:
Речовина | Кількість |
Білки | 1,09 г |
Вуглеводи (з них цукри) | 3,91 г (2,31 г) |
Жири | 0,14 г |
Клітковина | 1,5 г |
Вода | 94,4 г |
Додаючи редиску до раціону, людина отримує цілий ряд важливих сполук і речовин. Одними з найкорисніших є калій, фолієва кислота, вітамін С, вітаміни групи B, РР, кальцій, рибофлавін, натрій, ніацин, тіамін, залізо, марганець та інші.
Редиска: користь

Говорячи про користь редиски, нутриціологи зазвичай згадують про антиоксиданти. Це речовини, які життєво необхідні кожному живому організму. Вони знищують зайві вільні радикали та допомагають у відновленні тканин і органів, які зазнали окиснювального стресу. На додачу до цього велике значення має низька калорійність редиски. Її можна додавати до дієтичного харчування, якщо немає інших протипоказань.
Зниження ризику появи раку
Науковці, які досліджували властивості хрестоцвітних овочів, встановили, що їхнє споживання знижує ризик появи та розвитку онкологічних захворювань. Вони вважають, що ключовим фактором є наявність у таких овочах глюкозинолатів, а також продуктів їх гідролізу (індоли та ізотіоціоанати). Висловлюється припущення, що велика кількість хрестоцвітних у раціоні дозволяє попередити появу раку легенів, молочної залози, шийки матки та колоректального раку.
Дослідження користі редиски проводились з використанням коренеплодів та бадилля. Попри оптимістичні результати, науковці вважають, що потрібне додаткове вивчення властивостей редиски та інших хрестоцвітних.
Користь для серця та судин

Окремі дослідження довели, що речовина сульфорафан та сполуки антоціани мають великий вплив на роботу серцево-судинної системи. Користь редиски полягає в тому, що вона містить ці сполуки. При регулярному споживанні редиски дані речовини зменшують окиснювальний стрес та допомагають лікувати запалення. Відомо, що саме запальні процеси в організмі частіше за все призводять до появи серцево-судинних захворювань. Зокрема, вони провокують підвищення артеріального тиску та проблеми з судинами (атеросклероз).
Підтримка печінки та регуляція травлення
Деякі види редиски (чорна редька) здатні стимулювати вироблення травних ферментів. Користь редиски проявляється у тому, що вона стимулює відтік жовчі. Жовч синтезується печінкою, а потім надходить у травну систему для перетравлення жирів і виведення токсинів з печінки.
Допомога у контролі рівня цукру
Науковці стверджують, що людям з діабетом (або потенційним ризиком діабету) слід приділити увагу редисці. По-перше, значну роль відіграє низька калорійність редиски. Багато людей з діабетом страждають через ожиріння, тому цей овоч допомагає їм збалансувати раціон. По-друге, у редисці містяться такі речовини як глюкозинолат і ізотіоціанат. Дослідники вважають, що ці сполуки здатні регулювати рівень цукру в крові.
Споживаючи редиску, людина отримує достатньо енергії. Одночасно знижується кількість глюкози, яку поглинає шлунок.
Зрештою у редисці виявлений антиоксидант коензим Q10, який потенційно здатен запобігти появі діабету. Поки що дослідження таких властивостей редиски тільки проводяться. Для формування однозначних рекомендацій необхідне додаткове вивчення.
Варто зазначити, що перед вживанням нового продукту варто дізнатись, кому не можна їсти редиску. Також можна порадитись із лікарем.
Бадилля редиски: користь

Цікаво, що в їжу можна вживати не тільки яскраві корені, а й листя редиски. Насправді користь бадилля редиски навіть вища за користь коренеплоду. У зелені містяться практично такі ж складники, однак у більшій концентрації. Додаючи листочки редиски до раціону, можна забезпечити організм вітамінами групи B, а також вітаміном С, фосфором, калієм та залізом. Завдяки гірчичній олії листя має гіркуватий смак. Однак ця речовина підвищує користь бадилля редиски.
Відомо, що деякі поживні речовини в продуктах можуть руйнуватись під впливом високої температури. Наприклад, вітамін С. Саме тому бадилля редиски краще вживати у свіжому вигляді. Однак ця зелень зберігає значну частину своєї користі навіть після приготування. Бадилля редиски можна порізати й додати в салат разом з іншою зеленню (кріп, петрушка, зелена цибуля, кінза, шпинат). Також його пасерують і поєднують із тушкованим м’ясом, картоплею, рибою та овочевими стравами.
Листя редису можна заготовити на зиму разом з іншою зеленню. Щоб зберегти користь бадилля редиски під час заготівлі, можна скористатись методом соління. Листочки дрібно нарізають та закладають у банки, пересипаючи сіллю. Ще один метод – сушіння. Дрібно нарізану зелень викладають на пласку поверхню та сушать у сухому приміщенні. Сушити зелень на сонці не можна, адже ультрафіолет руйнує поживні речовини.
Мікрогрін редиски: користь

Мікрозелень настільки корисна та поживна, що нутриціологи радять вживати її протягом всього року. Навіть тоді, коли дозріває новий врожай овочів та фруктів, мікрогрін допомагає людині отримувати необхідну норму вітамінів та мінералів. Користь мікрогріну редиски полягає в тому, що вона містить цілий спектр важливих для організму сполук.
Включення мікрогріну редису до щоденних страв дозволяє підвищити в них вміст вітамінів групи B. До того ж у цій зелені присутні харчові волокна та мікроелементи (калій, кальцій, магній, фосфор). Завдяки мікрогріну покращується колір обличчя, нормалізується рівень холестерину, зростає еластичність стінок судин та поліпшується метаболізм.
Користь мікрогріну редиски може зменшитись, якщо зелень проварити або підсмажити. Краще за все вживати маленькі хрумкі паростки свіжими. Частіше за все їх додають до готової страви, посипають зверху бутерброди, домішують в салати та смузі.
Мікрогрін – це концентрована користь редиски. Навіть невеликі порції чинять значний вплив на весь організм. Ця зелень має жовчогінну дію, допомагає зменшити набряки та корисна у боротьбі з подагрою.
Кому не можна їсти редиску

Попри весь широкий спектр вітамінів в редисці, цей продукт підходить не всім. У деяких людей може проявитись алергічна реакція на овоч. Це трапляється рідко, алергію можна впізнати за свербінням губ після вживання редиски.
Люди з хронічно зниженим артеріальним тиском входять до групи тих, кому не можна їсти редиску. Зелень редису здатна знижувати тиск, що може викликати негативні наслідки для здоров’я. Однак мова йде про вживання великої кількості зеленого бадилля. Якщо дотримуватись обмеженої дози, небезпеки можна уникнути.
Складаючи список тих, кому не можна їсти редиску, нутриціологи та дієтологи згадують про людей із хворобами шлунку. Вживання великої кількості овочів може спричинити розлад травлення. Справа у клітковині та гіркоті редиски.
Ще одне попередження стосується ризику зневоднення. Редиска є сечогінним продуктом, тому призводить до виведення рідини з організму.
Скільки редиски можна вживати на день

Зважаючи на перелік попереджень, варто розуміти, як та в якій кількості вживати редиску. Науковці вважають, що для дорослої людини цілком достатньо однієї порції на день – близько половини склянки порізаного коренеплоду. Калорійність редиски невисока, тому вона прекрасно впишеться практично у будь-який раціон.
Щоб вітаміни в редисці засвоїлись у максимальному обсязі, варто вживати овоч свіжим. Редиска чудово комбінується із рослинними оліями та молочними жирами (сметана, йогурт).
Оцінити користь редиски повною мірою можна після тривалого та регулярного вживання. Варто додавати цей овоч у салати або зробити з нього перекус між основними прийомами їжі. Ще один аргумент на її користь полягає в тому, що редиска достатньо доступна за ціною.
Джерела: www.bbcgoodfood.com, www.webmd.com