Корисні поради на кожен день


Як правильно обрізати виноград

Як правильно обрізати виноград

Ягоди винограду мають чудовий аромат і приємний смак. До того ж у їхній м’якоті та шкірці містяться важливі для людини амінокислоти. Не випадково мільйони українців полюбляють ці соковиті й корисні плоди. Беззаперечною перевагою винограду є відносна простота вирощування. Рослина добре почуває себе в українському кліматі, швидко розростається і дає багаті врожаї. Щоб лози не хворіли та регулярно родили, потрібно знати, як правильно обрізати виноград і формувати кущ.

Як обрізати виноград: 2 типи формування куща

Досвідчені виноградарі попереджають початківців про те, що обрізка винограду є обов’язковою. На жаль, протягом сезону вегетації ця рослина утворює стільки молодих лоз, що коренева система не здатна впоратись із їхнім забезпеченням. Живлення не вистачає на всі плоди, тому згодом ягоди стають дрібними. Також можлива ситуація, коли грона не встигають визріти.

Однак, перш ніж братись за секатор, потрібно дізнатись, коли та як правильно обрізати виноград.

Виділяють 2 основних форми кущів винограду:

  1. Горизонтальний кордон – рекомендований для центральних та північних регіонів нашої країни. Якщо існує ризик того, що лози можуть померзнути, їх потрібно вести понад ґрунтом. Завдяки такому прийому кущ буде легко укрити та захистити від низьких температур.
  2. Вертикальний кущ на шпалері або опорі – даний метод актуальний для жителів південних областей, де температура взимку не опускається нижче -10°C. Щоб сформувати кущ, вони спочатку формують штамб потрібної висоти (1,5-2,5 м), а потім дозволяють лозам рости в горизонтальній площині.

Деякі сучасні сорти винограду позиціонуються як морозотривкі. Однак все одно існує ризик обмороження молодих пагонів. Тому не варто нехтувати безпекою – краще укривати кущі та надати їм додатковий захист від морозу.

Як правильно обрізати виноград при горизонтальній системі

Основну роботу з обрізки лози виконують восени. Формуючи молодий кущ, потрібно знати, як правильно обрізати виноград. В перший рік залишають три пагони: середній пускають рости вгору, а два бокових відводять у сторони. Протягом літа молоді лози обережно опускають на потрібну висоту і кріплять до опори. Краще за все опускати пагони за 3-4 прийоми.

За необхідності можна сформувати «багатоповерховий» кущ – випустити 2 пагони для нижнього поверху і 2 пагони для верхнього. Крайні пагони відводять у сторони, а в центрі залишають 2 середніх лози. Згодом середні лози також відводять у сторони на обраній висоті. В кінці періоду вегетації потрібно обрізати середній пагін до 3-х бруньок. Бокові лози обрізають до 4-6 бруньок.

Експерти дають головну пораду тим, хто бажає знати, як правильно обрізати виноград: важливо не перевантажити кущ. Щоб молодий виноград добре перезимував, а в новому році дав хороший врожай, потрібно залишити на ньому не більше 12-20 бруньок. Багаторічні кущі обрізають восени таким чином, щоб залишилось близько 40 бруньок.

Як обрізати виноград на шпалері

Спеціалісти називають вирощування винограду на шпалері найзручнішим з методів. Щоб досягти успіху в даній справі, потрібно спершу правильно посадити паросток, а потім забезпечити йому регулярний догляд. Молодий виноградник саджають весною, не дозволяючи утворення штамбу (надземної частини стебла, з якого потім виходитимуть плечові пагони).

Протягом першого літа виноградар має виростити лише 4 пагони, інші необхідно зрізати по досягненню 5-8 см. Залишені пагони мають бути здоровими та міцними, вони повинні рости вбік від шпалерного дроту.

Наступний етап догляду – осіння обрізка. Потрібно чітко розуміти, як обрізати виноград восени. Інакше можна зіпсувати кущ і весь майбутній урожай. В листопаді необхідно оглянути пагони, які виросли за літо, й укоротити їх до 70-80 см. Готуючи кущ до зимівлі, варто його добре полити. Що захистити лози від холоду, можна пригнути їх до землі та прикрити ґрунтом, плівкою або тирсою.

Якщо протягом першого літа виросло мало пагонів, їх варто зрізати восени. При цьому на кущі має лишитись 5-6 найбільших бруньок. Наступного року з них проростуть нові лози та сформують кущ.

Як обрізати виноград восени: основні правила

Доглядати за виноградними лозами та обрізати їх можна як на початку, так і в кінці вегетативного періоду. Деякі виноградарі обирають весняну обрізку, інші вважають за краще робити це восени. Загалом, обрізка завжди позитивно впливає на кущ, адже знижується ризик поширення хвороб.

Як обрізати виноград восени

Осіння обрізка має певні переваги:

  • знижується ризик вимерзання лози;
  • рослина встигає оговтатись від обрізки до наступної весни;
  • підвищення врожайності кущів наступного року;
  • спрощення догляду за лозами навесні.

Знаючи, як обрізати виноград восени, можна полегшити рослині зимівлю. Коли зайва зелена маса видалена, більше поживних речовин дістається тим паросткам, що лишились. В результаті, кущ стає міцнішим та краще переносить холод. Для майбутнього росту лоз та розвитку ягід винограду велике значення має освітлення. Якщо виноградар видаляє розлогі пагони, що затуляють світло, кущ росте активніше, грона стають більшими, а плоди – соковитішими та солодшими.

Як зазначають фахівці, ще один аргумент на користь осінньої обрізки – кущ меншого розміру зручніше захищати від морозу. Обрізані лози простіше укривати.

Як обрізати виноград восени:

  • починати роботу потрібно за декілька тижнів після того, як опаде листя винограду (тоді уповільнюється рух поживних речовин);
  • лози обрізають до «живої» частини деревини (подивіться на зріс – він повинен блідо-зелений колір);
  • гілку необхідно зрізати таким чином, аби над брунькою залишався пагін 2 см довжиною;
  •  на кожній обрізаній гілці мають залишатись вічка (точна кількість має дорівнювати діаметру гілки +1 вічко).

Перші ніж братись до роботи, варто подбати про інвентар. Гострий, дезінфікований секатор – це головне правило того, як правильно обрізати виноград.

Як обрізати виноград навесні

Попри те що перед початком нового посівного сезону в саду і городі досить багато роботи, деякі виноградарі обирають весняну обрізку лоз.

Перед тим як обрізати виноград навесні, варто визначитись із метою цих робіт. В деяких випадках потрібно просто видалити сухі гілки та прорідити крону. В іншій ситуації виноградар має на меті підвищення врожайності та покращення смакових властивостей ягід (обрізка робить плоди більшими та солодшими).

Як обрізати виноград навесні

Спеціалісти з вирощування винограду склали список порад щодо того, як обрізати виноград навесні:

  1. Надзвичайно важливо правильно обрати час для обрізки – надто ранні роботи можуть призвести до замерзання пагонів, а пізня обрізка призведе до втрати (зменшення) врожаю. Оптимальний період для південних та центральних областей – лютий або березень. Жителі північних регіонів можуть почекати до квітня. Загальна рекомендація – середня температура повітря має встановитись на рівні + 5°C.
  2. Обрізати тонкі лози потрібно гострим та дезінфікованим секатором. Товсті гілки краще обрізати за допомогою добре наточеного ножа або сучкоріза. Пилкою користуватись не варто, вона може пошкодити сусідні гілки.
  3. Гілки 1-го року обрізають повністю, залишаючи 2 вічка внизу. Коли вони починають відростати, їх нахиляють та підв’язують у горизонтальному положенні.
  4. Весняна обрізка багаторічних кущів передбачає видалення померзлих та пошкоджених лоз. Також потрібно видаляти надто товсті або тонкі пагони – більші за 12 мм та менші від 5 мм.

Починаючи з 2-го року після посадки куща формують плодові гілки та гілки заміщення. Обрізають їх восени – гілки, що родили прибирають, виводячи на їхнє місце лози заміщення.

Для покращення смаку ягід лози потрібно укоротити на 20 см в кінці літа (карбування). Завдяки своєчасній обрізці ягоди будуть солодкими та крупними.

Як правильно обрізати виноград: загальні рекомендації

Перед тим як обрізати виноград навесні або восени, варто ознайомитись з основними правилами такої роботи. У свіжий зріз може потрапити інфекція, тому роботи потрібно виконувати гострим інструментом, обробленим дезінфікуючим розчином.

Як правильно обрізати виноград:

  • зріз повинен бути направлений від вічка;
  • гілка, що родить, завжди має бути розташована вище лози заміщення;
  • лозу потрібно обрізати лише з одного боку;
  • для проріджування винограду після його цвітіння видаляють по 5-10 листків на нижній частині кожного пагона;
  • якщо утворюються пасинки, їх трохи відрощують та обрізають до 2-х нижніх листків.

Виноград здатен родити протягом багатьох років, це досить витривала і міцна рослина. Завдяки хорошому догляду можна «оживити» і відновити навіть дуже старі кущі. Однак, перш ніж починати різати, потрібно добре придивитись до гілок і продумати майбутній вигляд лоз. Дотримуйтесь наших рекомендацій щодо того, як правильно обрізати виноград, і у вас обов’язково все вийде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *