Зміст
Мільйони українців обирають гречку як гарнір для найрізноманітніших страв. Однак мало хто знає, що природний колір цієї крупи зелений. Коричневою гречка стає в результаті термічної обробки. Виробники пропарюють або обсмажують зернятка, щоб подовжити термін зберігання крупи. Натомість непропарена зелена гречка має набагато більше корисних властивостей. В цій статті ми розглянемо унікальний склад зеленої гречки, як її правильно варити, а також зазначимо, чим відрізняється зелена гречка від звичайної.
Зелена гречка: це

Зелена гречка – це гречана крупа у природному вигляді, очищена від лушпиння та висушена. Саме таку крупу вживали в їжу до середини XX століття. Потім з’ясувалось, що пропарені зерна зберігаються краще. Згодом усю гречку почали піддавати термообробці та це стало звичним технологічним етапом.
Сира (зелена) гречка є цінним джерелом рослинних білків. Науковці радять додавати цей продукт до раціону веганів та сироїдів. Окрім білків зелена гречка містить велику кількість вітамінів, мінералів та мікроелементів.
Речовина | Вміст у 100 грамах продукту |
Калорії (енергетична цінність) | 356 ккал (1490 кДж) |
Білки | 13,3 г |
Вуглеводи (з них цукор) | 61,5 г (1,3 г) |
Жири | 4 г |
Клітковина | 5 г |
Варто зазначити, що у складі зеленої гречки містяться всі 9 незамінних амінокислот.
Чим відрізняється зелена гречка від звичайної

Не секрет, що висока температура руйнує деякі вітаміни. Саме тому зелена гречка – це продукт із вищою концентрацією корисних речовин. Зокрема, у ній міститься більше антиоксидантів, які необхідні для гальмування процесів старіння та запальних процесів в організмі.
Непропарена крупа краще перетравлюється та легше засвоюється. Це дієтичний продукт, який може стати основою лікувальної дієти.
Різниця між зеленою та звичайною гречкою також проявляється у смакових властивостях та консистенції. Зелена гречка має тонкий смак з помітним горіховим відтінком. Під час приготування такі зерна розварюються, каша виходить досить м’якою.
Крупа, яка пройшла етап термообробки, набуває більш інтенсивного землистого смаку. Приготована каша розсипчаста, в ній чітко виокремлюються зерна.
Зелена гречка: користь
Цінність непропареної гречаної крупи полягає в унікальній комбінації поживних речовин.
Назва сполуки | Кількість у 100 грамах продукту |
Вітамін А | 5,9 мг |
Вітаміни групи B | 1,32 мг |
Вітамін Е | 6,6 мг |
Вітамін PP | 4,1 мг |
Кальцій | 20,5 мг |
Магній | 198 мг |
Калій | 379 мг |
Фосфор | 295 мг |
Залізо | 6,5 мг |
Цинк | 1,9 мг |
Йод | 3,2 мг |
Фтор | 22 мкг |
Користь зеленої гречки поширюється не тільки на травну систему. Цей продукт покращує роботу серця, нормалізує рівень цукру та холестерину в крові, виводить шлаки та токсини, а також позбавляє організм від зайвої рідини.
Боротьба з окислювальним стресом (шкодою від вільних радикалів)
Як вже зазначалося вище, зелена гречка – це чудове джерело антиоксидантів. У ній містяться такі речовини як рутин та кверцетин. Потрапляючи в організм людини, вони нівелюють негативний вплив, спричинений дією вільних радикалів. Таким чином значно покращується загальний стан здоров’я людини, поліпшується вигляд шкіри та волосся, знижується ризик появи деяких небезпечних захворювань. Зокрема антиоксиданти уповільнюють процеси старіння та запобігають хронічним хворобам.
Підтримка серцево-судинної системи

Людина, яка постійно вживає зелену гречку, може значно покращити стан своєї серцево-судинної системи. Цей продукт неймовірно корисний для судин, адже знижує рівень шкідливого холестерину в крові. Також зелена гречка допомагає нормалізувати кров’яний тиск. Фактично, вона впливає на дві найголовніші проблеми, які призводять до серцевих захворювань.
Не містить глютен
Целіакія – це непереносимість глютену. Люди, які мають це аутоімунне захворювання, не можуть вживати борошно, зернові культури та вироби із них. Для них зелена гречка – це справжній порятунок. З даного продукту можна готувати найрізноманітніші страви: каші, десерти, смузі, навіть хліб та випічку.
Користь для шлунково-кишкового тракту
Багатий склад зеленої гречки дуже добре позначається на роботі шлунку та кишківника. Зокрема, позитивний вплив має клітковина. Вона нормалізує процеси травлення, сприяє розмноженню корисних бактерій у кишківнику, а також запобігає закрепам. Саме завдяки клітковині зелена гречка забезпечує людині відчуття ситості надовго. Це допомагає уникнути переїдання та зменшує потяг до шкідливих перекусів.
Не дивно, що зелена гречка – це один із ключових інгредієнтів багатьох дієт. Люди, які обрали для себе веганство або сироїдіння, додають даний продукт до раціону з метою отримати необхідні організму білки та незамінні амінокислоти. Ті, кому гречку порадив лікар, вживають її для нормалізації процесів життєдіяльності.
Як варити зелену гречку

Користь зеленої гречки часто залежить від того, як її приготували та з якими продуктами поєднали. Природно, що під час варіння частина вітамінів та мікроелементів втрачає свої властивості. Однак деяка частина все ж залишається, тому це найбільш поширений спосіб приготування каші.
В тому, як варити зелену гречку, немає ніякого секрету – з нею можна поводитись так само як зі звичайною коричневою (пропареною) крупою. Сирі зерна промивають та заливають водою у співвідношенні 1:2. Потім доводять до кипіння, зменшують вогонь та тримають під кришкою близько 15-20 хвилин. Каша готова, коли на поверхні не залишиться рідини. Перед тим, як варити зелену гречку, варто оглянути її та вибрати пошкоджені та неочищені зернини.
Існують альтернативні способи приготування. Вони знадобляться тим, хто бажає зберегти максимальну кількість поживних речовин. Щоправда, це потребує більше часу. Наприклад, можна замочити крупу у холодній воді та залишити на 5-6 годин. Під впливом рідини зерна набухнуть і стануть м’якими. Їх потрібно промити, а потім додавати у салати, смузі або ж просто вживати як гарнір.
Звичайна гречка, яка була обсмажена або оброблена парою, не здатна прорости. Власне в цьому і полягає сенс її обробки. Однак зелена гречка зберігає всі ключові якості живого зерна. Тому її можна проростити та вживати в їжу не саму крупу, а паростки. Для цього знадобиться намочити зерно, розкласти у пласкій тарі тонким шаром та залишити на 1-2 дні. Не можна допускати пересихання зерен. Гречка з паростками надзвичайно корисна. Також можна почекати ще 3-4 дні та отримати мікрозелень.
Таким чином, зовсім не обов’язково знати, як варити зелену гречку, щоб отримати корисну та поживну добавку до раціону.
Цікаво, що у ¼ склянки відвареної гречки міститься 182 мг антиоксидантів, а от у пророщених зернах знаходиться 383 мг цих речовин.
Хліб з зеленої гречки: рецепт

Гречане борошно виготовляється із різних видів гречаних зерен. Існує борошно з коричневої та зеленої гречки. Останнє є більш корисним, тому що містить безліч речовин та сполук. На вигляд борошно зеленої гречки суттєво відрізняється від звичного пшеничного борошна. Воно має сіруватий відтінок. Люди, які мають непереносимість глютену та целіакію, можуть використовувати борошно зеленої гречки будь-де, так само як всі інші застосовують пшеничне або житнє борошно.
Хліб, приготований із зеленої гречки, здатен повністю замінити інші види хліба. Його можна їсти свіжим, робити бутерброди та грінки, підсмажувати у тостері або на сковороді. Хліб з зеленої гречки поєднується з усіма звичайними продуктами, з яких готують бутерброди – масло, авокадо, ковбаса або запечене м’ясо, овочі та зелень, гірчиця, кетчуп та інші соуси. Ба більше, готуючи такий хліб, у нього можна додати трави та спеції, а зверху посипати зернятками та насінням.
Купити борошно зеленої гречки можна у великих супермаркетах, магазинах здорового харчування або в онлайн магазинах.
Як приготувати хліб із зеленої гречки
Неймовірно, але у рецепті даного виду хліба всього один інгредієнт – очищена зелена гречка. Не знадобляться ні дріжджі, ні додаткове борошно. Хліб готується за допомогою природного процесу ферментації. Цікаво, що в результаті бродіння деякі речовини розщеплюються та набувають більшої біологічної доступності. Тобто, зелена гречка у такому вигляді краще засвоюється організмом. Наприклад, в результаті бродіння із фітинової кислоти утворюються біологічно доступні форми заліза, цинку та магнію.
Важливо уточнити, що велике значення має якість води. Чудово підійде фільтрована питна вода, а от хлорована буде заважати процесам бродіння.
Рецепт хліба із зеленої гречки:
- Підготувати 500 грамів зерен гречки – промити, засипати у велику ємність, замочити холодною водою та накрити чистою тканиною. Залишити на 6-7 годин.
- Злити зайву воду. Не можна промивати гречку, тому що тоді змиється фермент, який утворився під час замочування. Саме він має забезпечити майбутньому тісту пухку текстуру.
- Залити гречку чистою водою (200 мл) та посолити (1/2 чайні ложки). Перемішати та за допомогою блендера перетворити на однорідну масу.
- Отриману суміш потрібно залишити у мисці за кімнатної температури на термін від 12 до 24 годин. Якщо температура у приміщенні близько 20°C, то процес ферментації триватиме до 24 годин. В разі, якщо температура становить 25-30°C, час бродіння скоротиться до 12 годин, за умови вище 30°C тісто буде готове за 6 годин.
- Розігріти духовку до 180°C, вистелити форму для випікання пергаментом та вилити тісто. Можна прикрасити зверху насінням або травами.
- Хліб випікається близько 90 хвилин. В готовому вигляді він має бути золотаво-коричневим і твердим на дотик, зі скоринкою.
Перш ніж розрізати хліб, варто почекати його повного вистигання.
Безглютенові продукти можуть бути досить дорогими, тому домашній хліб з зеленої гречки допомагає заощадити кошти. Щоб зробити своє життя ще простішим, можна одразу приготувати багато хліба і частину заморозити. Зелена гречка теж обійдеться дешевше, якщо одразу купити велику кількість крупи.
Джерело: sproutshealth.com