Зміст
Вітаміни, мінерали, антиоксиданти. Здається, що арахіс містить все, що потрібно організму людини для правильної роботи. Однак не можна забувати про те, що арахіс – це калорійний продукт і потенційний алерген. Як його вживати, щоб отримати максимум користі та убезпечити себе від побічних ефектів? Розбираємось разом у нашій новій статті.
Арахіс: це
Арахіс – це один із найпопулярніших горіхів у світі. Наукова назва рослини Arachis hypogaea, але його також називають арахіс підземний, арахіс культурний або земляний горіх. Однорічна рослина належить до роду арахіс родини бобових. Користь арахісу високо цінують у багатьох країнах світу. Рослина походить з Бразилії, у багатьох регіонах Південної Америки вона є частиною дикої природи. Арахіс – це невіддільна частина культури Індії, Китаю, Африки та США.

Зважаючи на високу поживну цінність горіхів, не дивно, що їх активно культивують і в інших країнах. Аграрії Закавказзя та Середньої Азії вже давно розібрались, як росте арахіс та як збільшити його урожай у конкретних погодних умовах.
Застосування знаходять не тільки плоди арахісу, а також стебла і листя (корм для худоби) і насіння (в медицині). Висока калорійність арахісу та неймовірна концентрація жирів робить горіх цінним для харчової промисловості. З нього виготовляють олію, вживають цілі або дроблені ядра, перетирають на пасту.
Як росте арахіс
Процес утворення та дозрівання цих горіхів дуже цікавий. Не всі знають, як росте арахіс, адже інші горіхи збирають з гілок або з землі біля дерева або куща. Плоди арахісу дозрівають під землею. Під час цвітіння рослина утворює два види квітів – безплідні та плідні. Перші згодом відмирають, другі після запліднення утворюють зав’язь та заглиблюються в ґрунт. З них формуються плоди коконоподібної форми. У кожному коконі знаходиться 1-4 горіхи. Фактично, це насіння рослини.

Знаючи, як росте арахіс, можна виростити кілька кущів на своїй присадибній ділянці. Український клімат цілком дозволяє це зробити у степовій та лісостеповій зонах.
Арахіс: склад
У складі арахісових горіхів знаходиться дуже багато вітамінів, мінералів та природних елементів.
Найцінніші речовини у складі арахісу:
- жиророзчинні вітаміни (А, бета-каротин, альфа-каротин, D, D2, D3, E, K);
- водорозчинні вітаміни (C, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12);
- вітаміни групи B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9);
- мінерали (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, мідь, марганець, селен).
Деякі вітаміни та мікроелементи можуть руйнуватись під впливом високої температури.
Арахіс: калорійність

Калорійність арахісу досить висока, у 100 грамах сирих горіхів міститься 630 кКал (2,638 кДж).
Поживний профіль арахісу:
- білки – 25,8 г;
- вуглеводи – 18,18 г (з них цукру 6,2 г);
- жири – 48,9 г;
- клітковина – 7,55 г.
Майже половину всього продукту складають жири. Це жирні кислоти (9,25 г), мононенасичені жири (23,14 г), полінасичені жири (13,49 г).
Арахіс: користь
Однією з ключових переваг арахісу є велика концентрація антиоксидантів. Ці біоактивні сполуки відіграють дуже важливу роль у роботі численних органів та систем. Їхня головна функція – боротьба з вільними радикалами, запобігання та зменшення наслідків окиснювального стресу.
Науковці зазначають, що у горіхах арахісу стільки ж антиоксидантів, як і в багатьох видах фруктів. Цікаво, що найбільша кількість цих речовин міститься у шкірці арахісу. Однак у ядрах теж є багато важливих сполук.

Антиоксиданти в арахісі:
- пара-кумарова кислота – поліфенол, який є основним антиоксидантом у ядрах арахісу;
- ресвератрол – речовина, яка потенційно здатна знизити ризик появи раку і зменшує імовірність появи серцевих захворювань;
- ізофлавони – антиоксиданти, які покращують загальний стан здоров’я;
- фітинова кислота – речовина, що має протизапальні властивості;
- фітостероли – корисні для організму людини через те, що скорочують кількість шкідливого холестерину.
Варто зазначити, що через високу активність антиоксидантів вони можуть заважати деяким процесам в організмі. Наприклад, фітинова кислота погіршує засвоєння цинку та заліза, якщо ці речовини споживаються одночасно.
Щоб найбільш ефективно використати користь арахісу, краще за все заздалегідь порадитись із лікарем. Також цінну інформацію може надати нутриціолог.
Контроль маси тіла
Попри те, що арахіс – це досить калорійний продукт, він може стати у пригоді тим, хто працює над зниженням маси тіла. Насправді вчені тільки досліджують цю особливість горіха. Були проведені спеціальні випробування для визначення ефективності арахісу у підтримці та контролі ваги серед підлітків. Також науковці провели окремі дослідження за участю дорослих людей.
Результати, які вони отримали, мають великий потенціал. З’ясувалось, що вживання арахісу дійсно допомагає знизити вагу здоровим чином. Вважається, що більш глибоке дослідження допоможе зрозуміти, як продукт може запобігти ожирінню. Наразі розробляється теорія про те, що втрата ваги відбувається внаслідок дії рослинного жиру. Це може значити, що арахіс можна додавати у дієти з низьким вмістом жирів. Інша теорія говорить про те, що висока кількість білка та мононенасичених жирів в арахісі пришвидшує спалювання калорій.
Ще одна перевага арахісу для людей, які працюють над зниженням ваги, полягає у тривалому відчутті ситості, що виникає при споживанні горіхів. Цей продукт підходить для перекусів між основними прийомами їжі. Він дозволяє відчувати ситість протягом тривалого часу, тому людині не хочеться поїсти інших смаколиків.
Зрештою користь арахісу полягає в тому, що він містить клітковину (харчові волокна). Вони дуже позитивно впливають на роботу кишечника та запобігають набору ваги.
Джерело вітамінів та мінералів
Сьогодні лікарі та нутриціологи все частіше вказують на важливість закриття дефіцитів вітамінів, мінералів, макро- та мікроелементів. Багато людей обирають для себе біологічно активні добавки до раціону. Однак в деяких випадках можна скористатись природним продуктом. Арахіс – це справжня скарбничка корисних речовин.
Природні вітаміни та мінерали у складі арахісу:
Речовина | Дія на організм |
Біотин | Сприяє росту клітин, контролює роботу сальних залоз, бере участь у засвоєнні протеїнів, необхідний для здорового метаболізму |
Мідь | Підтримує нормальну структуру білків і ферментів, сприяє синтезу колагену, підтримує імунітет |
Ніацин (вітамін B3) | Покращує роботу серця, полегшує біль у суглобах, покращує стан шкіри, регулює рівень цукру в крові |
Фолієва кислота (вітамін B9) | Підтримує імунітет, покращує роботу кишечника і печінки, знижує ризик раку |
Марганець | Корисний для нервової системи, забезпечує регуляцію жирового та вуглеводного обміну |
Вітамін Е | Потужний антиоксидант |
Тіамін (вітамін B1) | Допомагає клітинам синтезувати енергію з вуглеводів. Дуже важливий для здоров’я серця, м’язів та нервової системи. |
Фосфор | Надважливий для правильної роботи головного мозку та серцево-судинної системи, бере участь у формуванні кісткової тканини |
Магній | Зміцнює кістки, знижує ризик остеопорозу, покращує роботу нервової системи |
Арахіс – це продукт, який дуже легко додати у щоденний раціон. Тому він є цінним природним джерелом вітамінів.
Підтримка серцево-судинної системи

На сьогодні захворювання серця є однією з головних причин загибелі людей. Дослідження доводять, що регулярне споживання арахісу допомагає укріпити серце, запобігти появі деяких захворювань та полегшити лікування інших. Науковці вважають, що секрет користі продукту у його унікальному складі. Антиоксиданти, магній, ніацин, мідь, олеїнова кислота та інші речовини підтримують зорову роботу серця.
Запобігання утворенню каменів у жовчному міхурі
Камені у жовчному міхурі – це дуже поширена проблема. Статистика говорить про те, що від цього страждають люди різного віку та статі. Науковці всього світу активно працюють над тим, щоб розробити ефективні ліки або ж знайти запобіжні засоби. Арахіс – це чудовий спосіб не допустити появи каменів у жовчному міхурі.
Дослідження показало, що додавання невеликої порції горіхів у щоденне меню знижує ризик появи каменів у жовчному міхурі. Користь арахісу полягає у тому, що він зменшує рівень холестерину в крові людини. Більшість каменів складаються саме з холестерину. Однак вчені уточнюють, що для більш точних даних потрібні додаткові дослідження.
Арахіс: шкода

На жаль, при всій своїй користі арахіс не є універсальним продуктом. Існує категорія людей, яким не можна вживати цей горіх і страви, приготовані з нього. Арахіс вважається одним із найпопулярніших алергенів у США. Алергічна реакція може варіюватись від легкої до важкої.
Ознаки легкої алергії:
- свербіж шкіри, висипи, кропив’янка;
- набряк обличчя;
- розлад шлунку, нудота.
Якщо алергія набуває більш важких проявів, потрібно негайно звернутись до медичної установи.
Важка алергія:
- набряк слизових оболонок, зокрема дихальних шляхів;
- набряк обличчя, язика, губ;
- проблеми з диханням;
- погіршення концентрації;
- розлад шлунку, нудота, блювання;
- біль у грудях;
- судоми;
- сонливість, млявість;
- запаморочення, сплутаність свідомості.
Іноді люди не пов’язують проблеми з роботою шлунку та вживання арахісу. Зверніть увагу на такі симптоми як спазми в животі, діарея, нудота або блювання. Це може статись навіть у тому випадку, коли людина не має вираженої алергії. Однак такі прояви мають стати попередженням про обмеження щоденної дози горіхів.
Ще одна небезпека, пов’язана із вживанням арахісу – це ризик отруєння афлатоксинами. Вони з’являються у горіхах, які неправильно зберігались. Через високий рівень вологості може з’явитись цвіль Aspergillus flavus.
Симптомами отруєння є втрата апетиту і пожовтіння білків очей (порушення роботи печінки).
Кому не можна вживати арахіс
Людям, які мають алергію на арахіс, не можна вживати цей продукт взагалі. Також не варто їсти арахіс тим, хто хворіє на діабет, має клінічне ожиріння, артроз, артрит або подагру.
Скільки арахісу можна вживати в день

Через високу жирність та калорійність арахісу експерти зі здорового харчування радять дотримуватись певних норм при вживанні цього продукту.
Дітям рекомендують давати не більше 7-10 грішків на день. Дорослій людині достатньо 50 грамів на добу. Якщо людина працює над зменшенням маси тіла, то варто обмежити кількість горішків до 10-15 на день.
Арахіс – це дійсно корисний та неймовірно поживний продукт, який уже став улюбленцем багатьох українців. Однак варто розуміти, що надмірне споживання жирів може зашкодити травленню. Тому необхідно дотримуватись рекомендованих норм. Вживати арахіс можна щодня, але потроху.
Джерела: www.healthline.com, www.webmd.com, health.clevelandclinic.org