Зміст
Чорнобривці надзвичайно популярні. Їхню назву чудово знають навіть ті, хто взагалі не розуміється на садівництві. Однак мало кому відомо, що ці запашні та яскраві квіти не тільки гарні, а ще й корисні. В медицині використовуються суцвіття, листя й свіжий сік рослини. У цій статті поговоримо про чай з чорнобривців, дослідимо його переваги та протипоказання.
Чай з чорнобривців: це
Чай з чорнобривців – це запашний напій, що здатен замінити традиційний чорний або зелений чай. Його готують зі свіжих або сушених квітів чорнобривців та п’ють протягом дня.
Лікар може порекомендувати приймати чай з чорнобривців для підшлункової залози або ж для зміцнення імунітету. Коли напій використовується з лікувальною метою, потрібно ретельно слідкувати за дозуванням та уважно вивчити протипоказання. Користь чаю з чорнобривців зумовлена унікальною комбінацією вітамінів, антиоксидантів та інших важливих для організму людини сполук.
Смак такого чаю відрізняється легкою гірчинкою, землистим присмаком та тонкими квітковими нотками. Він досить насичений та пряний. В чаї з квіток чорнобривців немає кофеїну. Його можна вживати як гарячим, та і холодним. Окрім внутрішнього застосування чай з чорнобривців рекомендують вживати як ополіскувач для ротової порожнини, косметичний тонік або компреси.
Лікувальні властивості чаю з чорнобривців

Щоб пояснити, чим корисний чай з чорнобривців, варто спочатку вказати склад цього цілющого напою.
Чай з чорнобривців містить цілий ряд поживних речовин:
- ефірні олії;
- вітаміни А, С, групи B;
- протизапальні сполуки;
- флавоноїди;
- каротиноїди;
- поліфеноли;
- лютеїн.
Більшість цих речовин є антиоксидантами – вони знешкоджують зайві вільні радикали в тілі людини. Небезпека вільних радикалів полягає у тому, що у разі їх високої концентрації послаблюється загальний імунітет людини, з’являються важкі хвороби або загострюються хронічні захворювання. Також вони призводять до зниження рівня енергії, погіршення стану шкіри та волосся. Антиоксиданти зменшують окиснювальний стрес (результат впливу вільних радикалів) та покращують самопочуття людини.
Хімічний склад чаю з чорнобривців і корисні речовини
Нижче розглянемо склад чаю з чорнобривців та зазначимо конкретний перелік корисних речовин:
| Компонент | Основна дія на організм | Примітки |
| Лютеїн | Захищає зір, антиоксидант | Міститься у пелюстках чорнобривців |
| Каротиноїди | Підтримують імунітет, омолоджують шкіру | Підсилюють дію вітаміну А |
| Флавоноїди | Протизапальні, зміцнюють судини | Мають антиоксидантну дію |
| Ефірні олії | Антисептичні, заспокійливі | Відповідають за аромат |
| Вітамін C | Підтримує імунітет, бореться зі стресом | Руйнується при перегріві |
| Калій, магній | Позитивно впливають на серце | Підтримують тиск у нормі |
Дослідження показали, що чай з чорнобривців також має протизапальну та протимікробну (антисептичну) дію.
Нагадаємо, що чай з чорнобривців має безліч цілющих властивостей, однак він не може виступати як повна заміна медикаментів.
Як правильно збирати та сушити чорнобривці для чаю

Щоб отримати всю користь чаю з чорнобривців, потрібно використовувати правильно заготовлену сировину. Сухі квіти можна купити в аптеці або ж приготувати самостійно.
Оптимальний час для збору чорнобривців – період їхнього максимального квітування. Наприклад, у кінці липня або у серпні. Дуже важливо обрати сухий день та зібрати квітки зранку. Потрібно встигнути виконати роботу після висихання роси, однак до початку спеки. Гострими ножицями потрібно відрізати квіти, залишаючи не більше 2-3 см стебла.
Важлива порада: не допускайте залишків вологи на пелюстках. Якщо є необхідність очистити їх, використовуйте сухі методи або ж швидко промийте квітку та висушіть її паперовим рушником.
Зібрану сировину не можна лишати надовго у пакеті або кошику, потрібно образу перебрати квіти, видалити зіпсовані частини та комах. На наступному етапі варто розкласти квіти на деко рівним шаром та просушити.
Як правильно сушити чорнобривці:
- На повітрі – у сухому, затіненому та добре провітрюваному місці (7-14 днів).
- У духовці – за температури 40-50 °C з відкритими дверцятами (2-4 години). Протягом сушіння квіти потрібно перевіряти та перевертати.
- В електричному дегідраторі – за температури 35-45°C (4-8 годин).
Після повного висихання чорнобривці потрібно охолодити до кімнатної температури та перекласти у ємність для зберігання. Це має бути герметична банка, міцний пакет або контейнер. Краще, щоб на сухі квіти не потрапляло сонячне світло. Зберігати сировину для чаю з чорнобривців можна протягом 12-18 місяців.
Чай з чорнобривців: користь

Одна з ключових властивостей чаю з чорнобривців – сприятливий вплив на підшлункову залозу. Дослідження показують, що завдяки протизапальній дії відвари, настої та чаї з цих квітів допомагають в лікуванні панкреатиту. Лікарі можуть радити чай з чорнобривців для підшлункової для зменшення больового синдрому, а також задля активізації вироблення жовчі.
Чай з чорнобривців для підшлункової залози корисний ще й тим, що сприяє нормалізації рівня цукру в крові. Це значить, що засіб можна рекомендувати людям із цукровим діабетом як добавку до комплексного лікування.
Загоєння ран
Завдяки своїй протизапальній дії чай з чорнобривців добре впливає на стан шкіри. Напій можна комбінувати із компресами, щоб пришвидшити загоєння ран, подряпин, порізів або опіків. Чорнобривці сприяють зменшенню набряку, зменшують біль та запобігають розмноженню бактерій.
Ще одна важлива перевага – покращення кровообігу та стимулювання вироблення колагену. Це пришвидшує загоєння та знижує ризик утворення рубців.
Лікування висипів та запалень на шкірі
Чай з чорнобривців можна додавати у раціон людям, які мають певні пошкодження шкіри. Це прискорить загоєння інфікованих ділянок шкіри. Чорнобривці зменшують запалення, допомагають боротись із грибками та бактеріями. Відомо, що такий засіб використовують для комплексного лікування акне та екземи.
Нормалізація рівня цукру у крові
Комбінація сполук, яка міститься у чорнобривцях, покращують чутливість організму до інсуліну. В цьому і полягає користь чаю з чорнобривців для людей з діабетом. Напій можна використовувати для профілактики діабету.
Допомога у лікуванні запалень слизових оболонок
Вживання чаю з чорнобривців може пришвидшити загоєння ран, виразок та запалень у ротовій порожнині. Відвар із цих квітів також можна застосовувати для зменшення запалення на інших слизових оболонках.
Зміцнення імунітету
Комбінація з антиоксидантів, вітамінів та корисних рослинних сполук перетворює чай з чорнобривців на чудовий імуностимулюючий засіб. Дослідження показали, що напій допомагає посилити власні захисні сили організму. В результаті, зростає його стійкість до сезонних застуд, вірусів та інфекцій.
Допомога в лікуванні захворювань сечостатевої системи
Користь чаю з чорнобривців перш за все, полягає в зменшенні запалень в організмі людини. Вживаючи цей напій під час лікування циститу, можна значно прискорити одужання. Окрім зняття запалення та набряку чай з чорнобривців також зменшує біль та заспокоює м’язи сечового міхура.
Але варто зазначити, що при усій користі чаю з чорнобривців для нашого здоров’я, перед його застосуванням варто проконсультуватися з сімейним лікарем.
Покращення роботи кишківника
Регулярне вживання чаю з чорнобривців має сприятливий ефект на травлення. Завдяки протизапальній дії напій заспокоює подразнення у шлунку та кишечнику. Також зменшуються прояви розладу травлення, такі як здуття живота і кислотний рефлюкс.
Чай з чорнобривців чинить істотний вплив на роботу жовчного міхура. Він стимулює вироблення жовчі, в результаті чого покращується розщеплення жирів та активніше засвоюються поживні речовини з їжі.
Антибактеріальна дія чаю з чорнобривців підвищує ефективність боротьби з бактерією Helicobacter pylori та таким чином підвищує якість лікування виразки шлунку.
Чай з чорнобривців: протипоказання

Вивчаючи переваги та користь чаю з чорнобривців, не варто забувати про зворотну сторону медалі. Існують деякі протипоказання до вживання чаю з чорнобривців. Перш за все потрібно перевірити, чи немає у людини алергії на рослини родини айстрових (ромашка, календула).
Наступне застереження стосується тих, хто має знижений тиск. Дія чаю може посилити гіпотонію, тому вживати його не варто.
При регулярному застосуванні чаю у великих кількостях може зростати кислотність шлунку. Тому гастрит із підвищеною кислотністю – це протипоказання до вживання чаю з чорнобривців.
Вагітним жінкам та годуючим мамам краще проконсультуватись із лікарем щодо додавання чаю з чорнобривців до свого раціону.
Порівняння чаю з чорнобривців з іншими трав’яними напоями
Нижче представлена детальна таблиця, в якій ми порівняли чай з чорнобривцями з чаєм із календули та липи:
| Параметр | Чай із чорнобривців | Чай із календули | Чай із липи |
| Основна дія | Антисептична, протизапальна, очисна | Заживлююча, протимікробна, протизапальна | Потогінна, заспокійлива, жарознижувальна |
| Вплив на імунітет | Підвищує опірність організму до застуд і вірусів | Підтримує захисні сили під час інфекцій | Допомагає при застуді, полегшує симптоми ГРВІ |
| Вплив на нервову систему | Має легкий заспокійливий ефект | Знімає напруження, зменшує тривожність | Добре розслабляє, покращує сон |
| Вплив на шкіру | Покращує стан шкіри, зменшує запалення | Сприяє загоєнню ран і висипів | Має м’яку зволожувальну дію |
| Вплив на травлення | Поліпшує роботу печінки та шлунка | Сприяє виділенню жовчі, покращує апетит | Зменшує спазми, допомагає при метеоризмі |
| Смак і аромат | Пряний, яскраво-квітковий, трохи гіркуватий | М’який, трав’янистий, із легкою гірчинкою | Солодкуватий, медовий, ніжний |
| Коли найкраще пити | Для очищення організму, профілактики інфекцій | При запаленнях і для підтримки шкіри | При застудах, безсонні, нервовому напруженні |
| Протипоказання | Алергія на айстрові, вагітність, хвороби печінки | Алергія на айстрові, низький тиск | Серцева недостатність, затримка рідини в організмі |
Зазначені характеристики носять виключно ознайомчий характер. У разі будь-яких питань щодо дії того чи іншого напою на організм варто звернутися до лікаря.
Як правильно заварювати та пити чай з чорнобривців

Заварювати чай можна як із цілих квітів, так і з окремих пелюсток. Іноді до лікувальних чаїв додають листя чорнобривців.
Перед тим як пити чай з чорнобривців, варто приготувати все необхідне для чаювання: суху сировину, окріп, підсолоджувачі на смак.
Як заварити чай:
- закип’ятити 1 літр питної води;
- додати у неї 10-15 грамів сушених чорнобривців;
- накрити ємність та настоювати 5-7 хвилин.
Не існує одного універсального рецепта, як пити чай з чорнобривців. Цей напій можна вживати до трьох разів на день у будь-який час. Лікарі радять пити трав’яні чаї за 15-20 хвилин до прийому їжі. Так всі поживні речовини встигнуть засвоїтись та принесуть максимум користі.
Чай із чорнобривців смакуватиме ще ліпше, якщо додати до напою лимон, мед, корицю, імбир або м’яту. Також можна комбінувати його з іншими травами.
