Корисні поради на кожен день


Зелений чай: користь і шкода для нашого здоров’я

Зелений чай

Українці вживають чай майже так само часто, як і воду. Кожен обирає собі цей напій до смаку, адже існує безліч варіантів: чорний та зелений, трав’яний або фруктовий, з молоком і без. Дієтологи рекомендують звернути особливу увагу на зелений чай. Цей продукт має вишуканий, тонкий смак та цілий набір корисних якостей.

Зелений чай: властивості

Не всі знають, що зелений чай виготовляється з такої ж рослини, як і чорний. Це листя Camellia sinensis, зібране за спеціальною технологією та оброблене особливим методом. Існує декілька сортів зеленого чаю. Вони виготовляються все з тієї ж рослини, але в кожному конкретному випадку відрізняються умови вирощування кущів, методи садівництва, час збору сировини, способи її обробки.

Насправді зелений чай – це скоріше ґатунок чаю. Обережно зібране листя в’ялиться, частково підсушується, скручується і тільки потім знову досушується. В деяких випадках є ще одна технологічна операція – подрібнення. Дрібний чай полюбляють у Японії. Завдяки такій «неагресивній» обробці вдається максимально зберегти користь зеленого чаю.

Вперше зелений чай був винайдений у Китаї. Ця країна донині лишається головним постачальником продукту.

Склад і властивості зеленого чаю

Зелений чай користь і шкода

Виготовлений з якісної сировини та правильно заварений, зелений чай містить велику кількість важливих для організму людини речовин. Малоферментований або неферментований чай може похвалитися високою концентрацією біологічно активних речовин, наприклад, теаніну.

Окрім цього, в продукті містяться:

  • поліфеноли (катехіни, галлат епігаллокатехін);
  • каротиноїди;
  • токофероли;
  • аскорбінова кислота (вітамін С);
  • мінерали (хром, марганець, селен, цинк);
  • фітохімічні сполуки;
  • антиоксиданти.

Враховуючи такий багатий склад, не варто дивуватися тому, що зелений чай має сильний вплив на роботу різних органів та систем. Є дані про покращення функціонування серцевої системи, допомогу в корекції ваги та лікуванні діабету 2 типу. Однак, перш ніж дізнаватися, чим корисний зелений чай та спішно вводити його у свій раціон, необхідно порадитися з лікарем. Активні компоненти чаю мають побічні ефекти.

Що «вміє» зелений чай:

  • покращувати концентрацію уваги;
  • заспокоювати;
  • сприяти поліпшенню когнітивних здібностей;
  • прискорювати метаболізм;
  • регулювати рівень цукру в крові;
  • запобігати появі діабету;
  • знижувати ризик виникнення серцевих захворювань;
  • зміцнювати кістки;
  • покращувати роботу кишківника.

Важливо розуміти, що сам по собі зелений чай не є лікарським препаратом. Не можна покладатися на нього як на єдиний засіб лікування або профілактики. Зазвичай зелений чай використовують в якості біологічно активної добавки до раціону, а також як компонент комплексної терапії.

Зелений чай: користь

Користь зеленого чаю

Завдяки поліфенолам (а саме, катехінам), зелений чай ефективно знешкоджує вільні радикали. Це нестабільні клітини, які мають здатність пошкоджувати здорові клітини органів і тканин. Якщо їх кількість перевищить норму, це може спричинити появу серйозного захворювання або ускладнити перебіг існуючої хвороби. Вважається, що через окислювальний стрес, викликаний вільними радикалами, пришвидшується процес старіння людини.

Антиоксидантна дія зеленого чаю полягає в тому, що кількість вільних радикалів в організмі зменшується. Були проведені численні дослідження, які виявили взаємозв’язок між регулярним вживанням зеленого чаю та загальним покращенням стану здоров’я. Щоправда, науковці уточнюють, що для більш конкретних висновків необхідне додаткове вивчення властивостей продукту.

Покращення когнітивних здібностей

Окрім поліфенолів та інших важливих сполук в зеленому чаї містяться кофеїн і L-теанін. Вони чинять позитивний вплив на роботу мозку. Їх дія проявляється в тому, що в людини покращується настрій, вона стає більш сконцентрованою та уважною, краще запам’ятовує інформацію.

Науковці що вивчали властивості зеленого чаю, представили результати своїх досліджень. Вони довели вплив цього продукту на когнітивні здібності. Зокрема, простежується кореляція між регулярним вживанням зеленого чаю та меншою імовірністю виникнення когнітивних розладів у людей середнього та старшого віку.

Однак дослідження проводяться і досі. Щоб говорити про однозначну користь зеленого чаю, вченим потрібно ретельно вивчити всі аспекти й нюанси питання.

Покращення метаболізму

Чим корисний зелений чай

Деякі маркетологи позиціонують зелений чай як засіб для схуднення. Звичайно ж, завдяки одному лише чаю скорегувати вагу тіла неможливо. Однак є відомості про те, що цей продукт здатен прискорювати метаболічні процеси в організмі.

Дієтологи радять додавати зелений чай в раціон як смачний напій, а не основний засіб для схуднення. Він тонізує, надає енергію та є дієвим елементом комплексної терапії зайвої ваги.

Потенційна можливість запобігання раку

Вчені встановили, що є кореляція між вживанням зеленого чаю та зниженням ризику появи деяких видів раку. Однак, не дивлячись на це, поки що не можна напевно сказати, чи це саме заслуга зеленого чаю.

Рак – дуже поширене захворювання, тому для боротьби з ним залучаються найпотужніші інструменти. Наразі відомо, що позитивний вплив зеленого чаю при лікуванні деяких видів раку можливий. Науковці помітили, що при регулярному вживанні зеленого чаю може знижуватись ризик появи та розвитку раку легенів або яєчників.

Захищає мозок від старіння

Вчені, які досліджують, чим корисний зелений чай, помітили одну цікаву особливість продукту. Завдяки вмісту таких речовин як EGCG і L-теанін цей сорт чаю здатен знижувати рівень певних маркерів хвороби Альцгеймера.

Щоб стверджувати про це як про однозначний факт, науковцям недостатньо об’єктивних даних. Потрібні додаткові дослідження та перевірки.

Допомагає доглядати за порожниною рота

Існує припущення, що зелений чай, або його екстракт може бути ефективним у боротьбі з карієсом і запаленнями в ротовій порожнині. Він запобігає накопиченню зубного нальоту, чинить антисептичну дію, лікує запалення.

Через це його іноді можна побачити у складі зубних паст або ополіскувачів для рота.

Допомагає регулювати рівень цукру в крові

Масштабні дослідження властивостей зеленого чаю встановили, що цей продукт можна рекомендувати людям з діабетом 2 типу. Він має низький глікемічний індекс, тому не несе шкоди тим, в кого підвищений рівень цукру.

Окрім цього, користь зеленого чаю проявляється в тому, що він допомагає регулювати рівень цукру в крові при короткочасному голодуванні. Під час довготривалого голодування він не спричиняє подібного впливу.

Користь для серцево-судинної системи

Зелений чай і тиск

Описуючи, чим корисний зелений чай, ми вже згадували про позитивний вплив цього продукту на роботу серцевої системи. Серцеві захворювання – одна з головних причин смерті в усьому світі. Саме тому для їх лікування медики витрачають величезну кількість часу, сил та ресурсів.

Науковці постійно проводять різноманітні дослідження, щоб виявити, як саме впливає зелений чай на стан серця, судин та рівень холестерину. За результатами 9 досліджень, в яких взяло участь понад 250 000 осіб, було виявлено наступне:

  1. Існує кореляція між щоденним вживанням зеленого чаю та зниженням ризику появи серцевих хвороб.
  2. Регулярно випиваючи 1 чашку чаю на день, можна зменшити шанс внутрішньомозкового крововиливу та інфаркту мозку.
  3. Введення в раціон від 1 до 3 чашок зеленого чаю на добу, дозволило зменшити ризик виникнення інфаркту міокарда та інсульту.
  4. Учасники досліджень, що випивали понад 4 чашок чаю кожного дня, показали нижчий рівень «поганого» холестерину.

Вчені кажуть, що потрібні додаткові дослідження, які б могли підтвердити отримані результати. Адже окрім додавання зеленого чаю до раціону на стан людей могли впливати й інші чинники.

Користь зеленого чаю для серця і судин зумовлена дією антиоксидантів, поліфенолів і катехінів. Вони захищають організм людини від руйнівного впливу вільних радикалів, ефективно лікують запалення, регулюють артеріальний тиск. Медики рекомендують зелений чай людям з серцевою недостатністю, гіпертонією та ішемічним інсультом.

Зелений чай для схуднення

Зелений чай для схуднення

Дослідження показують, що наявність в зеленому чаєві катехінів та епігалокатехіну галлату (EGCG) пришвидшує метаболічні процеси в організмі людини, яка регулярно вживає цей напій. Швидкість метаболізму – це головний чинник контролю ваги. Тому зелений чай здобув славу продукту, який допомагає знизити вагу тіла.

Однак варто враховувати, що зелений чай для схуднення має використовуватись разом з іншими засобами. Тобто, зменшення маси тіла – це проєкт, який базується на цілому комплексі дій та рішень. Люди з ожирінням мають надзвичайно обережно ставитись до втрати ваги. Це завжди повинно проходити дуже повільно під контролем лікаря. Зелений чай для схуднення стає лиш додатком до спеціально підібраних фізичних вправ, ретельно продуманого раціону, налагодження режиму сну та інших заходів.

Якщо випивати щоденно кілька чашок свіжозавареного чаю незручно, то можна вдатися до вживання екстракту зеленого чаю. Це сухий порошок, запакований в капсули. Біологічно активні добавки виготовляють з мінімально обробленої сировини, тому в них дуже висока концентрація корисних речовин – катехінів, флавоноїдів, кофеїну, вітамінів.

Побічна дія та протипоказання зеленого чаю

На жаль, зелений чай може приносити не тільки користь. Деяким людям не варто вживати його взагалі, або ж обмежити себе однією чашкою на день.

Головна небезпека стосується наявності в чаї кофеїну. Відомо, що ця речовина підвищує артеріальний тиск, що спричиняє додаткове навантаження на судини та серце. Даний фактор обов’язково потрібно враховувати, якщо зелений чай планується використовувати для покращення роботи серцевої системи.

Окрім вказаного вище кофеїн спричиняє посилення тривожності. Це може проявлятися в погіршенні сну (засинання або тривалість сну), треморі, появі нервового тику, головних болях, неможливості спокійно сидіти або виконувати розмірені дії. Вживаючи зелений чай для схуднення у великих кількостях, людина може помітити погіршення травлення та розлад шлунку. Вагітним жінкам не варто пити багато зеленого чаю, тому що надлишок кофеїну в крові може бути небезпечним для їх стану.

Певну шкоду можуть завдати катехіни, які містяться в зеленому чаї. Ці речовини здатні знизити ефективність деяких ліків. Тому перед вживанням великих доз зеленого чаю варто проконсультуватися з лікарем.

Наостанок варто згадати про дубильні сполуки зеленого чаю. Якщо їх концентрація в крові людини стане надто високою, то це може зашкодити засвоєнню заліза. Медики не радять комбінувати зелений чай з продуктами, багатими на залізо. Якщо так сталось, що прийом їжі включає і те, і інше, варто зробити перерву між обідом та чаюванням. Кількох годин вистачить, щоб залізо засвоїлось. Тоді можна насолодитись чашкою корисного та смачного зеленого чаю.

Джерела: www.bbcgoodfood.com, www.healthline.com

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *