Зміст
Топінамбур – це не той продукт, який українці вживають щодня. Ба більше, він присутній далеко не в кожному магазині та супермаркеті. Однак топінамбур має безліч корисних властивостей і невисоку ціну. Тож до нього дійсно варто придивитись уважніше. В цій статті ми розглянемо, що становить собою топінамбур, користь цього продукту та коли краще їсти топінамбур.
Топінамбур: це

Топінамбур – це рослина, яка набула широкого поширення у Північній Америці. Вона має кілька назв: Helianthus tuberosus, топінамбур, земляна груша, підземний артишок та соняшник бульбистий. У Європу рослина була завезена у XVII ст., відтоді її почали активно вирощувати в різних країнах. На сьогодні топінамбур має найбільшу популярність у Бельгії та Голландії.
Топінамбур – це багаторічна рослина, яка виростає до 1,5 м у висоту (окремі кущі можуть сягати 4 м). Їстівну частину представляють бульби, які утворюються на підземних пагонах. Колір бульб може бути жовтуватим білим, фіолетовим або рожевим залежно від сорту. Топінамбур має приємний солодкуватий смак, його м’якоть ніжна і соковита, шкірка м’яка.
Топінамбур: склад
Користь топінамбура зумовлена дією тих речовин, які входять до його складу. Перш за все, це рослинний білок та мінеральні солі, а також клітковина та вітаміни.
Харчова цінність топінамбура (100 грамів сирого продукту):
Речовина | Кількість |
Білок | 2,44 г |
Вуглеводи(з них цукор) | 16,51 г4 г |
Жири(з них ненасичені жирні кислоти) | 0,41 г0,09 г |
Клітковина | 3,5 г |
Вивчаючи властивості топінамбура, науковці приділили особливу увагу складу харчових волокон. Вони виявили, що продукт містить велику кількість інуліну (16-18%). Така висока концентрація є рідкістю для бульбових рослин. Ще одним аргументом на користь топінамбура виступає невелика кількість крохмалю.
Інші корисні компоненти топінамбура:
- вітамін С;
- вітаміни групи B;
- каротиноїди;
- азотисті речовини (2-4%);
- амінокислоти (лізин, гістидин, аргінін, триптофан, треонін);
- мінерали (калій, кальцій, кремній, магній, натрій, фтор, хром);
- мікроелементи (кобальт, мідь, марганець, цинк, залізо).
Цікаво, що у м’якоті топінамбура міститься значно більше заліза, ніж в інших бульбових, таких як морква, буряк, картопля або ріпа.
Топінамбур: калорійність

Калорійність топінамбура досить низька, у 100 грамах свіжого продукту всього 86 ккал, це 360 кДж. Саме тому його рекомендують додавати у меню людей, які слідкують за вагою.
Варто відзначити, що не існує «чарівних» продуктів, які здатні самі по собі забезпечити зменшення маси тіла. Коли дієтологи та нутриціологи рекомендують певні інгредієнти для схуднення, вони мають на увазі, що це додаток до комплексної роботи над вагою.
Низька калорійність топінамбура і його здатність подовжувати відчуття ситості допомагають людині дотримуватись визначеної лікарем дієти.
Топінамбур: користь

Перш за все топінамбур – це унікальний продукт з цілою колекцією поживних та корисних речовин. Вітамін С відомий своїм позитивним впливом на імунітет людини. Він прискорює загоєння ран, важливий для кісткової тканини, запобігає утворенню тромбів. Мінерали, мікро- та макроелементи беруть участь у великій кількості процесів життєдіяльності.
Користь топінамбура для організму:
- інулін – клітковина, яка підтримує здоров’я кишечника. Речовина живить мікробіом кишківника та покращує травлення. Нормалізує рівень цукру в крові;
- калій – нормалізує артеріальний тиск, тим самим поліпшує роботу серцево-судинної системи;
- залізо – забезпечує транспортування кисню до всіх клітин організму, підсилює імунітет, надає бадьорості, підвищує загальний рівень енергії.
Однією з переваг даного продукту є простота застосування. Користь топінамбура доступна кожному, хто хоч трохи вміє готувати.
Покращення травлення
Клітковина або харчові волокна надзвичайно корисні для організму людини. У топінамбурі міститься велика кількість таких волокон. Інулін, нерозчинна клітковина, діє в кишечнику, як пребіотик. Ця речовина стимулює ріст біфідобактерій і таким чином забезпечує формування здорової мікрофлори. Одночасно з цим зменшується кількість шкідливих бактерій. В результаті, нормалізується мікробіом, покращується травлення та обмін речовин.
Користь топінамбура для шлунково-кишкового тракту проявляється також у зменшенні запалення. Доведено, що завдяки цьому зміцнюється імунітет та активізуються власні захисні сили організму.
Допомога в контролі рівня глюкози в крові
Науковці запевняють, що піклуватись про стабільний рівень цукру в крові потрібно не тільки людям з діабетом або переддіабетним станом. Для кожної людини важливо підтримувати баланс. Стрибки цукру можуть викликати різкі зміни настрою, погіршення самопочуття та головні болі.
В даному аспекті користь топінамбура проявляється найкращим чином. Інулін, який входить до складу продукту, є вуглеводом з коротким ланцюгом. Він не метаболізується та не розщеплюється, тобто, не призводить до утворення простих цукрів. Це означає, що його вживання не провокує стрибки рівня цукру в крові.
Щоб з’ясувати, як саме топінамбур впливає на здоров’я людей з діабетом, були проведені спеціальні дослідження. Вони дійшли висновку, що інулін допомагає покращити глікемічні показники та ліпідні параметри. Тобто, топінамбур потенційно корисний для людей з діабетом 2-го типу.
Глікемічний індекс топінамбура – 15-17 одиниць (у картоплі 70 одиниць). Чим вищий індекс, тим вище вірогідність того, що продукт провокує різкі стрибки рівня цукру в крові людини.
Зниження та нормалізація артеріального тиску
Мільйони людей в усьому світі страждають від зависокого артеріального тиску. Тому вчені невпинно шукають нові розв’язання даної проблеми. Особливу увагу вони звертають на природні засоби та звичні, доступні кожному продукти. В ході вивчення з’ясувалось, що топінамбур – це потужне джерело калію для організму людини. Калій має дуже великий вплив на артеріальний тиск, адже він протидіє руйнівній дії натрію.
Боротьба з «поганим» холестерином
Накопичення в організмі «поганого» холестерину (ліпопротеїнів низької щільності) загрожує неприємними та навіть страшними наслідками. Науковці запевняють, що вживання достатньої кількості клітковини допомагає знизити рівень цих речовин у крові. До того ж клітковина, отримана з топінамбура, сприятливо впливає на рівень тригліцеридів (знижує, коли він зависокий).
Як результат, покращується стан судин та зменшується ризик появи певних серцевих захворювань.
Потенційний захист від раку
Досліджуючи топінамбур, вчені приділили увагу всім частинам рослини, в тому числі листю та стеблам. Таким чином вони дізнались, що в листі міститься 11 сесквітерпенових лактонів та два флавони. Об’єднані в одному продукті ці сполуки спричиняють неймовірний ефект. Вони вбивають ракові клітини, зменшуючи розмір онкологічних пухлин.
Перш ніж говорити про застосування топінамбура у лікуванні раку, необхідно провести цілий ряд інших досліджень. Ефективність речовин має бути підтверджена, а також потрібно виявити побічні ефекти та протипоказання.
Допомога у контролі ваги

Калорійність топінамбура невелика, а ще він містить відносно багато клітковини та рослинного білка. Тому він чудово підходить для додавання в меню людей, які слідкують за власною вагою. Продукт допомагає організму поповнити запаси важливих вітамінів та мінералів, також він здатен викликати відчуття насиченості та затримати його на тривалий час. Таким чином топінамбур – це оптимальний продукт для приготування перекусів та головних страв. Регулярне вживання топінамбура зменшує бажання людини з’їсти щось калорійне між основними прийомами їжі. Тобто, їй легше дається дотримання певної дієти.
Користь топінамбура в аспекті зниження маси тіла проявляється іще і в тому, що він має низький глікемічний індекс. Це значить, що продукт безпечний для тих, хто хворіє на діабет. Відомо, що через діабет вага може зростати, це може навіть призвести до клінічного ожиріння. Також існує зворотна залежність між цими процесами – ожиріння може спровокувати появу діабету.
Джерело заліза
Залізо надзвичайно важливе для здоров’я людини. Воно транспортує кисень до всіх органів, систем і тканин. Якщо цього мінералу недостатньо, людина відчуває постійну втому, вона швидко втрачає енергію, часто хворіє на респіраторні захворювання, з’являється анемія, знижується імунітет. Топінамбур – це один із популярних продуктів для підвищення рівня заліза у крові. Залізо рослинного походження засвоюється гірше, ніж те, що знаходиться у тваринних продуктах. Однак це можна легко виправити. Експерти кажуть, що засвоюваність підвищиться, якщо додати до страви з топінамбуром вітамін С – лимонний сік, солодкий перець, капусту броколі або брюсельську капусту.
Застосування в медицині
Відомо, що корінні народи Північної Америки активно використовували топінамбур для їжі та в медичних цілях. Індіанці чудово знали, що лікує топінамбур та навчились застосовувати практично всі частини цієї рослини. Сучасна медицина також визнає користь даної рослини. На полицях аптек можна знайти сухі корені, настойки, сиропи та екстракти, а також порошок з топінамбура.
На запитання «Що лікує топінамбур?» немає однозначної відповіді, тому що цей продукт не є лікарським засобом. Його не можна застосовувати як заміну медичних препаратів та процедур. Однак рослинні компоненти топінамбура можуть бути допомогою у комплексному лікуванні, якщо це схвалено лікарем.
Цілющі властивості топінамбура:
- жовчогінна дія;
- седативний вплив;
- джерело антиоксидантів;
- захист печінки;
- боротьба з запаленнями;
- укріплення імунітету;
- абсорбуюча дія;
- боротьба із вірусами та бактеріями;
- загальне зміцнення організму;
- в’яжуча дія;
- пришвидшене загоєння ран;
- кровоспинна дія;
- сечогінний ефект;
- природне знеболююче.
Розуміючи, який вплив на організм здійснює топінамбур, можна обрати сферу його застосування.

Що лікує топінамбур:
- Виводить токсини.
- Зміцнює серце та судини, нормалізує артеріальний тиск.
- Покращує кишкову мікрофлору.
- Захищає печінку від руйнівного впливу токсинів та вірусів.
- Пришвидшує загоєння ран, виразок та інших пошкоджень шкіри.
Топінамбур – це інгредієнт багатьох ліків та вітамінних комплексів. Він використовується для зміцнення імунітету, лікування окремих захворювань та навіть для нейтралізації наслідків радіаційного впливу. Препарати з топінамбуром допомагають у відновленні після напруженої фізичної та розумової праці.
Кому не можна вживати топінамбур
Топінамбур – це продукт, який добре підходить більшості людей. Однак у декого може виявитись індивідуальна непереносимість топінамбура. Це пов’язано з алергією на інулін.
Через те, що інулін може викликати підвищене газоутворення у кишечнику, топінамбур потрібно починати вживати невеликими порціями. З’ївши одразу багато, людина може відчути проблеми з травленням.
Ще одне застереження щодо вживання топінамбура стосується людей із низьким тиском. Вони мають завчасно порадитись із лікарем щодо того, чи додавати цей продукт у свій раціон.
Топінамбур: рецепти

Описуючи смак земляної груші, люди використовують різні порівняння. Частіше за все вони кажуть, що сирий топінамбур – це щось, що нагадує смак серединки білокачанної капусти. Також його порівнюють з артишоками, грушею або говорять про приємний горіховий присмак.
Рецепти з топінамбура передбачають використання даного продукту у найрізноманітнішому вигляді. Його можна їсти сирим, так збережуться всі найцінніші вітаміни та поживні речовини. Також топінамбур варять, тушкують, запікають, маринують, смажать із нього млинці.
Нутриціологи рекомендують вживати топінамбур разом зі шкіркою, в ній міститься велика кількість клітковини. Однак варто ретельно вимити бульби та обрізати нарости та жорсткі кінчики.
Найкращі рецепти з топінамбура:
- Відварити, а потім перетворити на пюре. Це ідеальний гарнір до будь-яких страв. Відварювати можна у воді або ж приготувати на парі.
- Додавати у супи та інші перші страви замість картоплі.
- Відварити у воді з додаванням лимонного соку. Так роблять для того, щоб полегшити перетравлювання топінамбура. Однак варто взяти до уваги, що лимонний сік розщеплює інулін.
Можна змішати приготований топінамбур із картоплею, щоб контролювати норму продукту. Якщо з’їсти за раз надто багато топінамбура, це може спричинити розлад шлунку.
Салати з топінамбура

Найпростіший спосіб вживання топінамбура – це додавання в улюблені салати в сирому вигляді. Також він добре смакує вареним або запеченим. Тоді клітковина засвоюється краще, а смак стає більш м’яким. Поєднувати цей продукт можна практично з усіма інгредієнтами. Наповнення салату залежить лише від ваших власних уподобань. Відомий кулінар Євген Клопотенко пропонує свою версію рецепта з топінамбура.
Простий салат:
- топінамбур – 300 г;
- зелена петрушка – 1 жмуток;
- оливкова олія – 4 ст. л.;
- американська солодка гірчиця – 1 ч. л.;
- лимон – половинка;
- сіль, перець та інші приправи на смак.
Щоб приготувати салат, спочатку потрібно запекти топінамбур. Для цього вимиті шматочки (кубики або кружальця) необхідно викласти на деко в один шар. На цьому етапі топінамбур варто посолити та поперчити, а також покропити оливковою олією. Далі деко необхідно помістити в гарячу духовку (180 градусів) на 15-20 хвилин. Якщо топінамбур після приготування залишився трохи хрустким всередині, все зроблено вірно. Його перекладають у миску та додають мілко нарізане листя петрушки.
Цей рецепт з топінамбура передбачає заправку салату спеціальним соусом: потрібно з’єднати в окремій тарі 4 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. гірчиці та сік половинки лимона. Все ретельно перемішати (можна посолити) та додати у миску з топінамбуром. Такий салат можна їсти одразу ж після приготування або трохи почекати, щоб інгредієнти «подружились» між собою.
Підсумуємо: топінамбур – це надзвичайно корисний та недооцінений продукт, який можна перетворити на частину здорового раціону будь-якої людини.
Джерела: www.verywellfit.com, annamariasfoods.com, www.theguardian.com