Зміст
Їстівна ягода з насиченим смаком та характерним кольором здавна широко використовувалась українцями для різноманітних цілей. Чорна смородина чудово підходить для вживання в сирому вигляді, приготування напоїв та десертів. В цій статті ми розглянемо властивості чорної смородини, її склад, а також зазначимо чим конкретно корисна чорна смородина та як її правильно ввести до свого раціону.
Чорна смородина: унікальні властивості
Чорна смородина належить до родини Аґрусових. Ця ягода популярна в усьому світі, але найбільші обсяги її вирощування належать країнам Європи та Азії.
Смак чорної смородини кисло-солодкий з відчутним терпким присмаком. До речі, цю терпкість надають дубильні речовини, що містяться в ній у великій кількості.
Завдяки вітамінам, мінералам, мікро- та макроелементам смородина здійснює потужний вплив на організм людини. Звичайно, вона не може бути заміною медичних препаратів, однак її часто застосовують для загального зміцнення імунітету та як підсилювальний засіб під час комплексної терапії.
Користь чорної смородини проявляється наступним чином:
- антиоксидантні властивості (боротьба з вільними радикалами);
- протизапальна дія;
- активізація внутрішніх захисних сил організму;
- протимікробна та противірусна дія;
- позитивний вплив на травлення;
- покращення роботи мозку (когнітивних здібностей);
- підтримка органів зору та покращення зору;
- позитивний вплив на роботу нирок та печінки.
Окрім всього цього чорна смородина потенційно може сприяти зниженню артеріального тиску, що врешті дуже добре позначається на роботі серцево-судинної системи.
Чорна смородина: склад
Завдяки ретельній праці науковців, численним дослідженням та експериментам ми сьогодні маємо доступ до великого обсягу інформації про чорну смородину. Зокрема, можна скласти список корисних речовин, які містяться в цих ягодах.
Енергетична цінність 1-ї порції ягід чорної смородини (1 чашка=112 грамів)
Речовина | Кількість |
Калорії | 71 Ккал |
Вуглеводи | 17 г |
Білок | 1,6 г |
Кальцій | 62 мг |
Залізо | 1,7 мг |
Цинк | 0,3 мг |
Магній | 27 мг |
Фосфор | 66 мг |
Калій | 361 мг |
Вітамін А | 25 МО |
Вітамін С | 202 мг |
Вітамін Е | 1,12 мг |
Вітамін B6 | 0,075 мг |
Рибофлавін | 0,056 мг |
Склад чорної смородини:
- антиоксиданти – зокрема, антоціани та катехіни допомагають зменшити кількість вільних радикалів у тілі людини. Це нестабільні молекули, що руйнують органи та тканини. Антиоксиданти зменшують ризик появи та розвитку хронічних захворювань, а також запобігають передчасному старінню;
- вітамін С – насправді, у чорній смородині набагато більше цього вітаміну, ніж у цитрусових. Він є незамінним елементом імунної системи. Також вітамін С бере участь у створенні колагену, який має велике значення для здорового вигляду волосся, нігтів та шкіри;
- вітамін K та марганець – обидві ці речовини необхідні для побудови кісткової тканини та хрящів. Окрім цього вони допомагають покращити показники згортання крові;
- калій – важливий мінерал, який відповідає за баланс рідини в організмі. Також він впливає на кров’яний тиск і знижує ризик появи серцевих захворювань;
- клітковина – харчові волокна мають величезне значення для травлення, а ще вони знижують рівень холестерину в крові та зменшують вірогідність виникнення розладів у роботі серця.
Користь чорної смородини часто пов’язують з тим, що вона лікує запальні процеси. За це відповідають флавоноїди.
Чорна смородина: користь і шкода
Зважаючи на високу концентрацію корисних речовин та низьку калорійність смородини, її можна назвати ідеальним смаколиком для тих, хто харчується дієтичними продуктами. Про корисну дію антиоксидантів ми вже згадували, адже вони запускають цілий комплекс надважливих процесів.
Основна користь смородини:
- Покращення роботи шлунково-кишкового тракту. Переважно це відбувається внаслідок високого вмісту клітковини, яка стимулює роботу шлунку та кишківника. Також харчові волокна працюють як абсорбент – вони виводять токсини та шлаки. Потрібно додати, що клітковина робить процес травлення довшим, тому людина протягом тривалого часу відчуває ситість.
- Активізація захисних сил організму. Вітамін С, антиоксиданти та інші компоненти ягоди значно покращують стан імунітету. Це проявляється в тому, що людина рідше хворіє на сезонні простуди, в неї покращується стан шкіри, підвищується рівень енергії.
- Покращення зору. Свій характерний темно-фіолетовий, майже чорний колір смородина отримала завдяки антоціанам. Це речовини, які надзвичайно корисні для органів зору, адже укріплюють кровоносні капіляри в очах. Вони здатні попереджувати глаукому та катаракту.
- Потенційна можливість призупинення росту ракових клітин. Наразі вчені не дають однозначних висновків, обмежуючись обережними словами про потенційну користь смородини в лікуванні раку. Багатонадійні результати були отримані в ході досліджень у США та Японії. Науковці змогли встановити, що антоціани зі смородини зменшили ріст ракових клітин в печінці та молочній залозі.
Існують докази того, що чорна смородина також зменшує наліт на зубах, допомагає регулювати артеріальний тиск, уповільнює злипання тромбоцитів у кровоносних судинах, пришвидшує лікування псоріазу. Як видно, користь смородини дуже вагома. Вона стане прекрасним доповненням до раціону будь-якої людини.
З обережністю варто віднестись до смородини людям, які мають виразку шлунку, гастрит або панкреатит. Це пов’язано з великою кількістю кислоти в ягодах.
Листя чорної смородини: користь
Вирощуючи чорну смородину на домашній ділянці або на дачі, можна отримати подвійну порцію користі: з ягід та листя. Листя цієї рослини надзвичайно широко використовується. З нього роблять чаї та відвари, прикладають як компреси, застосовують в косметології, додають в маринади та розсоли.
Користь листя смородини:
- зміцнює імунітет;
- очищає організм від токсинів;
- допомагає регулювати згортання крові;
- позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту;
- поліпшує стан шкіри;
- може підсилити комплексну терапію серця та судин;
- зменшує запалення;
- допомагає виводити з організму зайву рідину.
В листі чорної смородини міститься досить багато важливих для людини речовин. Це вітаміни (A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, H, PP), мікро- та макроелементи (цинк, залізо, йод, марганець, мідь, кобальт, фтор, бор, молібден; калій, кальцій, магній, сірка, фосфор, хлор). Цікаво, що всі ці компоненти добре засвоюються організмом, тому листя смородини підходить всім людям без виключень – жінкам, чоловікам та дітям.
Смородинове листя можна порадити вагітним жінкам та тим, хто годує немовлят. Чай або відвар допоможе:
- позбавитись діареї;
- зменшити набряки;
- покращити психоемоційний стан;
- знизити артеріальний тиск;
- зменшити прояви токсикозу;
- нормалізувати кровообіг.
Перш ніж вводити новий продукт у свій щоденний раціон, варто ознайомитись з його особливостями, побічними діями та протипоказаннями до вживання. Медики попереджають, що смородинове листя не піде на користь тим, хто має алергію на ягоди смородини, підвищену кислотність шлунку, тромбофлебіт, гепатит або підвищені показники згортання крові.
Чай зі смородинового листя та гілок можна пити просто замість звичайного чорного, або зеленого чаю. Він має приємний смак та аромат.
Цілющі властивості чаю з листя смородини:
- зменшує прояви застуди та запалення верхніх дихальних шляхів;
- допомагає регулювати рівень цукру в крові в людей з діабетом 2 типу;
- полегшує стан при бронхіальній астмі;
- потенційно корисний при лікуванні туберкульозу;
- підвищує ефективність лікування гепатиту;
- допомагає при стоматиті.
Вживати можна як свіжу сировину, так і заморожену або сушену.
Використання листя чорної смородини
Частіше за все листя заварюють у чай. Традиційний рецепт передбачає використання свіжого та сушеного листя, однак зараз популярності набуває приготування чаю із замороженої сировини. Вона зберігається протягом довгого часу (як сушена) та має насичений смак і аромат (як свіжа). Імунний чай зі смородинового листя готується в розрахунку 2- грамів листя на 1 порцію (300 мл води). Заздалегідь вимиті листочки потрібно залити окропом та накрити. Через 15 хвилин чай буде готовий до вживання. За бажанням можна підсолодити чай цукром, замінником або медом.
Вітамінний чай зі збору трав:
- Інгредієнти: листя чорної смородини, малини, суниці в пропорції 2:2:1.
- Приготування: сировину подрібнити та засипати в каструлю, залити 500 мл води, закип’ятити.
- Вживання: настояти протягом 15 хвилин в закритій тарі, процідити, додати цукор або інший підсолоджувач на смак.
Загалом користь чорної смородини можна посилити за допомогою інших рослинних добавок. Листя можна комбінувати з листям вишні, малини, червоної смородини, м’яти, ялівцю, агрусу, суниці. Також чай стане смачнішим, якщо додати в нього мигдаль, лимон, імбир або корицю.
Листя смородини для здоров’я та краси
Сьогодні косметологічна промисловість пропонує чудовий асортимент продукції для будь-яких потреб. Однак кілька поколінь тому жінки активно користувались рослинними компонентами та самі собі готували косметику.
Листя чорної смородини фігурує в багатьох народних рецептах:
- Для пришвидшення росту волосся – настій готується протягом 10-12 годин з 2 ст. л. рослинної сировини та 1 л окропу. Засіб пили по 1 склянці кілька разів на добу.
- Для очищення шкіри від висипань – маску робили з суміші кислого молока (150 мл) та подрібненого листя смородини (1,5-2 ст. л.). Наносили на обличчя, тримали 15 хвилин та змивали, повторювали 2-3 рази на тиждень.
- Для відбілювання шкіри – маска готувалась із сухих листочків, вівсяного борошна та злегка збитого курячого яйця. Тримали маску на обличчі 15 хвилин, повторювали не частіше 1 разу на тиждень.
- Для пом’якшення шкіри – для приготування засобу брали 4 ст. л. подрібненого смородинового листя, 4 ст. л. чебрецю, 6 ст. л. суміші з ромашки та м’яти, 2 ст. л. суміші з череди, липи, хвоща та шишок хмелю. Всі компоненти складали в каструлю та заливали 1,5 л окропу. Коли суміш вистигала, в неї додавали будь-яку косметичну олію та настоювали добу. Готовий засіб проціджували та використовували 3 рази на тиждень, наносячи на загрубілі ділянки шкіри (тримали 30 хвилин та змивали).
Окрім описаних вище способів використання листя та гілки смородини можна додавати у ванну. Спочатку готували відвар з 1 кг сировини (заливали 10 л води та кип’ятили), а потім проціджували, охолоджували та розбавляли. Таку цілющу ванну можна приймати протягом 25 хвилин кілька разів на тиждень.
Збирати листя потрібно в період цвітіння рослини. Листя повинно бути без роси та без пошкоджень, завданих комахами.
Рецепти з чорної смородини
Один з ключових плюсів запашної ягоди полягає в тому, що її відносно легко готувати й зберігати. Робити заготовки з чорної смородини на зиму можна кількома способами – заморожувати, сушити, варити варення. Промислові методи також дозволяють добувати олію зі смородинових кісточок, в якій міститься дуже багато корисних речовин. Олію зазвичай використовують у косметичних цілях.
Варення з чорної смородини
Щоб зберегти користь смородини та її прекрасний, неповторний смак, можна законсервувати ягоди за допомогою цукру. На жаль, цей спосіб не підходить людям з діабетом, однак для зберігання варення не потрібна електроенергія. За рецептом від Євгена Клопотенка варення з чорної смородини готується всього 30 хвилин.
Варення не пригорить, якщо взяти каструлю з товстим дном та дотримуватись рекомендацій щодо інтенсивності вогню. Для обробки 1 кг смородини потрібна каструля ємністю 3 л та 500 грамів цукру. Щоб надати варенню цікавого та незвичного смаку, пан Клопотенко рекомендує додати кілька горошин чорного перцю.
Послідовність дій:
- Вимити ягоди, почекати, щоб зійшла вся вода.
- Покласти в каструлю разом з цукром, залишити на годину, дочекатися, поки ягоди дадуть сік.
- Варити на повільному вогні протягом 15 хвилин. Постійно помішувати, не накривати.
- Якщо вирішили додавати чорний перець, спочатку його потрібно розчавити лезом ножа або розтовкти в ступці. Після додавання варення повинно покипіти ще як мінімум хвилину.
- Гаряче варення потрібно розлити по завчасно підготовлених стерилізованих банках та закрити кришками.
Завдяки тому, що варення готується швидко, ягоди зберігають свій смак та аромат. Цей смаколик легко можна перетворити на фруктовий чай, добавку для ранкової вівсянки чи млинців, начинку для пирогів та пиріжків.
Желе з чорної смородини
Для отримання ягідного желе, доведеться прикласти трохи більше зусиль, ніж під час готування варення.
Інгредієнти та рецепт:
- Набір продуктів для джему – 1,5 кг смородини, 1,5 кг цукру.
- Вимиту та просушену смородину змішати з цукром та залишити на 3 години, щоб з’явився сік.
- Перший етап варки займає стільки часу, скільки потрібно для повного розчинення цукру. Необхідно слідкувати за тим, щоб вогонь був невеликим.
- За допомогою блендера перебити смородину з цукром до однорідного стану.
- Масу прокип’ятити на повільному вогні 5-10 хвилин та розлити в стерилізовані банки.
Цікаво, що желе з чорної смородини не потребує жодних загусників. Його мармеладна консистенція утворюється через компоненти самих ягід. Це чудовий варіант заготовки чорної смородини на зиму. До речі, домашній джем у красивих баночках – це ідеальний подарунок рідним на Новий рік.
Вино з чорної смородини
Коли зроблені основні заготовки, можна побалувати себе смачним на повністю натуральним вином зі смородини. Для його приготування знадобиться певний час, також важливо дотримуватись технології.
Інгредієнти – ягоди 3 кг, цукор 3 кг, питна вода 7 л.
Простий рецепт, як приготувати вино з чорної смородини:
- З ягід роблять однорідну масу, перетираючи їх через сито або перебиваючи блендером. Смородина має бути НЕ МИТА, тому що на її поверхні знаходяться природні дріжджі, необхідні для процесу бродіння.
- Кладуть цукор та ягоди у велику скляну тару (не менше 10 літрів), заливають воду. Ретельно перемішують.
- На горлечко пляшки надівають гумову рукавичку та щільно закріплюють її гумкою або мотузкою. Ємність ставлять у темне місце, де на неї не потраплятиме сонячне світло.
- Через деякий час рукавичка наповнюється газами, які виділяє суміш. Її обережно проколюють в одному місці. Якщо рукавичка розірветься, весь проєкт буде зіпсовано.
Далі справа тільки в часі – вино має настоюватись протягом 4 місяців. Не можна допускати, щоб температура в приміщенні з тарою була вище за 24 градуси за Цельсієм. Готове вино потрібно процідити та розлити по пляшках чи банках. Його міцність варіюється від 12 до 14 градусів. Зберігати потрібно в холодильнику. Нагадаємо, що такий спосіб заготівлі чорної смородини на зиму підходить тільки повнолітнім людям та тим, хто не має протипоказань до вживання алкоголю.
Загалом, чорна смородина з повним правом може називатись універсальною ягодою. Вона корисна, смачна, має декоративний вигляд та дуже добре піддається обробці.
Джерела: pharmeasy.in, loovfood.com, www.webmd.com