Корисні поради на кожен день


Глінтвейн: користь та шкода

Глінтвейн користь та шкода

Глінтвейн — популярний напій із приємним смаком, що добре зігріває та бадьорить. Тому його часто роблять взимку, на святкових заходах та просто вдома. До складу входять червоне сухе вино, прянощі для глінтвейну, мед чи цукор, шматочок свіжого апельсина чи лимона. Завдяки натуральним продуктам та здатності зігрівати цей напій вважають корисним. Але, враховуючи вміст алкоголю, за деяких обставин глінтвейн може нашкодити. Тому перед вживанням бажано дізнатися всі властивості цього напою та дію на організм людини.

Джерело тепла та поживних речовин: чим корисний глінтвейн

Червоне вино, прянощі, лікарські рослини та цитрусові, що входять до складу напою, містять багато вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів. Тому за помірного споживання глінтвейн може принести багато користі:

  • підтримає імунітет взимку — мед, лимон, імбир є потужними природними імуностимуляторами;
  • допоможе швидше одужати при застуді — кориця та гвоздика мають антисептичні властивості, а також очищають організм від токсинів і шлаків, що ослаблюють спротив хворобам;
  • покращить психічний стан і захистить від впливу стресу — аромат прянощів та заспокійливі лікарські рослини в складі напою сприяють розслабленню й стабілізації нервової системи;
  • укріпить серцево-судинну систему — регулярне вживання натурального червоного вина в невеликих дозах насичує організм антиоксидантами, стабілізує тиск, знижує ризик розвитку захворювань серця та судин.

Звісно, глінтвейн принесе користь, лише якщо ним не зловживати. Але є окремі категорії людей, яким небажано вживати цей напій.

Чим корисний глінтвейн

Чим може нашкодити глінтвейн

Червоне сухе вино має досить високу кислотність і танінність, тому його не можна вживати при хронічних захворюваннях ШКТ, а саме гастритах та виразках. Сильно нагрітий кислувато-терпкий напій може спричинити невеликі пошкодження оболонки ротової порожнини та стравоходу.

Також обережно слід вживати цей напій при частих випадках аритмії та тахікардії. Через високий вміст цукру він небажаний у меню людей з цукровим діабетом. Попри те, що вміст алкоголю в глінтвейні невеликий, жінкам, які виношують чи годують дитину, краще вибрати безалкогольний варіант.

Якщо знати міру та особливості свого організму, можна вживати глінтвейн безпечно та із задоволенням. Адже цей зимовий напій такий популярний, тому що створює відчуття затишної святкової атмосфери. Тож не варто відмовлятися від нього зовсім. До того ж єдиного рецепта глінтвейну не існує, отже можна просто знайти найкорисніше поєднання всіх інгредієнтів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *