Зміст
Олію розторопші можна застосовувати з різною метою. Вона є чудовим джерелом корисних речовин, вітамінів та мікроелементів. Тож її додають у салати, соуси та інші страви для формування збалансованого раціону. Водночас олія розторопші відома своїми цілющими властивостями. Тому вона входить до складу деяких рецептів народної медицини. Далі в статті ми розкажемо, як саме діє цей продукт та як приймати олію розторопші.
Олія розторопші: це
Олія розторопші – це речовина, яку отримують шляхом пресування сирого насіння розторопші. Важлива особливість даного продукту полягає в тому, що ані насіння, ані олія не піддаються впливу високих температур. Це методика холодного віджиму, яка дозволяє отримувати максимум користі з сировини.
Розторопша плямиста (Silybum marianum) – це рослина з роду айстрових, яка здавна використовувалась для лікування печінки та нирок. Українці називали її коловатнє зілля, комочник, Мар’їно гостропестро, татарник, растопша або расторопша. Ця рослина поширена практично по всій Європі та Азії, в дикій природі зустрічається у північно-східній Африці. Через велику цінність для фармакології розторопша була інтродукована в безліч країн, зокрема в Австралію, країни Північної та Південної Америки, Південну Африку.

Користь олії розторопші доведена багатьма дослідженнями, однак її не можна розглядати як замінник медичних препаратів. Науковці наголошують на тому, що для формування остаточних висновків про ефективність цього рослинного продукту потрібні додаткові дослідження.
Олія розторопші має характерний виражений смак та аромат. Це досить незвичний на смак продукт, однак до нього легко звикнути. Олія має зелений колір, що пояснюється високим вмістом хлорофілу. Також на колір впливає те, що насіння перед пресуванням не смажиться. Щоб виключити контакт зі світлом, олію розливають у тару з темного скла (зеленого або коричневого). На дні пляшки може утворитись незначний осад, це нормально для натурального продукту.
Герметично закриту олію розторопші можна зберігати досить довго. Однак після відкривання пляшку потрібно поставити в холодильник. Детальніше про умови зберігання конкретного продукту варто прочитати на етикетці, яку надає виробник. Зазвичай для використання в лікувальних цілях олію зберігають не більше 30 днів, а для додавання в їжу – не більше 90 днів.
Олія розторопші: склад
Користь олії розторопші напряму залежить від складу. Її цілющий вплив на організм зумовлений цілим спектром вітамінів, мінералів, мікро- та макроелементів, а також унікальних рослинних сполук.
Одним з ключових активних компонентів продукту є силімарин. Не менш важливими виступають також ненасичені жирні кислоти – Омега-3, Омега-6 та Омега-9. Силімарин виконує роль гепатопротектора, який захищає печінку від та покращує її стан. Ця властивість дозволяє використовувати його як профілактичний засіб, а також під час лікування захворювань. Силімарин дуже корисних не тільки для печінки, а й для сечовивідної системи, оскільки сприяє відтоку жовчі та запобігає появі каміння у жовчному міхурі.
Енергетична цінність олії розторопші (100 г продукту):
Речовина (калорії) | Кількість |
Калорії (енергія) | 884-899 ккал (3700-3764 кДж) |
Білки | 0 |
Вуглеводи | 0 |
Жири (з них ненасичені) | 100 г (20 г) |
Інші важливі компоненти, що містить олія розторопші:
- вітамін А;
- вітамін В;
- вітамін Е;
- вітамін D;
- вітамін K;
- цинк;
- магній;
- марганець;
- селен.
Склад олії може відрізнятись залежно від сировини, технології виробництва та умов зберігання.
Олія розторопші: користь

Рекламуючи олію розторопші, маркетологи частіше за все наголошують на оздоровленні печінки. Однак не варто забувати й про інші неймовірні властивості даного продукту.
Користь для печінки
Найчастіше олія розторопші використовується саме в контексті профілактики захворювань печінки. Також лікар може порекомендувати її для додавання до лікувальної дієти, коли людина вже має захворювання та працює над відновленням свого здоров’я.
Захисна дія олії розторопші зумовлена її унікальним складом. Особливо слід зазначити роль антиоксидантів. Це рослинні речовини, які потрапляють в організм людини, а потім відшукують та знищують вільні радикали. Таким чином олія розторопші запобігає руйнуванню здорових клітин і прискорює відновлення тих, що вже зазнали пошкодження. Завдяки дії антиоксидантів зменшується окислювальний стрес. Це призводить до покращення загального стану організму, зміцненню імунітету, зниження ризику виникнення хронічних захворювань.
Були проведені спеціальні дослідження, щоб з’ясувати, як саме впливає олія розторопші на організм людини з неалкогольною жировою хворобою печінки. Науковці виявили, що продукт підвищує ефективність комплексного лікування. Протягом трьох місяців його додавали у раціон людей, які мали клінічне ожиріння та харчувались низькокалорійною їжею, виконували певні фізичні вправи та слідували іншим вказівкам лікарів. В результаті, було зафіксовано покращення показників – знизився рівень тригліцеридів та ГГТ.
Зазначимо, що ожиріння печінки є надзвичайно серйозною проблемою для сучасного населення. Від цієї хвороби гине до 2 млн людей щорічно. Користь олії розторопші для печінки також проявляється у тому, що вона має протизапальний ефект.
Зрештою олія розторопші стимулює вироблення нових клітин печінки, завдяки чому прискорюється вивід токсинів з організму та покращується загальне самопочуття людини. Продукт застосовують у комплексній терапії цирозу печінки, гепатиту (гострого або хронічного), жирової дистрофії, алкогольного ушкодження.
Покращення когнітивних функцій
Багатий склад олії розторопші робить її універсальним засобом проти багатьох захворювань. Науковці визначили, що цей продукт поліпшує роботу мозку. Тому його рекомендують додати у меню людям, які мають схильність до нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера та Паркінсона).
Науковці вважають, що секрет успіху олії розторопші полягає в ефективній боротьбі із запаленнями. Не менш важливими є її антиоксидантні властивості. За умови правильного застосування олія розторопші здатна покращити пам’ять і концентрацію, а також захистити мозок від руйнування через вказані захворювання. Силімарин, що міститься у насінні розторопші, а значить, і в олії з насіння, надзвичайно корисний для клітин мозку. Було проведено дослідження, яку показало вплив силімарилу на роботу мозку. Вчені довели, що дана речовина запобігає та зменшує окислювальний стрес через дію вільних радикалів. Щоправда, дослідження проводились на тваринах, тому необхідно працювати далі та вивчати вплив олії на людський організм.

Головна задача печінки – нейтралізувати та виводити з організму токсини. Якщо вона працює не на повну силу, людина може відчувати негативну дію токсичних речовин. Погіршується її самопочуття, вона швидше втомлюється, знижується настрій тощо. Олія розторопші посилює печінку та дозволяє їй максимально ефективно виконувати її прямі задачі. Таким чином, вживання даного продукту допомагає очистити організм від накопичених токсинів.
Зниження ризику розвитку остеопорозу
Коли у людини спостерігається втрата кісткової маси, в неї починається остеопороз. Ця хвороба небезпечна тим, що робить кістки крихкими. Проводячи дослідження на тваринах, науковці зробили висновок, що олія розторопші активізує мінералізацію кісток. Таким чином зміцнюється скелет, а ризик появи остеопорозу зменшується.
Користь олії розторопші для інших органів та систем:
- збалансування рівня холестерину (видалення «поганого» холестерину та зміцнення судин);
- запобігання утворенню бляшок на стінках судин;
- профілактика появи тромбів;
- нормалізація загального жирового обміну
- підсилення імунітету, підтримка організму в період відновлення після хімієтерапії;
- допомога у підтримці допустимого рівня цукру в крові (користь для людей з діабетом).
Вживаючи олію розторопші для печінки, можна помітити значне покращення стану шкіри. Цей продукт допомагає подолати акне, пришвидшує загоєння ран та виразок. Такий ефект пов’язаний із тим, що з організму швидше виводяться токсини, а також зникають осередки запалень.
Олія розторопші: протипоказання

Для переважної більшості людей олія розторопші безпечна та корисна. Однак є певні виключення. Передусім не можна вживати цей продукт тим, у кого виявлена непереносимість.
Дітям, які не досягли віку 3-х років, не можна приймати олію внутрішньо. Зовнішнє використання дозволено з раннього віку.
Інші протипоказання до вживання олії розторопші:
- панкреатит;
- холецистит;
- знижений артеріальний тиск.
Дуже обережно потрібно вживати олію розторопші у разі наявних каменів в жовчному міхурі. Також продукт може зашкодити людям з діабетом, які мають знижений вміст цукру.
Олія розторопші може чинити на організм людини дію, схожу з дією естрогену. Тому цей продукт не бажано вживати вагітним жінкам та людям, які мають гормональний дисбаланс.
Перш ніж почати регулярний прийом рослинного продукту, потрібно порадитись зі своїм лікарем.
Олія розторопші в косметології
Через високу концентрацію активних речовин олія розторопші входить до складу деяких косметичних засобів. Її додають у креми та гелі, які призначені для регенерації шкіри, загоєння ран та лікування висипів. Також розторопшеву олію можна наносити на шкіру у нерозбавленому вигляді. Зазвичай це робиться точково у тих місцях, де є пошкодження шкіри.
Властивості олії розторопші:
- Відновлення клітинних мембран, що призводить до загоєння ранок, подряпин, тріщин.
- Захист шкіри від пересихання, запобігати лущенню.
- Збереження еластичності.
- Покращення кольору обличчя.
- Адаптація до будь-якого типу шкіри.
- Лікування запалень, висипів, подразнень.
Олія розторопші здатна нормалізувати роботу сальних залоз. Саме тому вона так добре підходить для догляду за жирною шкірою. Олія запобігає надмірному виробленню шкірного сала та його накопичення в епідермісі. В результаті, цей продукт допомагає звузити пори.
У поєднанні із мигдальною та оливковою олією олія розторопші дає антивіковий ефект. Щоб самостійно приготувати таку суміш, потрібно змішати всі 3 види олії у рівних пропорціях. Наносити олію на шкіру обличчя та шиї потрібно тільки після ретельного очищення. Особливо уважно потрібно змивати олію. Щоб підібрати засіб для очищення, який вам підійде, краще звернутись до кваліфікованого косметолога. Неправильне застосування олії може призвести до закорковування пор та появі запалень на шкірі.
Окрім догляду за шкірою обличчя олію розторопші можна використовувати наступним чином:
- змащувати сухі та потріскані місця на тілі (лікті, п’яти);
- наносити на долоні та стопи перед сном для пом’якшення шкіри;
- додавати у маски для обличчя та волосся;
- мастити на нігті для зміцнення;
- включити у склад масажної олії для тіла.
Перед першим використанням необхідно зробити пробу, щоб упевнитись, що у вас немає алергії на олію. Нанесіть невелику кількість продукту на внутрішню сторону руки. Почекайте кілька годин та перевірте, чи не з’явилось висипання або подразнення. Якщо ні, то ви можете додати олію розторопші у свою косметичку.
Олія розторопші: як вживати

Не варто поспішати та включати новий продукт у щоденне меню. Спочатку спробуйте вживати його час від часу, поступово збільшуючи частоту. Рекомендована профілактична доза для дорослої людини – 1 ст. л. на день. Дітям до 3-х років заборонено приймати олію розторопші всередину.
Щоб отримати максимальну користь від олії розторопші, її потрібно вживати у сирому вигляді. Вона зовсім не підходить для смаження. Краще за все, додати її у салат, соус, смузі або просто полити нею гарнір чи готову м’ясну страву. Цікавий смак може спочатку здаватись незвичним, але згодом він стає таким же непомітним, як смак іншої рослинної олії.
Плануючи оздоровити печінку, потрібно зібрати повну інформацію про те, як приймати олію розторопші. Споживати цей продукт можна по 1 ст. л. 2-3 рази на добу, але перед початком вживання бажано проконсультуватися з лікарем задля встановлення оптимального дозування у конкретному випадку.. Випивати олію необхідно до прийому їжі. Вона найкраще засвоюється саме на голодний шлунок. Щоб олія почала виконувати свої задачі, достатньо 15-20 хвилин. Потім можна поласувати сніданком або обідом.
Олія розторопші має насичений склад, це справжня скарбниця корисних вітамінів та мінералів. Для більшості людей вона безпечна, але вживати її потрібно помірно та відповідально.
Джерела: www.healthline.com, www.webmd.com