Корисні поради на кожен день


Що таке кускус, його калорійність, користь та як варити

Кускус

Кускус може стати чудовою альтернативою знайомим крупам. Він популярний у багатьох південних країнах, його комбінують з найрізноманітнішими стравами. Однак, перш ніж захопитись новим продуктом, варто ретельно зважити всі за і проти.

Що таке кускус

Кускус – це унікальний вид крупи, який фактично становить собою напівфабрикат. Сировиною для виготовлення кускусу є манна крупа з твердих сортів пшениці, рідше пшоно, перлова крупа або інші зернові. Манку або дрібно розтерті зерна змішують із водою та борошном, а потім формують маленькі кульки (від 2 до 5 мм). Вважається, що першими кускус почали готувати жителі Північної Африки більше тисячі років тому, звичайно, що тоді вони робили все вручну. Сьогодні процес виготовлення кускусу автоматизовано.

Що таке кускус

Кускус – це один з основних харчових продуктів у таких країнах як Алжир, Туніс, Лівія, північ Марокко, Африка. Також його можна побачити у меню жителів Франції, Сицилії, Ізраїлю, Африки, країн Близького Сходу.

Розрізняють 3 види кускусу:

  • марокканський;
  • ізраїльський;
  • ліванський.

Крупинки кускусу мають різні розміри залежно від виду. Найдрібнішим є марокканський продукт, наступний за величиною ізраїльський (приблизно з горошину чорного перцю), найбільший – ліванський. Діаметр впливає на те, як готувати кускус. Дрібні крупинки можна залити окропом та настояти протягом кількох хвилин, більший за розміром кускус потребує довшої термічної обробки.

Кускус: калорійність та склад

Виготовлений із пшениці, перлової крупи або пшона кускус має досить високу поживну цінність. Зважаючи на калорійність кускусу, його потрібно вживати в обмеженій кількості людям, які прагнуть підтримувати вагу на сталому рівні.

Кускус калорійність

У 100 грамах готового продукту міститься 333-376 калорій. Точна кількість залежить від сировини та технології виробництва.

РечовинаКількість
Білки12 г
Жири1,5 г
Вуглеводи71 г
Клітковина(харчові волокна)3 г
Селен86 мкг
Вітамін B33 мг
Фолієва кислота47 мкг
Вітамін B60,2 мг
Вітамін B51,2 мг
Склад готового кускусу (100 грамів)

Попри те, що продукт містить відносно невелику кількість вітамінів та мікроелементів, користь кускусу для організму людини значна і помітна. Він стає чудовим джерелом антиоксидантів та підтримує імунітет.

Варто зауважити, що калорійність кускусу може змінюватись залежно від способу його приготування. Також велике значення мають продукти, з якими він комбінується.

Кускус: користь

Нутриціологи говорять про те, що кускус містить меншу кількість вітамінів та мінералів, ніж інші крупи. Однак він має інші переваги, адже готується із цілозернових злаків. Зокрема, користь кускусу проявляється у тому, що він забезпечує людині відчуття ситості надовго. Також продукт є хорошим джерелом клітковини та сприяє зниженню рівня холестерину.

З чого роблять кускус

Джерело селену

Кускус не може похвалитись різноманіттям вітамінів та мінералів, однак в ньому досить велика кількість селену. Це мікроелемент, який є антиоксидантом, а отже має надзвичайно велике значення. Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали – видозмінені клітини, які руйнують тканини та викликають окислювальний стрес. Саме через дію вільних радикалів з’являються деякі хронічні захворювання, а також проявляються видимі ознаки старіння.

Селен необхідний для правильного функціонування практично кожного органу людського організму. Він важливий для здоров’я нервової системи, м’язів, щитоподібної залози, посилює імунітет. Достатня кількість селену пришвидшує лікування запалень та регенерацію клітин. Ще одна функція селену – участь у синтезі гормонів.

Може запобігти розвитку онкологічних захворювань

Унікальні властивості селену, яким багатий кускус, дозволяють говорити про потенційну користь продукту для профілактики раку. Наразі науковці активно вивчають механізм впливу цього мікроелементу на ракові клітини. Було проведено понад 60 досліджень, у яких взяли участь 350 000 людей. З’ясувалось, що дефіцит селену дійсно може спровокувати певні види раку – рак простати, легенів, молочної залози, стравоходу, шлунка. Саме тому необхідно слідкувати за тим, щоб раціон закривав щоденну потребу у селені. Кускус здатен допомогти виконати цю задачу.

Покращення роботи імунної системи

Користь кускусу можуть оцінити люди, які часто хворіють на вірусні захворювання та мають проблеми із запаленнями. Постачаючи організму селен, кускус зміцнює імунітет, він запобігає виникненню захворювань. Також цей продукт пришвидшує одужання. Річ у тім, що селен активізує власні захисні сили організму. Додаткова користь селену полягає у тому, що він сприяє виробленню вітамінів С та Е. А це також має велике значення для правильної роботи імунної системи.

Однак варто врахувати, що надмірна його кількість чинить протилежний ефект – імунні клітини можуть бути пошкоджені, а сам імунітет знизиться.

Джерело рослинного білка

Людському організму життєво необхідні білки. Все тіло людини на 16-20% складається із білків різного походження (рослинне, тваринне). Зокрема велике значення мають амінокислоти, що знаходяться у складі білків. Ці речовини беруть участь у більшості обмінних процесів. Тому важливо слідкувати за тим, щоб вони надходили в організм у достатній кількості.

Зазвичай люди отримують білки із м’яса, риби та інших продуктів тваринного походження. Однак кускус – це чудова альтернатива, він містить рослинний білок у кількості близько 6 грамів на одну порцію (150 грамів готового продукту).

Дослідження показують, що у кускусі міститься цілий набір незамінних амінокислот. Під незамінними амінокислотами потрібно розуміти різновид амінокислот, які тіло людини не здатне самостійно синтезувати. Завдяки великій кількості незамінних амінокислот кускус став дуже цінним для вегетаріанців. Він входить у список найбільш корисних рослинних продуктів поряд із соєю та кіноа. Щоправда, кускус потрібно обов’язково комбінувати з іншими продуктами, багатими на амінокислоти. Це дозволить урізноманітнити меню та збагатити раціон речовинами, необхідними для здорового функціонування організму.

Як зазначають фахівці, додаючи у своє меню велику кількість рослинних білків, можна запобігти появі інсульту, раку та хвороб серцево-судинної системи.

Кускус: протипоказання та попередження

Дізнавшись, що таке кускус, не варто захоплюватись та одразу перетворювати його на основу свого раціону. Річ у тім, що в цьому продукті міститься досить багато глютену. Це значить, що кускус не можна вживати людям з целіакією (близько 1% населення) та чутливістю до глютену (до 13% людей).

Ще одна особливість, якою відрізняється кускус – це досить високий вміст вуглеводів (36 грамів на порцію у 150 грамів). Люди, які мають діабет, повинні з обережністю вживати кускус. Цей продукт може спричинити стрибок рівня цукру в крові. Одначе даний недолік можна урівноважити іншими продуктами, наприклад, із високим вмістом клітковини. Одночасне вживання таких страв дозволить зберегти рівень глюкози в крові на відносно стабільному рівні.

Як готувати кускус

Як готувати кускус

Довідавшись про те, що таке кускус, варто зібрати інформацію про способи його приготування. Головне правило – не допустити, щоб каша пригоріла. Не можна доводити кускус до кипіння. Його заливають гарячою водою у пропорції 1:1 та тримають на слабкому вогні, постійно помішуючи. Коли з’являться перші ознаки кипіння, кускус знімають з вогню та накривають кришкою. Через 5-15 хвилин каша буде готова. Скільки варити кускус, залежить від діаметра крупинок. Чим вони більші, тим довше має настоюватись страва.

Готувати кускус можна не тільки на воді, а ще й на бульйоні чи молоці. Звичайно ж, від складу рідини буде залежати калорійність кускусу. Це варто брати до уваги, якщо є необхідність у підрахунку калорій.

Цікаво, що кускус – це максимально універсальна страва. Вона прекрасно підходить на роль гарніру до м’ясних та рибних делікатесів, смакує зі свіжими або запеченими овочами. Також із кускусу готують солодкі сніданки, наприклад, змішують із сухофруктами та горіхами, свіжими ягодами, вершками, грецьким йогуртом або сметаною.

Зрозумівши, як готувати кускус, можна самостійно вигадати безліч рецептів із цим продуктом: додавати його в начинки для млинців та голубців, комбінувати із фаршем, готувати супи та салати.

Більшість рекомендацій щодо того, як готувати кускус, включають певні спеції та приправи. Це пояснюється тим, що сам продукт має невиражений, пісний смак. У страві кускус набуває смаку інших інгредієнтів. Солодкі сніданки можна готувати з додаванням меду, ванілі, кориці. Для несолодких страв добре підходять сушені та свіжі трави, часник, гострий перець, соєвий та інші соуси.

Як варити кускус в мультиварці

Щоб отримати ідеальну, розсипчасту кашу, можна застосувати мультиварку. Це найпростіший спосіб того, як готувати кускус, адже все можна зробити за допомогою одного приладу.

У чаші мультиварки потрібно закип’ятити воду (бульйон, молоко) у такому ж об’ємі, як і крупа (пропорції 1:1). Можна відміряти чашками – 1 чашка води на 1 чашку крупи. У киплячу воду засипати кускус та добре перемішати. Додати обрані спеції та приправи. Після цього мультиварку можна вимкнути та закрити кришкою. Через 5 хвилин потрібно перевірити готовність каші. Якщо вода ще не увібралась повністю, необхідно закрити кришку та почекати ще 5-10 хвилин.

Скільки варити кускус

Кускус як варити

Тривалість приготування кускусу прямо залежить від діаметра крупинок та їхнього складу. Зазвичай в українських магазинах продається крупа з цілозернової пшениці, вона готується протягом 5-10 хвилин.

Щоб точно зробити все вірно та зрозуміти, як готувати кускус конкретного виду, потрібно ознайомитись із рекомендаціями виробника продукту. На упаковці, коробці або пакеті може бути інструкція з приготування. В крайньому разі можна зазирнути на сайт компанії-виробника та пошукати рекомендації там.

Кускус – це корисний та поживний продукт із нейтральним смаком. Він чудово підходить для додавання у дієтичний раціон, а також може бути використаний як замінник звичних круп чи макаронів.,

Джерела: www.webmd.com, www.bbcgoodfood.com, www.healthline.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *