Зміст
Індукційні плити з’явилися в продажу достатньо давно, але впродовж останніх років попит на них стрімко збільшився. Це обумовлено масовою відмовою від газових плит та високою продуктивністю індукційних. Великий вибір моделей також дозволяє підібрати оптимальний варіант під бюджет та будь-які розміри кухні. В статті ми розберемося на мінімальному рівні, як вибрати вбудовану індукційну плиту та на які технічні характеристики варто спиратися.
Як вибрати вбудовану індукційну плиту: особливості техніки
Ключова особливість класичних індукційних плит полягає у тому, що в них не передбачено електричних чи газових конфорок. Джерелом нагріву виступають інтегровані під робочу поверхню плити індукційні котушки, які відповідають за створення електромагнітного поля. Останнє генерує тепло безпосередньо у дні посуду, замість того, щоб нагрівати усю плиту.
Переваги індукційних варильних поверхонь
Саме з цієї технології витікають усі переваги індукційних плит:
Технічна особливість | Профіт |
Швидкий нагрів посуду | Зменшення часу, необхідного для приготування їжі Зниження споживання енергії |
Окремі індукційні зони | Можливість одночасно готувати декілька страв на різних температурах |
Керування температурами | Миттєве перемикання між мінімальною/максимальною температурою Плавне регулювання ступеню нагріву |
Автоматичні функції | Датчики розміщення посуду Функція автоматичного вимикання, якщо посуд не розміщено на плиті протягом певного часу |
Побутовий комфорт | Продукти, які потрапили на поверхню плити, не підгоряють Мінімальна імовірність отримання опіків – конфорки нагріваються тільки тоді, коли на них стоїть посуд, сама ж поверхня плити залишається холодною Простота догляду |
Високий рівень енергоефективності | 99% індукційних плит мають клас енергоефективності А та А+, що передбачає мінімальне споживання електроенергії |
Естетичність | Вписуються у будь-який сучасний дизайн кухні |
Сучасні індукційні плити – це безпечні, максимально зручні у роботі, енергоефективні моделі побутових плит, які суттєво спрощують процес приготування їжі.
Недоліки індукційних плит
Але, розбираючись у тому, як вибрати вбудовану індукційну плиту, необхідно вказати і недоліки таких рішень:
- Використання тільки посуду, дно якого виготовлено з феромагнітних матеріалів. Це чавун або емальована сталь. Посуд зі скла чи алюмінію для таких плит не підходить, оскільки він не буде на них нагріватися. Що стосуються виробів з нержавіючої сталі, їх теоретично можна встановити на таку поверхню, але тільки у разі, якщо до їх основи буде притягуватися магніт.
- Акуратна взаємодія з поверхнею. Оскільки частіше за все індукційні варильні поверхні роблять з кераміки або склад, на них не повинні падати важкі предмети. На конфорки не потрібно різко ставити важкі каструлі чи сковорідки, оскільки це може призвести до пошкодження поверхні плити.
- Використання виключно безпечних засобів для догляду. Металевими скребками чи щітками такі плити мити не можна. Як і не можна використовуватися засоби з абразивними мікрочастинками, які можуть подряпати поверхню.
- Висока вартість. Індукційні плити коштують дорожче за газові та електричні. Також додайте до цього необхідність використання тільки певного посуду, який необхідно буде придбати.
- Підготовка для монтажу. Якщо ви плануєте замінити чинну плиту на вбудовану індукційну, може знадобитися модифікація кухонної стільниці або її локальна заміна.
- Дорогий ремонт. Вартість ремонту індукційної плити може обійтися вам до 90% її вартості.
Якщо ви виріщили вибрати вбудовану індукційну плиту, але, наприклад, не хочете замінювати увесь посуд, ви можете придбати універсальний індукційний диск. Він є проміжною ланкою між конфоркою плити та будь-яким посудом.
Резюмуємо: хоча багато з цих недоліків не є критичними, їх все одно доцільно врахувати при виборі індукційної плити. Тому варто заздалегідь чітко обозначити свої потреби, бюджет та особливості кухні, перш ніж придбати конкретну модель.
Як вибрати посуд для вбудованої індукційної плити
Вище ми трішки зачепили тему посуду, який можна використовувати разом з індукційними плитами. Зазначимо основні моменти, які необхідно взяти до уваги:
- ідеальний посуд для індукційної варильної поверхні має відповідати феромагнітним характеристикам – притягувати магніти. За наявності в побуті магніту, перевірити це можна власноруч. Якщо посуд притягує магніт, він підходить. У разі відсутності можливості перевірити дно за допомогою магніту, подивіться на маркування – повинна бути відповідна позначка у вигляді витягнутої спіралі або надпис «induction»;
- мідні, керамічні, порцелянові та алюмінієві сковорідки чи каструлю – під забороною;
- універсальні рішення – це чавунні вироби або вироби з нержавіючої сталі.
Також існують певні вимоги до посуду, який підходить для використання на індукційній плиті за матеріалом:
Вимоги | Особливості |
Товсте дно | Дно повинно бути рівним та товстим – від 7 до 10 мм. Менший показник товщини призведе з часом до деформації посуду та потенційного пошкодження поверхні плити |
Відповідність за розміром | Діаметр посуду повинен бути ідентичним діаметру конфорки. Якщо діаметр дна посуду буде менше ніж 12 см, існує велика імовірність того, що плита її не розпізнає в принципі |
Маркування | Обов’язкова наявність відповідної позначки, яка говорить про сумісність тари та плити |
Як вибрати вбудовану індукційну плиту
Переходимо до того, як вибрати вбудовану індукційну плиту, які показники та в цілому аспекти враховувати в першу чергу.
Бренди
Спираючись на асортимент, відгуки та наявність авторизованих сервісних центрів, найкращими виробниками індукційних плит вважаються такі бренди як Gorenje, Whirlpool, Electrolux та Bosch. Кожний виробник має свої особливості, але їх усіх об’єднує висока якість збірки, розширені функціональні можливості та відповідність актуальним запитам.
Так, компанія Electrolux презентувала комбіновану кухонну варильну поверхню на 4 конфорки: 2 газові та 2 електричні. Це одне з найкращих рішень в контексті поточних проблем з постачанням електроенергії. Тим, хто тільки планує встановлення плити та має газову розводку, радимо придивитися до моделі Electrolux EGD6576NOK.
Концерн Bosch у 2023 році також випустив декілька цікавих рішень, які варті уваги. Якщо ви розглядаєте виключно класичну індукційну плиту, то цікавим варіантом стане модель PIF651FC1E. Точне регулювання температури, декілька робочих режимів, склокерамічне полотно підвищеної міцності – це лише декілька переваг цієї варильної поверхні. Окрема її перевага – у скошених краях, що суттєво спрощує її вбудовування в стільницю.
Конфорки
Кількість та формат конфорок – наступне, з чим необхідно визначитися. Як вже зазначалося вище, в ситуаціях нестабільної подачі електроенергії найкращим рішенням стануть комбіновані плити, в яких є і газові конфорки. Вони дозволять підстрахуватися на час відключень. Але такі поверхні підходять тільки для тих, в кого є доступ до централізованої газової мережі. Для кого це актуально, радимо придивитися саме до таких плит. В інших випадках зупиняйтеся на стандартних варіаціях.
Наступне питання – кількість конфорок. Тут усе залежить від того, як часто ви готуєте, скільки готуєте та чи є у вас достатньо місця на стільниці для розташування плити на 4 конфорки без втрати робочого простору. Тим, хто готує щоденно та достатньо багато, потрібна класична поверхня на 4 конфорки – 2 буде замало, оскільки це буде гальмувати процес приготування їжі та навіть дратувати. Якщо ж ви використовуєте плиту рідко та для приготування простих страв, у вас не має маленьких дітей, теоретично можна обійтися моделлю на 2 конфорки.
Окремий момент – діаметр зони нагріву. Більшість індукційних плит розраховано на певний діаметр дна посуду, який позначено у вигляді кола або перехрестя. Але в деякі плити закладено опція збільшення площі нагріву. Це дозволить встановлювати на одну поверхню посуду різного діаметра, що достатньо зручно. В технічній документації ця опція позначається як FlexInduction.
Матеріал
Продовжуючи розбиратися в тому, як вибрати вбудовану індукційну плиту, розглянемо ще одну важливу характеристику – це матеріал. Усі сучасні поверхні виробляють із загартованого скла або склокераміки. Обидва матеріали екологічно чисті, зносостійкі та при обережному ставленні розраховані на тривалу експлуатацію. Але вони все ж таки мають певні відмінності, які обумовлені технологією виготовлення.
Технологія виробництва загартованого скла передбачає збільшення температури нагрівання до максимальних показників з подальшим стрімким охолодженням. Як результат – зовнішня сторона покриття стає достатньо міцною, при цьому в середні воно залишається в’язким. Плити із загартованого скла стають достатньо стійкими, але у разі точкового навантаження металевим предметом або великою вагою, вони розіб’ються.
В основні склокерамічних виробів лежить композитна сировина, яка становить собою суміш глини та скла. Ці складові також піддають нагріву, але після їх не охолоджують. Такий принцип виготовлення робить склокераміку в 3 разі міцнішою за загартоване скло. Вона здатна витримувати навантаження у 20 кг на 1 см3. Це і є її головного перевагою – індукційні склокерамічні плити краще переносять щоденно користування, їх важче деформувати, плюс вони мають дуже стильний, сучасний зовнішній вигляд. Але врахуйте, що і ціна на такі варильні поверхні буде в 1,5-2 рази вищою за загартоване скло.
Панель керування
Наступне питання у розрізі того, як вибрати вбудовану індукційну плиту – тим керування. Воно може бути 2 видів:
- механічним;
- сенсорним.
Механічні регулятори зустрічаються рідко – з кожним сезоном таких моделей стає все менше. Вони становлять собою класичний варіант регуляторів, які необхідно плавно обертати для вибору оптимальної температури. Сенсорні панелі передбачають, що регулювання відбувається торканням пальцем певної позначки, яка відповідає за збільшення/зменшення температури, вимкнення плити та вибір режиму. Сенсорні панелі виглядають більш сучасно, зазвичай вони виведені на передній край плити, тому взаємодіяти з ними досить легко.
Функціонал
Останніми за переліком, а не за важливістю в нашому переліку є функціональні можливості техніки. До числа найзручніших опцій, які можуть бути закладені в індукційну варильну поверхню, належить:
- розпізнавання матеріалу та розміру посуду;
- відкладений старт;
- таймер;
- автоматично вимикання у разі попадання рідини на поверхню конфорки;
- фіксація заданої температури.
При виборі плити за функціоналом варто врахувати, що чим більше закладених в неї функцій, тим дорожчою вона буде. Тому самостійно врахуйте, наскільки вам потрібна та чи інша опція.
Сподіваємося, що наші базові поради стосовно того, як вибрати вбудовану індукційну плиту стануть вам в пригоді, якщо питання вибору такою техніки наразі є для вас нагальним.