Корисні поради на кожен день


Чим корисний гарбузовий сік та як його вживати

Гарбузовий сік

Більшість українців використовують гарбуз як добавку для солодкої каші або ж начинку для пирогів і пиріжків. Однак насправді у гарбуза набагато більший потенціал. Зокрема недооціненим залишається гарбузовий сік. Цей цілющий напій містить у собі величезну кількість поживних речовин, корисних мінералів та мікроелементів. Його можна включити у щоденний раціон, додати у домашню косметику та застосовувати як засіб для покращення здоров’я.

Гарбузовий сік: користь і шкода

Гарбузовий сік користь і шкода

Розповідаючи про користь гарбузового соку, варто почати із того, що його яскравий помаранчевий колір дуже приємний оку та підіймає настрій. Гарбуз завдячує своїм забарвленням каротиноїдам. Це фітохімічні сполуки, яких багато у шкірці та м’якуші. Вони позитивним чином впливають на органи зору та шкіра. Окрім цього гарбузовий сік підсилює імунну систему людини та знижує ризик появи онкологічних захворювань.

У цілющому напої міститься аскорбінова кислота, антиоксиданти, вітаміни А, В, Е, K, PP, а також залізо, кальцій, магній, кремній, цинк, калій, фтор та інші мікро- і макроелементи.

Вчені досліджують вплив соку з м’якоті гарбуза на ракові клітини. Наразі вони дають лише попередні висновки, але прогнози досить багатонадійні. Існує вірогідність того, що цей продукт може допомогти в лікуванні онкологічних захворювань.

Зазначимо, що гарбузовий сік не може вважатись заміною медикаментів та ліків. Його слід застосовувати як добавку до раціону та допоміжний засіб у комплексній терапії.

Джерело антиоксидантів

Дослідження показали, що деякі речовини, які містяться у гарбузовому соку, мають антиоксидантні властивості. Це рослинні компоненти, які знаходять і нейтралізують вільні радикали. Таким чином антиоксиданти зменшують негативний вплив вільних радикалів, вони запобігають появі або нівелюють окислювальний стрес. В результаті, покращується загальне самопочуття людини, знижується ризик появи та розвитку деяких хвороб (у тому числі хронічних).

Один із потужних антиоксидантів – це бета-каротин.

Покращення роботи печінки та нирок

Сік з гарбуза

Регулярне вживання страв із гарбуза чинить позитивну дію на печінку та нирки. Основна користь полягає у тому, що гарбузовий сік запобігає утворенню каменів у нирках. Також він допомагає зменшити прояви гострого стану, який виникає при наявності каменів у нирках. Однак, перш ніж вдатись до цього засобу, варто порадитись із лікарем.

Покращення роботи серцево-судинної системи

Кардіологи радять додати до раціону гарбуз, щоб запобігти найпоширенішим захворюванням серця. Зокрема, вони пояснюють, чим корисний гарбузовий сік для судин: антиоксиданти, що містяться у соку, ефективно очищують артерії та інші судини від холестерину та сприятливо впливають на стан стінок судин (профілактика атеросклерозу). Це призводить до покращення артеріального тиску, зменшення ризику гіпертонії та різких коливань тиску.

Ще один важливий фактор – наявність калію та клітковини у гарбузовому соку. Ці речовини мають велике значення для серцевої системи, оскільки забезпечують нормальний кров’яний тиск та регулюють рівень холестерину.

Налагодження травлення

Клітковина та унікальна комбінація вітамінів забезпечує правильну роботу шлунку та кишківника. Клітковина необхідна для підтримки корисної мікрофлори у кишківнику. Також вона запобігає закрепам та сприяє регулярній дефекації.

Підтримка організму під час схуднення

Гарбузовий сік на 90% складається з води, тому його вживання допомагає відновити водний баланс в організмі. До того ж у ньому присутній цілий ряд важливих для людини вітамінів, які покращують роботу всіх органів та систем. Ще одна перевага продукту – низька калорійність. У 100 мл соку з м’якушем міститься всього 42 ккал. Це чудова добавка до раціону для тих людей, які мають стежити за калорійністю своїх страв.

Заспокійливий ефект

Гарбузовий сік може похвалитись вмістом вітамінів групи B, у тому числі фолієвої кислоти. Це значить, що він сприятливо позначається на роботі нервової системи.

Регулярне вживання продукту допомагає знизити рівень тривоги, зменшити дратівливість та покращити когнітивні функції (пам’ять, мовлення, концентрацію).

Покращення стану шкіри

Фреш з гарбуза дуже корисний для шкіри, адже в ньому досить багато вітаміну С, бета-каротину та вітаміну Е. Науковці виявили, що гарбузовий сік володіє цілющим ефектом, він здатен лікувати дрібні опіки, ранки та запалення, пришвидшує загоєння укусів комах.

Екстракт гарбуза додають в антивікові косметичні засоби. Цей інгредієнт допомагає зробити менш видимими дрібні зморшки на шкірі. Також він має зволожувальну дію.

Попередження щодо вживання гарбузового соку

Сік гарбузовий

Існують категорії людей, яким не можна пити гарбузовий сік. Зокрема це люди, які мають індивідуальну непереносимість цього продукту. Також не варто додавати його у меню при діареї.

Гарбузовий сік потрібно вживати обережно та у невеликих кількостях, якщо в людини діабет, знижена кислотність шлунку, присутнє запалення у шлунку, є загострення панкреатиту або гастриту.

Скільки гарбузового соку можна пити в день

Попри всю описану користь гарбузового соку, його варто вживати у помірній кількості. Перш за все, необхідно з’ясувати, чи немає у вас непереносимості. Це можна перевірити за допомогою невеликої кількості соку. Випийте, зачекайте кілька годин та прислухайтесь до свого організму. Якщо немає розладу шлунку, то можна додати сік до щоденного раціону.

Рекомендована доза гарбузового соку на день для дорослої людини становить 250-300 мл.

Як правильно вживати гарбузовий сік

Як зробити гарбузовий сік

Добову норму соку краще розділити на 3-4 прийоми. Лікарі радять пити гарбузовий сік натще, за пів години до їжі. Сік можна пити на ніч, він має заспокійливий ефект та покращить засинання.

Щоб зробити гарбузовий сік смачнішим, можна додати до нього інші інгредієнти:

  • яблучний сік;
  • морквяний сік;
  • імбир, корицю, кардамон або інші прянощі;
  • лимон, апельсин, будь-які цитрусові.

Гарбузовий сік можна використати як основу для приготування смузі. В такому разі до нього можна додавати будь-які улюблені компоненти: вівсянку, молоко або вершки, шоколад, шпинат тощо.

Гарбузовий сік: рецепт

Гарбузовий сік рецепт

Рецепт гарбузового соку варто почати з правил підбору найкращого гарбуза. Вважається, що ліпше за все для приготування соку підходять невеликі гарбузи вагою до 7 кг – вони соковиті та не дають гіркоти. Найсмачніший сік виходить із гарбузів, які мають м’якуш насиченого помаранчевого кольору.

Рецепт гарбузового соку:

  1. Очистити гарбуз від шкірки, добре помити та висушити.
  2. Вийняти насіння.
  3. Нарізати м’якуш на невеликі шматки, які помістяться у соковидавлювач.
  4. Віджати сік (шнековий соковидавлювач дозволяє отримати максимальну кількість соку).
  5. Додати цукор, мед або інші обрані інгредієнти (яблучний або морквяний сік).

Сік можна вичавлювати із сирого гарбуза, не потрібно його завчасно готувати. Такий напій здатен простояти у холодильнику 1-2 дні. Якщо необхідно одночасно зробити багато соку, його варто законсервувати, щоб він не зіпсувався. Це актуально для тих, хто зібрав великий врожай гарбузів та планує заготовити гарбузовий сік на зиму. Щоправда, такий продукт має менше користі, ніж свіжовичавлений. Під час підготовки консервованого соку його піддають термічній обробці, а деякі вітаміни цього не витримують.

Як закрити гарбузовий сік на зиму

Гарбузовий сік на зиму

Морква чудово поєднується із гарбузом, тому рекомендується поєднати ці два види соку. Пропорції можуть бути довільні, наприклад, гарбуз із морквою 2:1. Однак необхідно поставитись уважно до вмісту цукру, адже це вплине на смак готового продукту і забезпечить його тривале зберігання. На кожен літр соку потрібно додати ½ склянки цукру.

Суміш необхідно залити у каструлю та поставити на слабкий вогонь. Довго варити гарбузовий сік на зиму немає потреби. Достатньо довести його до кипіння та прокип’ятити протягом 5 хвилин. Сік готовий, його можна розливати у банки.

Тару для зимового заготовлення необхідно ретельно підготувати: тільки добре простерилізовані банки підходять для консервування харчових продуктів. Самі банки мають бути чисто вимиті та без сколів з новими кришками. Тару стерилізують безпосередньо перед тим, як залити в неї гарячий сік. Якщо налити продукт у холодну банку, вона лусне. Стерилізацію банок та кришок можна виконати різними способами –  у духовці, посудомийній машині, за допомогою мультиварки, пароварки або мікрохвильової печі.

Залежно від потреб сім’ї гарбузовий сік на зиму консервують у банках різної ємності: від 0.5 л до 3 л. Гарбузовий сік домашнього приготування може стати чудовим подарунком, тому варто подумати про покупку тари незвичної форми.

Джерела: www.stylecraze.com/, www.ganeshdiagnostic.com/, https://redcliffelabs.com/.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *