Корисні поради на кожен день


Імбир: лікувальні властивості, користь і шкода, як вживати

Імбир лікувальні властивості, користь і шкода, як вживати

Потужна антибактеріальна дія, впізнаваний смак та аромат, доступність та відносно невелика ціна – це ключові переваги кореня імбиру. Не дивно, що люди застосовують його в кулінарії та медицині вже понад 5000 років. Імбир можна використовувати свіжим, замороженим або сушеним. Він чудово зберігається протягом тривалого часу, що робить продукт ще більш цінним для тих, хто живе у суворому північному кліматі. В цій статті ми розглянемо лікувальні властивості кореня імбиру, його склад та потенційну користь від вживання.

Корінь імбиру: це

Імбир

Імбир (Zingiber) – це загальна назва для цілого роду однодольних рослин, до якого належить близько 200 видів. Країною походження вважається Північна Індія, з неї імбир поширився до Східної та Південної Азії, а потім і в інші регіони. Цікаво, що імбир відноситься до того ж сімейства, що і куркума.

Сьогодні найбільш відомим є вид Zīngiber officināle – імбир садовий, його також називають лікарським або аптечним. Саме його корінь продається у магазинах та аптеках в якості прянощі або лікарського засобу.

Європейці дізнались про імбир ще у IX-X столітті, коли торгівці почали привозити корені з Індії та інших східних країн. Прянощі активно використовували в кулінарії, а також приписували їй безліч лікувальних властивостей. Наприклад, здатність підвищувати лібідо, що заперечують сучасні вчені. Протягом останніх десятиліть науковці ретельно дослідили корінь імбиру, щоб виявити та об’єктивно оцінити його можливості. Результатами цих досліджень ми ділимось із вами в нашій статті.

Імбир: лікувальні властивості

Імбир лікувальні властивості протипоказання

М’якоть імбирного кореня містить багато сполук та поживних речовин. Від унікальної комбінації цих компонентів залежать лікувальні властивості імбиру: протизапальна та протиблювотна дія, прискорення травлення, стимуляція кровообігу та інші.

Склад кореня 100 грамів свіжого імбиру

РечовинаКількістьЧастка від добової норми дорослої людини
Вітамін С5 мг5,6%
Вітамін Е0,3 мг1,7%
Вітамін K0,1 мг0,1%
Вітамін B30,7 мг33%
Вітамін B60,2 мг8%
Фолієва кислота11 мкг3,8%
Калій415 мг16%
Кальцій16 мг1,6%
Фосфор34 мг4%
Магній34 мг4%
Цинк0,34 мг3%
Мідь0,226 мг22,6%
Селен0,7 мкг1%
Натрій13 мг1%

Через активний вплив на організм його потрібно вживати обережно. Краще за все завчасно обговорити з медиком можливість застосування рослини як лікарський засіб.

Найпопулярніші властивості імбиру:

  1. Стимуляція імунітету, зміцнення організму, тонізуючий ефект.
  2. Посилення апетиту, нормалізація процесів травлення.
  3. Боротьба за інфекціями.
  4. Зменшення больового синдрому.
  5. Зменшення інтенсивності нудоти.

Зазвичай лікувальні властивості імбиру проявляються під час внутрішнього прийому разом з їжею, напоями або у вигляді настоянок та відварів. Однак відомо, що сік імбиру чи розм’якшений корінь можна прикладати до запалених суглобів та ушибів. Це допоможе зняти біль та зменшити запалення. Народна медицина радить такий засіб для лікування ревматизму, артриту, розтягувань, тендинітів, ішіасу.

Імбир: користь

Чим корисний імбир

Одним із ключових інгредієнтів імбиру є гінгерол. Ця сполука позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Вона підвищує швидкість, із якою їжа проходить через всі стадії травлення. Завдяки імбиру травлення відбувається ефективніше, а їжа своєчасно виводиться з організму.

Ще одна важлива для людини речовина, що знаходиться у даному продукті, це зінгерон. І геінгерол, і зінгерон є фенольними сполуками, які здатні пригнічувати запалення. Зокрема, вони потенційно здатні знижувати рівень білків запалення. Щоб зібрати більше інформації та перетворити її на наукові факти, вчені проводять безліч досліджень. В період з 2020 до 2022 року було здійснено понад 100 рандомізованих контрольованих досліджень, в яких брали участь люди з остеоартритом, ревматоїдним артритом та іншими хворобами, що супроводжуються запаленнями. Науковці виявили, що імбир дійсно здатен зменшити біль і запалення.

Боротьба з вільними радикалами та окислювальним стресом

Корінь імбиру містить антиоксиданти – речовини, які знищують вільні радикали в організмі людини, а також допомагають зменшити шкоду, заподіяну цими молекулами. Сучасна наука довела, що антиоксиданти мають велике значення для здоров’я. Вони запобігають появі хронічних хвороб, сповільнюють процеси старіння, відіграють помітну роль в лікуванні багатьох захворювань.

Зміцнення серцево-судинної системи

Серцеві захворювання – це одна з головних причин смертності в усьому світі. Саме тому лікарі надають такого значення профілактиці та різним лікувальним методикам, що допомагають зміцнити серце і судини.

Вживання імбиру допомагає запобігти гіпертонії. Наявність цього продукту в раціоні призводить до нормалізації кров’яного тиску. Також він показав себе ефективним у боротьбі з ішемічною хворобою серця. Було проведено кілька досліджень, на основі яких науковці змогли сформувати такі дані.

Особливу увагу медики радять приділити імбиру тим людям, які мають проблеми з холестерином. Доведено, що продукт і добавки, виготовлені на його основі, допомагають знизити рівень тригліцеридів, а також «поганого» холестерину (ліпопротеїну низької щільності).

В ході досліджень були проведені експерименти з розміром доз. Виявилось, що дозування менше 2-х грамів на день було ефективнішим, ніж більші дози.

Користь імбиру для людей, які мають діабет

Страви з імбиром та біологічно активні добавки, які містять цей продукт, можуть мати велике значення для людей, що хворіють на діабет 2-го типу. Імбир має властивість регулювати рівень цукру в крові, що було виявлено під час проведення досліджень.

Зокрема, протягом 2020 року 103 людини з діабетом 2-го типу були учасниками відповідного дослідження. Вони приймали 1,2 грама імбиру кожен день впродовж 3-х місяців. Після медичного обстеження було встановлено, що рівень холестерину в їхній крові знизився. Результати обстежень порівнювали з результатами людей з контрольної групи, які не вживали імбир.

Також вдалося з’ясувати, що наявність імбиру в щоденному раціоні позитивно впливає на рівень гемоглобіну в крові людини. Користь імбиру проявляється у контролі систолічного та діастолічного артеріального тиску у людей з діабетом 2-го типу.

Допомагає впоратись з нудотою

Імбир користь

Загальновідомо, що корінь імбиру дуже дієвий в ситуаціях, коли потрібно впоратись із нудотою. Його гострий, пряний смак та аромат забезпечений такими речовинами як шогаол та гінгерол. Потрапляючи в рот та у шлунок людини, вони викликають наступні реакції:

  • стимуляція потоку слини;
  • вироблення шлункового соку;
  • прискорення спорожнення шлунку;
  • блокування зв’язування нейромедіатора серотоніну з певними рецепторами мозку.

Імбир зменшує нудоту, яка виникає у вагітних жінок. Також цей продукт допомагає тим, хто відновлюється після операції й час від часу відчуває нудоту. Ще одна категорія людей, яким може бути корисний імбир – ті, хто проходить хімієтерапію та відчувають нудоту як побічну дію.

Сприяє зменшенню маси тіла

Перш за все, варто зазначити, що жоден продукт не є «чарівною таблеткою» та не може забезпечити швидку втрату ваги без наслідків. Для зменшення маси тіла необхідно працювати комплексно: збалансоване харчування, помірна фізична активність, якщо необхідно, допомога спеціалістів (дієтолог, нутриціолог, психолог).

Імбир може бути додатковим компонентом такої комплексної терапії. В ході досліджень доведено, що він дійсно допомагає певним людям швидше втрачати вагу. У дослідженнях брали участь люди з діагностованим ожирінням. У них було помічено зменшення об’єму талії до об’єму стегон. Науковці припускають, що корінь імбиру стимулює спалювання жиру, а також він перешкоджає всмоктуванню жирів у кров через травний тракт.

Використовуючи імбир для схуднення, варто дотримуватись помірних доз і вживати його регулярно. Перш за все потрібно провести пробу та з’ясувати, чи не викликає він алергії.

Поліпшення травлення

Імбир може бути використаний і якості засобу проти здуття живота. Люди, які вживають жирну їжу, можуть страждати через болі в шлунку або надмірне газоутворення. Чай з доданим імбиром та лимоном добре допомагає позбутись цих симптомів. Річ у тім, що речовини у корені імбиру стимулюють вироблення жовчі та активізують різні травні ферменти. В результаті, їжа швидше перетравлюється та не затримується у шлунку чи кишківнику.

У народній медицині багатьох країн імбир використовують саме для лікування розладів травлення.

Допомога в лікуванні застуди

Широкому загалу добре відомі лікувальні властивості імбиру проти застуди та болю в горлі. Коли хтось жаліється на нежить, кашель або температуру, йому скоріше за все, запропонують випити чаю зі свіжим або сушеним імбиром. В країнах Азії цей продукт активно використовується як природний антибіотик. З його допомогою люди підтримують свою нервову систему та пригнічують інфекції.

Імбир ефективний проти застуди, через те, що здатен вбивати деякі мікроби у горлі та стимулює власні захисні механізми організму. До того ж він «розганяє кров», чим зігріває людину на холоді.

Завдяки лабораторним дослідженням стало відомо, що ці прянощі здатні протистояти наступним інфекціям:

  • золотистий стафілокок;
  • кишкова паличка;
  • грибки роду Кандіда.

Нагадаємо, що попри всю користь імбиру він не може бути заміною медикаментозного лікування. Продукт радять додавати у раціон для підсилення комплексної терапії.

Покращення роботи мозку, захист від хвороби Альцгеймера

Науковці, які займаються вивченням захворювань мозку, висунули припущення щодо користі імбиру для боротьби з деякими хворобами. Вони ретельно дослідили речовини, що входять до складу кореня і прийшли до висновку: найбільшу цінність мають сполуки 6-шогаол та 6-гінгерол. Вони запобігають дегенеративним захворюванням, які розвиваються у літніх людей. Зокрема, була помічена користь імбиру в лікуванні хвороби Альцгеймера, Паркінсона та розсіяного склерозу.

Науковці вважають, що секрет прянощі полягає в ефективній боротьбі з вільними радикалами. Також велике значення мають протизапальні властивості. Зменшуючи запалення в мозку, імбир запобігає погіршенню когнітивних функцій.

Імбир: як вживати

Корінь імбиру

Популярність імбиру частково пов’язана з тим, що його дуже просто ввести у раціон. Це універсальний продукт, який можна їсти в сирому вигляді, а також піддавати різноманітній обробці.

Для вживання у сирому вигляді корінь імбиру потрібно ретельно вимити та очистити від шкірки ножем. Його можна нарізати кружальцями або кубиками, потерти на терці, пропустити через м’ясорубку або подрібнити за допомогою блендера.

До яких страв додавати свіжий імбир:

  • салати, смузі, десерти;
  • соуси до м’яса та риби;
  • маринади.

Найпростіший рецепт вітамінної суміші для осінніх днів: натерти на терці корінь імбиру, додати нарізаний лимон та цукор. За добу суміш пустить сік та настоїться. Її можна додавати в чай або просто заливати теплою водою, щоб застерегти себе від сезонної застуди.

З імбиру часто готують цукерки, мармелад, цукати, лимонади. Він використовується, як монокомпонент, або ж разом з іншими пряними фруктами, ягодами, горіхами, прянощами. Потрібно розуміти, що такі ласощі мають багато калорій внаслідок доданого цукру.

Користь імбиру

Як приготувати імбирну воду

Використовуючи корінь імбиру протягом століть, люди знайшли спосіб отримання максимальної користі з цього продукту. Імбирна вода готується зі свіжого, перетертого кореня імбиру та чистої питної води.

На 1 ст. л. тертого імбиру знадобиться 1 л теплої води (не окропу). Для настоювання суміш потрібно поставити в темне місце на 8-12 годин, можна на ніч. Вживати імбирну воду потрібно невеликими дозами, обов’язково після їжі. Перед тим, як випити настій, можна додати до нього підсолоджувач (цукор або мед). Норма для дорослої людини на день – 2-3 склянки. Не варто перевищувати її, адже активні речовини в складі імбирної води можуть спричинити занадто сильний вплив на організм. Рекомендується паралельно з імбирною водою пити чисту воду. Курс прийому складає 30 днів.

Сухий корінь імбиру та імбирний порошок

Купуючи висушений корінь, можна зберігати його протягом тривалого часу та використовувати невеликими порціями. Це економний спосіб, хоча сухий продукт втрачає певну кількість ефірних олій..

Що приготувати з імбирного порошку:

  • додавати у соуси, салати, м’ясні страви, випічку;
  • робити трав’яний чай (порошок імбиру комбінується з корицею, фенхелем, кардамоном та гвоздикою);
  • запекти у хлібі.

Деякі народні рецепти передбачають використання порошку імбиру для лікування запалень шкіри. Вони пропонують робити пасту із сухого молока та імбиру і ненадовго наносити її на вражені ділянки шкіри раз на тиждень.

Рекомендоване дозування

Корінь імбиру відрізняється високою концентрацією активних речовин, тому необхідно дотримуватись певних обмежень при його вживанні.

Свіжий продукт можна їсти у кількості 3-4 грами на день (1 чайна ложка). Рекомендована доза порошку – 500-1000 мг на добу.

Використовуючи імбир зовнішньо, потрібно відстежувати реакцію організму на вживання продукту. Відомо, що можна накладати компреси з ефірної олії на запалені суглоби або полоскати горло настоянкою. Однак імбир іноді дає подразнення горла та шкірних покривів, тому його не можна лишати на тілі надовго.

Чай з імбиром: користь

Чай з імбиром

Чай з імбиром – один із найпопулярніших способів вживання прянощі. Його можна заварювати зі свіжого продукту, а також із сушеного, законсервованого або зацукрованого кореня. Існує безліч рецептів того, як потрібно готувати такий чай. Дехто полюбляє чистий смак імбиру, інші додають різноманітні добавки:

  • лимон;
  • м’яту;
  • корицю;
  • куркуму;
  • гвоздику;
  • мед, сиропи, варення.

Чай з імбиром надзвичайно корисний, найкраще він підходить для вживання вранці. Випиваючи чашку такого напою, можна помітити, що з’явилась бадьорість та енергійність. Імбирний чай може заспокоїти шлунок та допомогти в перетравленні сніданку.

Також він позитивно впливає на ментальний стан – заспокоює нерви, зменшує рівень стресу. Регулярне вживання чаю з імбиром допоможе уникнути застуди або зменшить її прояви та симптоми.

Кому не можна вживати імбир

В більшості випадків імбир безпечний та корисний для людей. Однак в декого може виникнути алергічна реакція, тому варто заздалегідь провести пробу: скуштувати невеликий шматочок, потерти імбиром шкіру та придивитись до індивідуальних реакцій. Якщо з’являється алергія на імбир, це значить, що людині потрібно бути обережною з продуктами та стравами, які його містять (імбирне пиво, імбирне печиво, деякі східні страви та солодощі). Алергія проявляється висипкою на шкірі.

Особливу увагу потрібно приділити дотриманню дозування. Надмірна кількість продукту здатна викликати побічні ефекти:

  • печію;
  • біль у шлунку;
  • гази, здуття живота;
  • діарея;
  • більша кількість виділень під час менструації;
  • нудота.

Лікарі попереджають, що через гостроту та пряність імбир протипоказаний людям, які хворіють на гастрит, виразку шлунку, коліт, цироз печінки, захворювання підшлункової залози, загострення гіпертонічної хвороби. Не можна їсти імбир на голодний шлунок.

Через те, що імбир може підвищувати артеріальний тиск та розріджує кров, його категорично забороняють деяким категоріям людей.

Кому не можна вживати імбир:

  • вагітним жінкам на останніх термінах;
  • жінкам, що годують немовлят грудним молоком;
  • дітям віком до 3-х років;
  • людям, які вживають ліки для розрідження крові, препарати з гіпоглікемічною дією (при діабеті), ліки з кардіотонічним ефектом (при серцевих захворюваннях).

Купуючи свіжий корінь імбиру, потрібно потурбуватись про його правильне зберігання. Зазвичай його залишають у темному та сухому місці, так само як картоплю або цибулю. Щоб упевнитись у тому, що жодна частинка кореня не пропаде, можна його заморозити. Для цього, весь обсяг кореня миють, чистять та подрібнюють. Заморожувати потрібно маленькими порціями, щоб не довелось розморожувати весь великий шматок.

Сушений корінь втрачає деякі властивості, тому що випаровується певна частка ефірних олій. Ще один хороший спосіб законсервувати імбир – покласти очищене коріння в пляшку або банку з алкоголем (наприклад, горілкою або коньяком). Така настоянка має зберігатись у холодильнику.

Джерела: www.medicalnewstoday.com, www.health.com, www.hopkinsmedicine.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *