Корисні поради на кожен день


Куркума: унікальні властивості та користь для здоров’я

Куркума унікальні властивості та користь для здоров'я

Яскраво-жовтий колір, насичений смак та аромат – це те, що зазвичай характеризує куркуму, робить її відомою та забезпечує популярність як харчової добавки. Проте користь куркуми або «золотої спеції» поширюється далеко межі гастрономічної сфери. В цьому матеріалі ми розглянемо, що таке куркума, яка користь куркуми робить її такою популярною у споживачів та як приймати куркуму, щоб отримати від неї максимум користі.

Куркума: що це

Куркума – це рослина, цінність якої полягає в її корінні, на основі якого роблять відповідну спецію. Куркума містить сполуки з лікувальними властивостями, які називають куркуміноїдами. Найважливішим з них є куркумін, який є основним активним інгредієнтом куркуми. Яскравий колір куркуми обумовлений високою концентрацією фітонутрієнтів.

Порошок, який отримують шляхом подрібнення кореня куркуми, широко застосовується в народній медицині. Він добре знайомий нутриціологам. Щоправда, спеціалісти відразу попереджають про те, що речовина має протипоказання.

Куркума це

Наукова назва рослини – Curcuma longa, але також її називають куркума домашня або жовтий імбир. У сирому вигляді корінь використовується як добавка до салатів. Завдяки своєму яскравому солодкувато-горіховому смаку та аромату він надає стравам характерного присмаку. Однак через незначну гіркоту куркума подобається не всім.

У промислових масштабах рослину розводять у тропічних регіонах – в Африці та Вест-Індії, а також у Північній Австралії, Індонезії та Китаї. 80% всього обсягу куркуми, який використовується у світі, вироблено в Індії. При цьому під цей процес відведено окреме місто – Ерод (Жовте місто, Місто куркуми, Текстильне місто).

Що таке куркумін

Що таке куркумін

Куркумін – це основна діюча речовина кореня куркуми, яка є натуральною сполукою (поліфенолом). Ключова користь куркуміну полягає у протизапальних та антиоксидантних властивостях.

Високий вміст куркуміноїдів у куркумі насичує корінь яскравим жовтим кольором, а також надає йому цілий спектр різноманітних властивостей. До групи куркуміноїдів входять такі речовини як куркумін, диметоксикуркумін та біс-диметоксикуркумін.

Користь куркуміну постійно вивчається. Попри його широке застосування в альтернативній медицині, багато вчених сумніваються в лікарському ефекті кореня. Їхній головний аргумент – куркума практично не засвоюється у шлунково-кишковому тракті.

Надзвичайно широке застосування куркумін знайшов як натуральний барвник. Користь куркуміну проявляється в тому, що він забарвлює рослинні та тваринні волокна, але при цьому не протравлює їх.

У Європейському Союзі барвник отримав номер Е100. Найчастіше його використовують для підфарбовування напоїв, гірчиці, сирів, випічки, кондитерських кремів і глазурі, консервованих молочних продуктів.

Користь куркуми для здоров’я

Переваги куркуми для здоров'я

Щоб з’ясувати, яка користь куркуміну та який ефект справляє речовина на організм живих істот, було проведено багато досліджень, дослідів та експериментів. Проте більшість їх здійснювалася в лабораторних умовах (in vitro – у пробірці, а не в природному середовищі) чи на тваринах. Коли досліджувався лікувальний ефект куркуми на людину, результати показали, що він не дуже відрізняється від ефекту плацебо. Тому вчені вважають за краще говорити про користь цієї речовини як про потенційно можливу, а не офіційно доведену.

Куркумін – це активна речовина, вона впливає на роботу внутрішніх органів та систем, що дозволяє говорити про потенційну користь для здоров’я.

10 основних переваг куркуми

Користь куркуми:

 Властивість  Як проявляється  
1Антиоксидант  Куркумін – це природне джерело антиоксидантів, тому він добре показує себе у боротьбі з вільними радикалами, уповільнюючи процес старіння.  
2Протизапальний засіб  Вживання великих доз куркуміну дозволяє зменшити осередки запалення в організмі. Особливо цінна ця властивість у проведенні профілактики та усуненні хронічних запальних процесів.  
3Надання бадьорості, підтримання тонусу, продовження молодості  Така дія на організм людини зумовлена роботою антиоксидантів у комплексі з різними активними речовинами. Користь куркуми проявляється в тому, що вона посилює функцію антиоксидантів, які потрапили в організм з інших продуктів.  
4Підвищення рівня BDNF, лікування захворювань головного мозку  Нейротрофічний фактор головного мозку (BDNF) є важливим для створення нових нейронних зв’язків. Чим більше таких зв’язків, тим швидше людина мислить, довше зберігає ясність сприйняття, може навчатися та запам’ятовувати нову інформацію. Роль куркуміну полягає у підвищенні рівня білка BDNF.  
5Зниження ризику серцево-судинних захворювань  Поліпшення функції ендотелію та відновлення слизової оболонки кровоносних судин. В результаті стабілізується кров’яний тиск та відновлюється згортання крові.  
6Профілактика раку  Куркумін потенційно може сприяти загибелі ракових клітин, зменшувати їх зростання та появу кровоносних судин усередині пухлин, запобігти поширенню метастаз. У разі раку травної системи куркума може виконувати функцію профілактики.  
7Лікування артриту та захворювань суглобів  Найчастіше артрит пов’язаний із запальними процесами у суглобах. Куркумін з біоперином та інші типи добавок із цією речовиною полегшують біль та зменшують запалення. Дослідження показали, що в деяких випадках ефект куркуміну дорівнював дії нестероїдних протизапальних препаратів.  
8Лікування депресії  Тести та експерименти в цій галузі показали, що використовувати куркуму доречно при депресивних станах та клінічній депресії. Ефект обумовлений підвищенням рівня нейротрансмітерів мозку серотоніну та дофаміну. Також значення має протизапальна властивість речовини. Ще одна причина ефективності куркуміну пояснюється підвищенням рівня BDNF.  
9Лікування хвороби Альцгеймера  Дегенеративні захворювання мозку найчастіше проявляються у вигляді деменції та хвороби Альцгеймера (близько 70%). Куркумін допомагає сповільнити їх протікання та забезпечує хворим більш якісне життя. Лікувальний ефект дає протизапальна та антиоксидантна функція куркуміну. Також куркума та куркумін допомагають зменшити кількість амілоїдних бляшок.  
10Уповільнення старіння  Через те, що куркума зменшує запалення, відновлює нейронні зв’язки в головному мозку, захищає суглоби та серце, вона допомагає боротися з основними віковими захворюваннями.  

Побічні ефекти куркуми

Більшість побічних ефектів «золотої спеції» обумовлені її високою активністю. Наприклад, здатність куркуми розріджувати кров може стати небезпечною для людей, у яких порушено функцію згортання крові. Це може призвести до зовнішніх і внутрішніх кровотеч, тому, перед тим як пити куркуму, необхідно розуміти, в якому стані знаходиться організм і наскільки виправдано застосування даного засобу.

Інші побічні ефекти куркуміну (проявляються за наявності алергії, індивідуальної непереносимості або дуже високих доз):

  • подразнення травної системи (порошок стимулює вироблення шлункового соку. Він допомагає травленню, проте також може призвести до печії, подразнення стінок шлунка та стравоходу);
  • зниження артеріального тиску;
  • вважається, що куркума може стимулювати пологи.

Виходячи з цього, можна скласти список людей, яким потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем перед тим, як пити куркуму:

  • вагітні та годуючі жінки;
  • люди, які проходять курс хімієтерапії;
  • із проблемами печінки;
  • із хворобами жовчних проток;
  • які приймають протидіабетичні препарати;
  • ті, кому призначили антикоагулянти;
  • люди, які відновлюються після операції (протягом 14 днів);
  • ті, хто проходить курс замісної гормональної терапії;
  • ті, хто лікується від подагри;
  • жінки, які приймають препарати для пом’якшення симптомів менопаузи.

Медики та нутриціологи говорять про те, що куркуму не можна поєднувати з гвоздикою, гінкго білобою, імбиром, часником та женьшенем. Це пов’язано з тим, що ці продукти розріджують кров.

Як приймати куркуму

Користь куркуми для здоров'я

Фактично активним компонентом куркуми є куркумін. Однак у порошку або свіжому корені його міститься відносно мало – від 1% до 6%. Щоб отримати видимий ефект від застосування куркуміну, його добова доза повинна становити більше ніж 1 грам. Очевидно, що постійно їсти стільки куркуми складно. Тому нутриціологи рекомендують добавки – це БАДи у вигляді таблеток та капсул (наприклад, куркумін з біоперином).

Ще одна особливість натурального куркуміну проявляється у низькій біодоступності. Щоб речовина краще засвоювалась у процесі травлення, варто вживати її разом із чорним перцем. Завдяки піперину чорний перець підвищує біодоступність куркуміну на 2000%. Жирна їжа допомагає куркуміну розщеплюватися.

Свіжий корінь зазвичай додають у чай, як імбир.

Для виготовлення  порошку коріння треба підготувати. Перед тим, як приймати куркуму, її зазвичай проварюють або пропарюють. Таким чином вдається усунути сирий запах. Крім того, желатинізується крохмаль у складі куркуми і готовий продукт матиме рівномірний, гарний колір. Правильно приготовлений порошок залишається якісним барвником протягом тривалого часу. Проте смакові якості зберігаються ненадовго. Щоб продовжити термін використання порошку, його варто зберігати у закритих непрозорих ємностях без ризику потрапляння прямих сонячних променів.

Купувати куркуму варто у спеціалізованих магазинах або безпосередньо у виробника. Бажано з позначкою «Organic», оскільки це є свідченням того, що до її складу не входять важкі метали та токсичні домішки. Прянощі можна використовувати при приготуванні соусів, крем-супів, кавових напоїв, випічки.

Найкраще засвоюється куркума, яку вживають у першій половині дня. Однак її не можна пити натще, лише з їжею. Рекомендується тривале застосування, оскільки ефект від її вживання проявляється згодом. Згідно з проведеними дослідженням, результати від вживання куркуми були у тих, хто вживав її протягом осінніх та зимових місяців щонайменше 45-60 днів.

З косметичною метою куркуму використовують для збагачення масок для обличчя, скрабів, пілінгів. Вважається, що завдяки синергії активних компонентів вона дозволяє запобігти формуванню зморшок, прибирає пігментацію, лікує грибки та запалення, загалом підвищує імунітет шкіри. Однак не можна забувати про забарвний ефект спеції.

Куркума для схуднення

Куркума для схуднення

Щоб встановити, як куркумін впливає на зниження ваги, вчені провели низку досліджень. В них взяли участь пацієнти з метаболічним синдромом та пов’язаними з ним розладами. Виявилося, що існує кореляція між прийомом куркуми та зниженням індексу маси тіла. Найчастіше ефект проявлявся у зменшенні обхвату талії, скороченні рівня лептину та підвищення рівня адипонектина.

Перед тим, як приймати куркуму з метою схуднути, необхідно переконатися у відсутності алергічних реакцій, побічних ефектів та індивідуальної непереносимості. Куркума для схуднення може бути приготовлена у вигляді чаю, проте найпомітніший результат приносять БАДи. Дозування необхідно розраховувати разом із медиком чи нутриціологом.

Куркума для схуднення: рецепт чаю

Один з найпоширеніших способів вживання куркуми – це приготування на її основі чаю. Це корисний та оригінальний на смак напій, якій відрізняється своєю здатністю підсилювати імунітет та нівелювати запальні процеси.

Рецепт чаю з куркуми:

  • 200 мл води;
  • ½ чайної ложки дрібно нарізаного або тертого імбиру;
  • ¼ ч. л. меленого перцю;
  • ¼ ч. л. подрібненої куркуми;
  • 1 ч. л. меду.

Щоб приготувати напій, потрібно закип’ятити воду в каструлі або сотейнику, а потім додати до усі інгредієнти, крім меду. Чай має покипіти ще близько 2-3 хвилин. Потім його можна остудити та додати мед.

Куркума для схуднення зазвичай приймається протягом місяця, а потім фахівці рекомендують зробити перерву на 2-3 тижні.

Золоте молоко: рецепт

Золоте молоко рецепт

Цікавий та незвичайний продукт виходить при додаванні куркуми до молока. За приємний жовтий колір його так і називають – золоте молоко.

Рецепт золотого молока може включати різні добавки та спеції, включаючи масло, мед, цукор, гвоздику та кардамон. В результаті, варіюватиметься смак і калорійність. У середньому на одну порцію припадає близько 80 ккал. «Золоте молоко» вважається добрим засобом проти лихоманки, застуди та кашлю.

Традиційний рецепт золотого молока включає лише два компоненти: 100 мл гарячого молока та столову ложку порошку куркуми. Насправді куркуму також можна додати в теплу воду, ефект буде таким самим.

Вегани та люди з алергією на лактозу можуть використовувати будь-які варіації молока: соєве, мигдалеве, кокосове, безлактозне коров’яче або козяче. Вибір підсолоджувачів також є справою смаку.

Додаючи куркуму в молоко, в результаті можна отримати напій з високим вмістом таких речовин:

  • тваринного білка;
  • кальцію;
  • фосфору;
  • калію;
  • вітаміну D;
  • вітаміни групи В.

Основу для золотого молока також можна виготовити із рівних частин води та молока (по 200 мл). Спочатку у турку чи каструлю наливають тільки воду та додають 2 ст. л. порошки куркуми. Потім доводять до кипіння та трохи проварюють (3-4 хвилини). Важливо постійно помішувати суміш, щоб не утворилися грудочки та напій був однорідним. Молоко підігрівають окремо та змішують із водою та куркумою.

Ефект буде максимальним, якщо пити золотий чай у теплому вигляді кілька разів на день.

Підсумувавши, можна сказати, що куркума має безліч корисних та цінних властивостей. Однак перед тим, як приймати куркуму, цю «золоту спецію», необхідно звести до мінімуму ризик алергічної реакції – зробити пробу, проконсультуватися з фахівцем, ретельно прорахувати дозування.

Джерела: www.healthline.com, www.medicalnewstoday.com, www.hopkinsmedicine.org, ods.od.nih.gov

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *