Зміст
Ще кілька років тому паростки різних культур використовувалися лише для прикрашання готових страв, а сьогодні мікрогрін – це цілком самостійний продукт. Він має безліч переваг: його легко вирощувати, у нього приємний, свіжий смак. Але найважливіше – у високій концентрації вітамінів та мікроелементів. Технологія вирощування настільки проста, що практично будь-яка людина зможе з цим впоратися вдома. В статі ми розглянемо, що таке мікрогрін, які його різновиди вважаються найпопулярнішими та чим корисний мікрогрін.
Мікрогрін: це
Мікрогрін – це саме те, що спадає на думку в першу чергу. Це пророщені зерна овочевих рослин, трав та зернових культур. Висота пагонів становить не більше 10 см. Вирощувати їх потрібно в спеціальних умовах, оскільки мікрозелені необхідний особливий мікроклімат.
Унікальна харчова цінність цього продукту пояснюється тим, що на початку свого розвитку рослини ще не реалізували весь наявний потенціал. Запас поживних речовин у насінні зберігається у пагонах, а це і є мікрогрін. Користь маленьких молодих рослин значно перевищує цінність їхніх дорослих аналогів. Регулярне вживання їх в їжу дозволяє збалансувати раціон, поліпшити травні процеси, підвищити імунітет, допомогти організму в боротьбі з хворобами.
Ще один безперечний плюс мікрогрін – види культур, які можна пророщувати. Розуміючи, як працює той чи інший набір мікроелементів, можна підібрати для себе оптимальний раціон.
Немає нічого складного у тому, як вирощувати мікрозелень. Потрібно лише кілька тижнів з моменту посадки насіння. Коли на стеблинках з’являються перше листя, здатне до фотосинтезу, тоді мікрогрін можна використовувати в їжу. Важливо відрізняти мікрозелень від ростків. Ростками називають пророщені зерна, на яких ще немає листя. Мікрогрін – це перша стадія росту рослини, коли вона вже має листочки. Паростки їдять уже за кілька днів після посадки, коли з’являються перші пагони. Як правило, для пророщування насіння світло не потрібне.
Мікрозелень росте довше та у її листі відбувається фотосинтез, що підвищує харчову цінність продукту. Смак мікрозелені яскравіший і більш виражений, ніж у паростків.
Мікрогрін: види
Щоб отримати мікрогрін, можна використовувати найрізноманітніше насіння. Пагони різних культур відрізняються одна від одної на вигляд, по вмісту мікроелементів і корисних речовин, а також по впливу на організм людини.
Найчастіше українці використовують для вирощування мікрогрін види місцевих культур. Однак за бажання можна взяти насіння екзотичних рослин.
Експерти ділять усі типи мікрозелені на кілька груп відповідно до того, які культури були використані для розсади:
- Амарантові – амарант, буряк, шпинат.
- Амарилісові – часник, цибуля-порей, цибуля.
- Парасолькові – морква, селера, кріп та фенхель.
- Астрові – ендівій, цикорій, салат, рідіккіо.
- Капустяні – рукола, броколі, капуста звичайна та цвітна, редис, крес-салат.
- Гарбузові – огірки, дині, кабачки.
Запах мікрозелені дуже насичений. Смакові якості залежать від типу рослини, смак може бути гірким або пряним, кислим або солодкуватим.
Найпопулярніші види мікрозелені
Види мікрозелені, які вважаються найбільш розповсюдженими:
- кінза – через специфічний смак ця рослина отримує суперечливі відгуки. Однак це не скасовує її користь для серцево-судинної системи. У ній містяться різні вітаміни, а також мікроелементи Р, К та інші;
- рукола – трохи гіркувата на смак, вона чудово відтіняє м’ясо та рибні страви. Її цінують за високий вміст аскорбінової кислоти та флавоноїдів. Мікрогрін руколи зміцнює імунітет;
- буряк – він відмінно підходить для додавання до салатів та цілого ряду інших страв. У пагонах міститься безліч вітамінів, мікроелементів і мінералів. Вживати їх рекомендують тим, кому потрібно покращити травлення та стимулювати імунітет;
- редис – через характерний гострий смак редис часто додають до м’ясних страв. Також редиска має протинабряковий ефект, чудово впливає на роботу шлунка та травневого тракту в цілому;
- шніт-цибуля – на вигляд і смак мікрозелень цієї рослини нагадує пір’я дорослої цибулі. Тонкі довгі травинки цінують за естетичність та застосовують для прикраси закусок. Звичайно ж, ці пагони важливі не лише завдяки декоративності, вони знищують бактерії, очищають кишківник та сприятливо впливають на імунітет;
- соняшник – чудово підходить для салатів, страв з м’яса, його можна додати до супу або викласти на бутерброд. Ця мікрозелень дуже приємно пахне і має солодкуватий смак. Завдяки високому вмісту білків, жирів, лецитину та вітаміну А вона стабілізує кислотно-лужний баланс, покращує роботу нервової системи та продовжує молодість клітин;
- горох – його пагони дуже соковиті та хрусткі з вираженим свіжим запахом, трохи солодкі на смак. Їх часто використовують як добавку в салат (навіть у фруктовий) і як інгредієнт для закусок. У цій рослині містяться вітаміни А, В, С, Е, а також фосфор та клітковина.
Важливо розуміти, що не можна варити або тушкувати мікрогрін, користь цієї зелені зберігається лише в тому випадку, коли її використовують у сирому вигляді.
Користь мікрозелені
Результати досліджень показують, що користь мікрозелені значно перевищує харчову цінність листя зрілих рослин. Залежно від культури вміст вітамінів та мікроелементів може бути більшим у 4-40 разів.
Для чого використовується мікрогрін (користь та вплив на організм):
- Допомагає справлятися з діабетом другого типу. Завдяки мікрозелені можна успішно контролювати рівень цукру в крові. Особливо корисні в цьому ключі пагони броколі, вони підвищують резистентність до інсуліну, внаслідок чого глюкоза з крові надходить у клітини. Така ж дія має мікрогрін пажитника.
- Сприятливо впливає на процеси мислення. Це результат роботи поліфенолів, рослинних речовин з антиоксидантними властивостями. Мікрозелень уповільнює розвиток нейродегенеративних захворювань, наприклад хворобу Альцгеймера.
- Знижує ризик порушень роботи серцево-судинної системи. Ті самі поліфеноли дуже корисні для серця. В результаті лабораторних досліджень було доведено, що мікрозелень червоної капусти допомагає знизити масу тіла, знижує рівень холестерину та тригліцеридів. При цьому користь пагонів виявилася яскраво вираженою навіть при додаванні в дієту з жирними продуктами.
- Допомагає боротися із раком. Пагони капустяних культур містять сульфорафан, відомий своєю ефективністю у профілактиці раку.
- Зберігає зір гострим. Така дія обумовлена роботою лютеїну – антиоксиданту, який є в мікрозелені шпинату, броколі, кульбаби та крес-салату.
- Зменшує ризик виникнення анемії. Через дефіцит заліза багато людей страждають від анемії. Мікрозелень допомагає відновити нормальний рівень заліза в організмі (салат, рослини капустяних видів, пажитник).
Потрібно уточнити, що при всій своїй користі мікрогрін, види його пагонів і паростків не замінюють повноцінне медикаментозне лікування. Їх слід розглядати лише як доповнення до дієти.
Як додати мікрогрін в раціон
Використовувати молоді зелені пагони можна різними способами. Найчастіше їх додають у салат до іншої зелені. Також мікрозелень дуже добре поєднується із соусами, такими як песто чи соус до пасти. Нагадаємо, що пагони не повинні піддаватися термообробці, інакше їхня користь значно зменшиться. Дуже красиво виглядає мікрозелень, якою посипані основні страви: супи, паста, м’ясо та риба.
Люди, які вживають смузі, можуть додати мікрогрін в блендер разом зі своїми улюбленими продуктами.
Як вирощувати мікрозелень
Все, що потрібно для вирощування пагонів із насіння вдома, це світло, тепло та вологість. Звичайно ж, потрібно буде запастися насінням тих культур, які були обрані для додавання до раціону. Існує два способи того, як вирощувати мікрозелень.
На ґрунті
Для цього використовують лоток висотою близько 7 см, насіння та універсальний ґрунт. Також знадобляться паперові серветки або тонка бавовняна тканина та розпилювач для води.
Підготовка полягає в тому, щоб замочити велике насіння на кілька годин. Лоток перед посадкою насіння необхідно наповнити ґрунтом. Однак перед цим у днищі потрібно зробити отвори та розкласти паперовий рушник або бавовняну тканину.
Насіння засівають у зволожений ґрунт дуже густо, злегка придавлюють і посипають тонким шаром ґрунту. Верхній шар землі необхідно періодично зволожувати за допомогою пульверизатора.
Лоток потрібно поставити на піддон і залишити в теплому, світлому місці, накрити плівкою для створення парникового ефекту. Мікрогрін – це пагони висотою від 3 до 10 см, вони виростають такими за 1-3 тижні.
Без ґрунту
Перш ніж сіяти насіння, потрібно підготувати марлю (скласти в 7 шарів) та лоток. Тканину поміщають у лоток і щедро змочують водою. Зверху викладають насіння і також зволожують. Лоток потрібно накрити поліетиленом, щоб затримати випаровування, і поставити в тепле темне місце. Його переставляють на освітлене підвіконня, коли з’являться паростки. Не можна допускати пересихання тканини.
Дотримуючись нескладної технології того, як вирощувати мікрозелень, можна отримати корисну та екологічно чисту добавку до раціону вже за кілька тижнів. Щоб завжди мати в наявності мікрогрін, користь якого має накопичувальний ефект, варто встановити кілька лотків з інтервалом на тиждень. У такому разі не доведеться чекати дозрівання нової порції.
Джерела: health.clevelandclinic.org, www.healthline.com
Самостійно вирощувати мікрогрін не буду, але бачила його в магазинах та не знала як його можна їсти. Спробую, що це таке) і дякую за статтю