Корисні поради на кожен день


Цикорій: що це, чим корисний та як вживати

Цикорій що це, чим корисний та як вживати

Подрібнений в порошок цикорій можна знайти в складі багатьох сучасних БАДів, також він часто продається як замінник кави. Виробники цих продуктів наголошують на тому, що це натуральна, безпечна та корисна добавка. Але спеціалісти зі здорового харчування радять спочатку вивчити властивості цикорію і тільки потім вводити його в раціон. В статті ми розглянемо, що таке цикорій, користь продукту та як пити цикорій, щоби отримати від нього максимум користі.

Що таке цикорій

Що таке цикорій

Цикорій – це ціла група рослин, які належать до сімейства айстрових та поширені в помірному кліматі на всіх континентах. Найбільш популярним є Cichorium intybus L., українською його називають «петрів батіг» або «звичайний цикорій». Головна перевага даної рослини полягає в тому, що вона здатна зростати в різних погодних умовах. Але традиційно цикорій вирощують в країнах Європи, Азії та Північної Америки.

Використання цикорію дуже залежить від виду рослини. Звичайний цикорій частіше за все висушують та подрібнюють, щоб додавати у кулінарні страви або приготувати напій на заміну каві. До того ж він відомий своїми цілющими властивостями, тому його застосовують в медицині.

Інші види цикорію вирощуються для годування жуйних тварин чи добування натурального барвника. Окрім цього існує цукровий та салатний цикорій. Останній має широке листя зеленого, фіолетового чи бордового кольору.

Кулінарні та лікувальні властивості цикорію багато в чому залежать від сировини, з якої виготовляється продукт – корінь, квіти, стебла, насіння, сухі плоди.

Цикорій: користь

Цикорій користь

У складі продуктів, що виробляються з цикорію, міститься велика кількість клітковини. Дослідження показали, що найбільш цінним є такий вид клітковини як інулін.

Інші важливі складові:

  1. Вітаміни (А, В6, В9, С, Е, К).
  2. Мінерали (залізо, калій, кальцій, магній, марганець, мідь, натрій, селен, фосфор, цинк).
  3. Органічні кислоти.
  4. Глікозиди.
  5. Дубильні речовини.
  6. Гіркота.
  7. Ендемічні речовини (цикотубазиди, цикорієва кислота).

Інулінова група полісахаридів складається з інуліну, олігофруктози та фруктанів. Інулін виконує роль запасного вуглеводу у рослин. Полісахариди інулінової групи не перетравлюються, тому вони отримали ще одну назву – нерозчинна клітковина.

Вплив на роботу шлунково-кишкового тракту

Регулярний прийом цикорію здатен покращувати процеси травленя. Інулін допомагає рости біфідобактеріям (пребіотик), а також має проносний ефект. Згідно з дослідженнями, продукт також сприяє інтенсивнішому виробленню жовчі та стимуляції перистальтики кишківника.

Цикорій чудово підходить людям зі зниженою кислотністю шлунку. Через свій гіркий смак він злегка подразнює стінки кишківника та шлунку, через що і відбувається інтенсивне виділення секрету.

Цикорій кориснийдля тих, хто страждає на закрепи. Щоденне вживання чаю з листя або відвару зі змеленого кореню дозволяє значно полегшити дефекацію.

Корисна добавка до здорового раціону

Використання цикорію як щоденної добавки до раціону допомагає досягти одразу кількох цілей. Так, цикорій кориснийдля зниження глікемічного індексу страв. Високий вміст інуліну призводить до того, що продукт сам по собі має низький глікемічний індекс. В даному контексті цикорій можна застосовувати як заміну цукру. Додаючи його в домашнє морозиво чи інші смаколики, можна зробити їх безпечними для людей з діабетом.

Не менш важливу роль відіграє цикорій для тих, хто стежить за кількістю спожитих жирів. Пів склянки змолотого кореню містить мінімальну кількість жирів, однак при цьому продукт дуже поживний. Він дає змогу швидко втамувати голод.

Наявність великої кількості вітамінів та мінералів робить цикорій цінним джерелом корисних речовин. Відомо, що через дефіцит певних вітамінів та мікроелементів людина може відчувати слабкість, зниження концентрації та погіршення когнітивних функцій, а також спостерігати в себе багато інших симптомів. Напій із цикорію та біологічно активні добавки з цієї рослини допомагають підтримувати баланс важливих для організму сполук.

Заспокійлива дія

Один з ключових плюсів цикорію полягає в дуже низькій концентрації кофеїну. Попри те, що напій із меленого кореня нагадує на вигляд та на смак каву, він не тонізує,  а навпаки заспокоює нервову систему.

Цикорій – це чудовий замінник традиційної кави. Він смакує як в чистому вигляді, так і з добавками. Тому його можна сміливо рекомендувати людям з підвищеним тиском, а також тим, кому заборонено пити каву.

Додаткові переваги напою полягають в тому, що він позитивно впливає на когнітивні функції мозку, підіймає настрій та покращує самопочуття, дозволяє розслабитися і полегшує засинання.

Антиоксидант: знищення вільних радикалів

Численні дослідження показують, що вільні радикали є причиною деяких хвороб. Вони підвищують ризик окислювального стресу для організму, в результаті чого розвиваються хронічні хвороби, з’являється рак та діабет, страждає серце та інші органи. Саме тому медики рекомендують вживати якомога більше продуктів, що містять антиоксиданти. Ці речовини видаляють зайві вільні радикали, залишаючи лише ті, що виконують необхідні для тіла людини функції.

Регулярно вживаючи корінь цикорію, можна попередити проблеми з суглобами та мозком (хвороба Альцгеймера), сповільнити процес старіння, запобігти хворобам серцево-судинної системи, зберегти гострий зір та зменшити імовірність формування деяких видів раку.

Але варто додати, що цикорій не є панацеєю від усіх бід. Він має бути органічною частиною здорового раціону харчування. До того ж щоб покращити здоров’я та загальний рівень життя, необхідно попіклуватися про деякі інші заходи – фізичну активність, зниження рівня стресу, налагодження балансу між роботою та відпочинком.

Боротьба з запаленнями та мікробами

Точних наукових даних про ефективність цикорію в даній сфері не опубліковано. Однак на думку певних фахівців, вживання фіточаю чи змеленого кореня цикорію є додатковим компонентом комплексної терапії запальних процесів. Цикорій призначають при лікуванні артриту чи гінгівіту як допоміжну речовину природного походження.

Можна тим, хто не п’є кави

Зважаючи на всі дані, наведені вище, можна стверджувати, що цикорій – це універсальний продукт. Він має дуже мало протипоказань і підходить більшості споживачів. Його також можна вживати людям з діабетом. Окрім цього, напій дозволено давати дітям з 3-річного віку.

Вагітним жінкам також можна вживати цикорій, він позитивно впливає на їх власний організм та не несе загрози плоду. Часто цикорій стає заміною звичної кави, а в комбінації з фруктозою або іншим замінником цукру дозволяє зменшити споживання солодкого.

Допомога в зниженні ваги тіла

Коли через стан здоров’я або з естетичних міркувань необхідно зменшити масу тіла, експерти рекомендують залучити цілий комплекс заходів. Головним фактором завжди є збалансування харчування, введення в рутину фізичних навантажень, нормалізація режиму сну.

Напій з кореня цикорію корисний для зменшення абдомінального жиру. Інулін, який входить до складу цикорію, відповідає за виведення з організму сечової кислоти та її метаболітів. Також цикорій знижує больовий синдром через високі навантаження, м’язи відновлюються швидше і симптоми кріпатури виражаються не так явно.

Щоб відчути ефект, напій варто вживати в першій половині дня. В такому разі виникне помітний заряд бадьорості, в кров швидко потраплять необхідні для активної діяльності вітаміни, мінерали та мікроелементи. Завдяки клітковині відчуття ситості збережеться надовго і людині не потрібні будуть перекуси.

Ще один важливий плюс – створення специфічної мікрофлори в кишківнику, очищення від шлаків, прискорення обміну речовин, підвищення настрою.

Лікувальні властивості цикорію

Цикорій властивості

Щоб виявити та дослідити властивості цикорію, науковці в різних країнах провели досить багато дослідів.

Дія цикорію на організм людини:

  • протигрибкова;
  • противірусна;
  • антибактеріальна;
  • антимутагенна (сповільнення мутації клітин);
  • антигельмінтна (допомога в позбавленні від паразитів);
  • імуностимулююча;
  • гепатопротекторна, антигепатотоксична (захист печінки від пошкоджень та отруйних речовин);
  • антиоксидантна.

Найбільшого розповсюдження набув саме корінь цикорію. Його спеціально вирощують в промислових масштабах. Змелений в порошок, сушений корінь цієї рослини присутній у кухнях мільйонів людей по всій земній кулі.

Система чи органВплив напою
Серце та судиниРозширення судин, розрідження крові, покращення кровообігу, зниження тиску, захист від тромбозу та атеросклерозу
Ротова порожнинаПокращення стану ясен, боротьба з патогенними бактеріями
ПечінкаЗахист від токсинів та пошкоджень, профілактика жирових гепатозів, стимуляція виділення ферментів та синтезу жовчі
КишківникПрискорення процесів травлення, підвищення ефективності всмоктування поживних речовин з їжі, гастропротекція, захист від геморою, полегшення дефекації, покращення мікрофлори кишківника
Ендокринна системаПриведення до норми процесу обміну речовин, зменшення кількості цукру в крові та покращення його метаболізму, зниження рівня малодіальдегіду, полегшення симптомів діабету 2-го типу
Опорно-рухова системаЗбалансування кількості кальцію в крові, полегшення перебігу подагри та остеоартриту, запобігання остеопорозу
Основні цілющі властивості кореня цикорію

Уточнимо, що цикорій не вважається ліками. Це біологічно активна добавка до раціону, яка підсилює дію деяких фармацевтичних препаратів та за певних умов полегшує стан хворих людей. Щоб скористатися всіма перевагами цикорію, варто порадитися зі своїм лікарем.

Зовнішнє застосування

В більшості випадків цикорій використовують для приготування напоїв та відварів для внутрішнього прийому. Але в деяких ситуаціях рослину можна застосувати зовнішньо для загоєння:

  • атопічного дерматиту;
  • псоріазу;
  • екземи;
  • нейродерміту;
  • фурункульозу;
  • акне;
  • гнійних ран та порізів.

Лікувальні властивості цикорію сконцентровані в мазях та спиртових настоянках, їх мастять на вражені ділянки тіла. Також з рослини можна готувати відвар та розчиняти його у ванні, робити компреси та примочки.

Цикорій та кава: в чому різниця

Цикорій напій

Більшість людей дізнаються, що таке цикорій коли починають шукати альтернативу каві. Цікаво, що кілька десятиліть тому він вважався дешевим замінником справжньої кави. Упаковки продукту розміщали на магазинних полицях з товарами для людей з діабетом та алергіями. Сьогодні цикорій має набагато вищий статус, а також має широку популярність.

На відміну від кави, цикорій не містить кофеїну. Через це він не підвищує артеріальний тиск, не провокує напади тривоги чи аритмію. Водночас зберігається певний тонізуючий ефект.

Напій можна обрати в різних формах та з якими завгодно добавками. Він випускається у вигляді сухого порошку або пасти, насипом чи в порційних пакетиках, чистий чи з додатковими включеннями (обліпиха, чорниця, кориця, шипшина, журавлина, екстракт женьшеню).

В окремій товарній ніші знаходиться суміш кави та цикорію. Колись такий прийом використовували, щоб здешевити дорогу закордонну каву та збільшити її обсяг. Сьогодні невелика кількість цикорію надає кавовому напою додаткових плюсів:

  • зберігається помітний тонізуючий ефект;
  • залишається характерний кавовий аромат;
  • порівняно з чистою кавою після прийому зменшується інтенсивність серцебиття.

Щоб приготувати напій з молотого кореня, не потрібні ніяка додаткова техніка чи приладдя, але за бажанням порошок можна використати замість кави та засипати в кавомашину. Також дуже зручно заварювати цикорій прямо в чашці – 1-2 чайні ложки порошку (пасти, сиропу) залити дуже гарячою водою. Краще не заварювати напій киплячою водою, так вдасться зберегти смак та ключові властивості цикорію.

Як і для чого можна використовувати цикорій

Заборона на кофеїн – це не привід відмовлятися від капучино. Елегантний та популярний напій можна легко приготувати, маючи в розпорядженні порошок з кореня цикорію. На 50 грамів цикорію знадобиться 50 мл холодної води, така ж кількість молока жирністю 2,5%, кориця та підсолоджувач на смак.

Щоб отримати правильну консистенцію, характерну для капучино, треба змішати воду, цукор, цикорій та корицю в блендер. Збивати суміш потрібно до утворення стабільної піни, приблизно 3 хвилини (вона збільшиться в розмірах у 2 рази). Далі її необхідно перелити в чашку чи склянку, та додати нагріте молоко. Наостанок варто все обережно перемішати, прикрасити корицею, зефіром чи іншими смаколиками.

Новоорлеанська кава з цикорієм:

  1. Мелена кава (4 ст. л.), цикорій мелений (2 ст. л.), вода (4 склянки), підсолоджувач на смак.
  2. Напій можна готувати в крапельній кавоварці. Також він чудово готується в будь-якій іншій ємності.
  3. Змішати каву, цикорій та цукор, залити водою, довести до кипіння.
  4. Процідити через мілке сито, налити в гарну чашку.

Такий напій має більш м’який смак порівняно зі звичайною кавою. Щоб позбавити його кислинки, можна додати ще трохи солі. Для приготування напою з молоком, знадобиться однакова кількість приготовленої кави з цикорієм та теплого молока.

Корінь цикорію

Квас із цикорію:

  1. Вода (3 л.), цукор (200 грамів), цикорій (1 ст. л.), дріжджі сухі (1 ч. л.), лимонна кислота (0,5 ч. л.).
  2. Добре підігріти суміш із води, цукру, лимонної кислоти та цикорію.
  3. Відставити суміш з плити, остудити до кімнатної температури.
  4. Засипати дріжджі, добре перемішати.
  5. Накрити ємність та лишити в кімнаті (не в холодильнику) на 6 годин.
  6. Процідити у банку, поставити в холодильник на 1-2 дні.

Шукаючи інформацію, що таке цикорій, багато хто звертає увагу тільки на дані про напої. Однак порошок з кореня цикорію можна використовувати для випічки, як добавку в солодкі каші, для виготовлення десертів, а також в багатьох інших випадках.

Кілька чайних ложок цикорію, додані в тісто для кексів, нададуть йому неповторного горіхового смаку. Щоб суміш була рівномірна та без грудочок, варто спочатку з’єднати в ємності для тіста всі сухі інгредієнти та ретельно їх перемішати.

Як вибрати цикорій

Який цикорій купувати

Смак та властивості готового напою напряму залежать від типу продукту. Щоб надати йому максимальної схожості з кавою, більшість виробників пропонують гранульований або розтертий в дрібний порошок цикорій. З нього виходить напій, який має легку гіркоту і характерний запах, дуже схожий із кавовим ароматом. Цікаво, що цей запах утворюється, коли інулін в цикорії контактує з киплячою водою.

Вживаючи фіточай (подрібнені шматочки кореня або сушене листя), а також пасти чи рідкий концентрат, не варто очікувати інтенсивного запаху напою. Також у готового напою буде менше виражений тонізуючий ефект.

Для багатьох людей найкращим варіантом стають суміші кавових зерен та цикорію. Ці два інгредієнти чудово підкреслюють переваги одне одного.

Як часто можна пити цикорій

Як часто можна пити цикорій

На жаль, яким би корисним та смачним не був напій, його потрібно вживати з обережністю. Оптимальна добова доза знаходиться в діапазоні від 18 до 53 грамів (вага сухого порошку до заварювання). Індивідуальна норма залежить від віку та ваги людини.

Ще донедавна виробники продуктів з цикорію вказували на упаковці обмеження у віці – з 12 років. Наразі дозволено вживання напоїв, сиропів та паст з трирічного віку.

Лікарі попереджають про те, як часто можна пити цикорій. Хоча він чудово підходить для будь-якого часу доби, головне, витримувати норму за кількістю за день. Також важливо робити довгі перерви між прийомом. Якщо пити цикорій надто часто, судини надмірно розширяться.

Пити цикорій можна в будь-яких комбінаціях – без добавок, з підсолоджувачем чи молоком. Якщо випити його натщесерце, зменшиться відчуття голоду. Вживання після їжі допоможе покращити травлення.

Теплий напій, приготований зі змолотого кореня цикорію, значно поліпшує нічний сон. В ньому відсутній кофеїн й таніни. Оптимальний варіант – випити напій за 30-45 хвилин до сну.

Цикорій: протипоказання

Цикорій це

Існує невисока імовірність того, що прийом цикорію викличе газоутворення в кишківнику, важкість в шлунку та проблеми з травленням. Тому варто починати вживання з невеликих доз. Якщо симптоми будуть надто яскраво виражені, від напою потрібно відмовитися.

Через стимуляцію вироблення жовчі корінь цикорію може стати причиною виходу каменів із жовчного міхура. На це необхідно зважати, щоб не спровокувати неприємні наслідки.

Медики пропонують з обережністю поставитися до вживання напою людям з:

  • гастритом;
  • виразкою шлунку;
  • бронхіальною астмою або хронічним бронхітом;
  • варикозним розширенням вен та судинними хворобами;
  • з захворюваннями жовчного міхура.

Також від вживання чаю чи напою з цикорієм краще відмовитися тим, хто має знижений тиск або підвищену збудливість нервової системи.

Підбираючи цикорій, можна провести ряд своїх власних експериментів. Ідеальний напій вдасться знайти лише, спробувавши різні форми продуктів.

Джерела: www.webmd.com, www.healthline.com, www.eatingwell.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *