Корисні поради на кожен день


Абрикоси: користь, калорійність та поживна цінність

Абрикоси

Абрикоси – кісточкові фрукти кольору сонця, які знайомі нам ще з дитинства. Вони насичені вітамінами, мікроелементами та навіть містять антиоксиданти. Їх можна їсти у свіжому вигляді, зварити, запекти чи навіть підсмажити. Цікаво, що ці фрукти чудово комбінуються з десертами та м’ясними стравами. В цій статті ми розглянемо чим корисні абрикоси та чому їх варто додати до раціону як сезонний фрукт.

Абрикоси: склад

Чим корисні абрикоси

Абрикоси можуть похизуватися близькою спорідненістю з персиками, нектаринами, сливами та вишнями. Вони мають велику кісточку, яка огорнута соковитою кисло-солодкою м’якоттю. Плід вкритий бархатистою шкіркою, колір якої варіюється від блідо-жовтого до насиченого помаранчевого з рум’яними боками.

Абрикоси вирощують в усіх регіонах України, тому в теплий сезон вони дуже поширені. Взимку ці фрукти теж можна купити завдяки постачанням із Франції, Марокко, Туреччини та Іспанії.

Найбільш популярні сорти:

  • абрикос звичайний;
  • маньчжурський абрикос;
  • японська слива;
  • сибірська абрикоса;
  • бріансонська абрикоса та інші гібридні види.

Користь абрикосів та їх чудовий помаранчевий колір багато в чому залежить від каротиноїдів. Це речовини, які належать до категорії провітамінів – вони допомагають працювати вітаміну А.

Вміст однієї порції абрикосів на 80 грамів:

РечовинаВага
Білок0,7 г
Жири0,1 г
Вуглеводи5,8 г
Цукор5,8 г
Клітковина1,8 г
Калій216 мг
Вітамін С5 мг
Каротин324 мкг

Окрім вказаних речовин в абрикосах присутні органічні кислоти (яблучна та лимонна), пантотенова кислота, лютеїн, лікопін, зеаксантин, цинк, мідь, фосфор, залізо, марганець, магній, а також інші мінерали та мікроелементи.

В зазначеній порції може бути 3-5 абрикосів залежно від їхнього розміру.

Абрикоси: калорійність

Абрикоси калорійність

Калорійність абрикос дуже низька – у 80 грамах продукту знаходиться всього 25 Ккал. Їхня енергетична цінність – 107 кДж. Цей факт, а також деякі унікальні властивості фрукта перетворили його на улюблену їжу людей, що дотримуються дієти.

Експерти радять ввести абрикоси в раціон з багатьох причин:

  • велика кількість розчинної клітковини допомагає налагодити роботу кишківника;
  • кислоти та інші речовини розщеплюють жири, в результаті покращується травлення;
  • зменшується ризик появи здуття живота і закрепів;
  • швидше виліковуються запалення в шлунково-кишковому тракті.

На додачу варто згадати про те, що абрикоси здатні запобігати переїданню. Вони надають людині відчуття ситості, тому її менше тягне на перекуси між запланованими прийомами їжі.

Щоб засвоїти максимум клітковини, потрібно вживати абрикоси свіжими (без термічної обробки) та разом зі шкіркою. У приготованих фруктах теж є клітковина, просто її менше.

Абрикоси: користь

Абрикоси користь

Говорячи про користь абрикосів, варто спершу згадати про антиоксиданти. Фактично, антиоксидантами є бета-каротин, вітаміни А, С і Е, а також багато інших компонентів.

Особливу цінність мають поліфенольні антиоксиданти, флавоноїди. Саме вони забезпечують організму людини захист від хвороб. Є дослідження, які демонструють потенційну користь абрикосів для людей, які хворіють на діабет 2-го типу.

Такі антиоксиданти як хлорогенова кислота, катехіни та кверцетин ефективно борються з вільними радикалами. Це молекули, що пошкоджують здорові клітини органів та тканин. Якщо їх стає надто багато в організмі, людина може захворіти. Вільні радикали спричиняють хронічні хвороби та пришвидшують старіння. Їх вплив називають окислювальним стресом.

Підтримка здоров’я органів зору

Абрикоси – це справжній вітамінний коктейль для очей. Вітаміни А та Е надзвичайно важливі для органів зору. Завдяки вітаміну А знижується ризик появи так званої курячої сліпоти. Це захворювання, яке виникає через недостачу світлових пігментів в очах. Бета-каротин активує вітамін А, робить його доступним для засвоєння.

Такі компоненти абрикосів як лютеїн та зеаксантин стають будівельними матеріалами для сітківки ока.

Покращення стану шкіри

Унікальна комбінація хімічних сполук та поживних речовин, що містяться в абрикосах, справляє позитивний вплив на зовнішній вигляд та якість шкіри.

Вживаючи ці фрукти на постійній основі, можна надати шкірним покривам кращого вигляду, більш здорового кольору, пружності, гладкості. Науковці кажуть, що ключовими факторами старіння шкіри є тютюновий дим, ультрафіолет із сонячних променів, забруднене вихлопними газами повітря та інші чинники. Абрикоси допомагаю нівелювати чи зменшити руйнівну дію середовища.

Ще один плюс жовтогарячих фруктів – активація процесу вироблення колагену в шкірі людини. Ця речовина відповідає за еластичність та щільність шкіри.

Звичайно, самі тільки абрикоси не здатні вмить омолодити обличчя. Однак, якщо включити їх в раціон та прийняти додаткові заходи безпеки, можна значно довше насолоджуватись гарним виглядом шкіри. Окрім свіжих чи приготованих абрикосів варто обмежити потрапляння сонячних променів на шкіру, користуватися кремами з високим SPF, вживати чисту воду та старатися вести здоровий спосіб життя.

Користь для кишківника

Абрикоси лікувальні властивості

Доведено, що абрикоси налагоджують роботу кишково-травного тракту. Близько 160 грамів цих фруктів в (1 середня чашка, наповнена нарізаними абрикосами) містить більше ніж 3 г клітковини. Навіть за умови, що речовина засвоюється організмом не повністю, вона приносить помітну користь. Така кількість клітковини становить 8,6% від добової норми чоловіків та 13,2% від добової норми жінок.

Важливо зазначити, що в абрикосах міститься розчинна та нерозчинна клітковина. Перша розчиняється у воді, вона насичує організм пектином, камеддю та довгими ланцюжками цукру (полісахаридами). Розчинна клітковина допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові людини. Також вона важлива для регуляції рівня холестерину. Клітковина другого типу, нерозчинна, складається з целюлози, геміцелюлози та лігніну.

Будь-яка клітковина сприяє правильному перетравленню їжі. Продукти проходять через травний тракт повільніше, тому в організму є можливість засвоїти максимальну кількість поживних речовин. Враховуючи низьку калорійність абрикос цей фактор є дуже важливим для людей, що слідкують за масою тіла.

Допомога в контролі кількості електролітів

В абрикосах багато калію – це мінерал, який є електролітом. В організмі людини він бере участь в керуванні м’язовими скороченнями. Також калій відповідає за баланс рідини. Тобто, вживаючи абрикоси, можна «нагодувати» тіло електролітами та знизити ризик судом.

Важливо зазначити, що калій працює в тісному взаємозв’язку з натрієм. Це значить, що абрикоси допомагають підтримувати баланс рідини та збалансований артеріальний тиск, запобігають здуттю живота.

Соковита м’якоть абрикосів з великою кількістю води має значення для здоров’я суглобів. Також вона корисна для правильної роботи серця (регулює частоту серцевих скорочень), налагоджує артеріальний тиск і температуру тіла.

Допомога в підтримці роботи серцево-судинної системи

Опубліковані дослідження, які доводять користь калію для роботи серцево-судинної системи. Можна припустити, що наявність абрикосів у раціоні знижує ризик інсульту.

Також вже було зазначено важливість достатнього зволоження організму. Більшість людей не випивають ту кількість води, яка їм потрібна на день. Вживання соковитих фруктів може допомогти «добрати» рідину. Річ у тім, що за недостачі води кров стає густішою. Серцю доводиться працювати інтенсивніше, щоб її переганяти по тілу. Рідша кров краще живить органи та тканини корисними речовинами.

Захист печінки від окислювального стресу

Науковці в усьому світі проводять безліч досліджень, щоб виявити корисні здатності натуральних продуктів. Саме тому зараз є багато інформації про те, як абрикоси взаємодіють з людським організмом. Зокрема, потужна увага була приділена вивченню впливу абрикосів на печінку. Наразі є відомості про дослідження на тваринах, тому можна говорити лише про потенційний ефект без будь-яких гарантій.

Щоб вивчити вплив абрикосів на клітини печінки, було організовано дві групи. В першій щурам давали велику кількість алкоголю в комбінації з абрикосами. В іншій – без абрикосів. В результаті, через деякий час було з’ясовано, що щури з першої групи мали нижчий рівень печінкових ферментів, а також в них було зафіксовано менше маркерів запалення.

Вчені вважають, що головний чинник – високий вміст антиоксидантів. Ці речовини захищають організм від вільних радикалів і таким чином попереджують або й зменшують окислювальний стрес.

Як вибрати абрикоси

Як вибрати абрикоси

Для когось основною причиною купити абрикоси стає їхній чудовий смак. Інші спокушаються через низьку калорійність абрикос. Однак в будь-якому випадку варто знати, як обрати хороший продукт.

Правила підбору:

  1. Забарвлення шкірки має бути рівномірне. Мається на увазі, що не повинно бути зелених або білих осередків. Деякі сорти мають червоний бік, це нормально.
  2. Не варто обирати перестиглі абрикоси, вони не зберігатимуться довго і можуть мати неприємний смак.
  3. Якщо транспортуванням покупки додому займається сам покупець, потрібно подумати про підходящу тару. Абрикоси легко мнуться, тому класти їх насипом в пакет – не найкраща ідея. Зручніше буде взяти з собою контейнер, коробку або відерце з харчового пластику.
  4. Не потрібно насипати абрикоси у велику ємність, плоди внизу помнуться. Краще взяти кілька неглибоких ємностей.
  5. Варто одразу спланувати, як будуть використані плоди. В результаті, не доведеться викидати зіпсовані абрикоси. Можливо, якусь частину потрібно відкласти, щоб з’їсти у свіжому вигляді. Іншу зварити з цукром або заморозити.
  6. Розморожені абрикоси мають дуже м’яку консистенцію, тому вони не можуть бути повноцінним замінником свіжих фруктів. Зазвичай їх піддають термічній обробці або додають у смузі.

У багатьох містах України існує така послуга як доставка від великих супермаркетів. Це дуже зручно, коли приходить час купувати велику кількість делікатних фруктів.

Що приготувати з абрикосів

Що приготувати з абрикосів

Враховуючи користь абрикосів, їхню доступність і прекрасні смакові властивості, не дивно, що людство розробило сотні рецептів із цих фруктів.
Цікаво, що в їжу використовують не тільки м’якоть плодів, але і ядро кісточки. Ядро має характерний гіркуватий смак, що нагадує мигдаль. Ця схожість дає змогу ефективно замінювати горіхи мигдалю абрикосовими кісточками. Їх їдять свіжими або підсмажують, сушать, ріжуть або змелюють. Однак такий продукт є сильним алергеном, тому його потрібно вживати в обмеженій кількості.

Свіжі фрукти їдять з кашами, млинцями, додають у смузі, прикрашають пироги та торти.

Пиріг з абрикосів

Що приготувати з абрикосів, коли їсти їх свіжими вже не хочеться:

  1. Зробити шарлотку з найпростішим бісквітним тістом.
  2. Запекти половинки абрикосів, фаршировані горіхами та медом.
  3. Спекти тарт з начинкою з абрикосів та фісташок.
  4. Приготувати гострий кисло-солодкий соус до курки з абрикосів та пекучого червоного перцю.
  5. З варення або свіжих абрикосів приготувати кисло-солодку поливку для запеченого м’яса.

Свіжі абрикоси можна також додати в салат разом із відвареною курятиною, макаронами, мигдалем, улюбленими овочами та лимонною заправкою.

Абрикоси справді можна назвати універсальним продуктом. Ніхто не лишиться голодним, якщо на кухні є пара кілограмів яскраво-жовтих фруктів.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *