Впродовж останніх років репутація вуглеводів різко погіршилася. Люди стали асоціювати їх з зайвою вагою та формуванням резистентності до інсуліну. Частко такі побоювання мають під собою підґрунтя, але це стосуються тільки оброблених продуктів з великою кількістю доданого цукру. На противагу їм існують корисні та безпечні вуглеводи, які безпечні для здоров’я. В статті ми розглянемо, які вуглеводні продукти вважаються найкориснішими та чому їх варто додати до щоденного раціону.
Кіноа
Кіноа – це зернова культура, але її також класифікують як псевдозерно, тобто фактично вона є насінням, але її готують та їдять як зерно. Кіноа належить до родини амарантових та є однорічною. Здебільшого її вирощують в Південній Америці.
Кіноа займає особливе місце в раціоні тих, хто дотримується здорового харчування чи вегетаріанської дієти. Понад 70% від її харчової цінності приходиться саме на вуглеводи, але до її складу також входить клітковина та білок. Такий симбіоз робить її достатньо ситною, завдяки чому її можна розглядати як здорову та корисну альтернативу традиційним гарнірам. В 100 грамах кіноа усього 120 Ккал.
Кіноа також не містить пшениці, тому на неї варто звернути увагу людям з целіакією та у разі дотримання безглютенової дієти.
Існує багато видів кіноа, але найбільш поширеною є червона, чорна та біла кіноа. Кожен вид має свої особливості смаку та текстури. Якщо інші вуглеводні продукти зернового типу зазвичай достатньо довго готуються, то кіноа не потребує багато часу для розварювання. Її можна використовувати як гарнір, додавати в супи або салати. Вона легко поєднується з різними інгредієнтами та приправами.
Резюмуючи усе сказане, зазначимо, що кіноа – це поживна культура, яка відрізняється високою концентрацією вуглеводів, білка та клітковини. Це дозволяє її надовго втамовувати голод, при цьому забезпечувати правильну роботу травневого тракту та бути корисною при схудненні.
Батат
Батат, також відомий як солодка картопля, на українському ринку став широко доступним нещодавно, але через свої смакові якості та поживну цінність набув популярності. Це смачний коренеплід, максимально наближений до традиційної картоплі.
В 100 грамах пюре на основі батату – 20,7 грама вуглеводів і усього 90 Ккал. До складу також входить калій, магній, вітамін C та вітамін А, клітковина та цукри. Батат також містить велику кількість каротиноїдів, зокрема бета-каротину, який в організмі перетворюється на вітамін А, який укріплює імунітет та покращує стан шкіри.
Чорниця
Коли мова заходить про найкорисніші вуглеводні продукти, мало коми спаде на думку згадувати чорницю. І хоча здебільшого вона складається з води, до її складу також входять вуглеводи – 14,5 грамів у 100 грамах продукту. Чорниця також вважається одним з найдоступніших джерел антиоксидантів, необхідних для укріплення імунної системи та захисту організму від дії шкідливих вільних радикалів. Вона багата на вітамін С, К та А, а також марганець.
Апельсини
Апельсин – це найрозповсюдженіший тип цитрусових. Він складається з води та вуглеводів: приблизно 16 грамів на 100 грамів продукту.
Багато хто знає, що в апельсинах достатньо велика концентрація вітаміну C, але вони також можуть бути джерелом калію, вітамінів групи В та клітковини. В незначній кількості до складу апельсинів також входять антиоксиданти.
Згідно з проведеними західними дослідженнями, апельсини покращують поглинання заліза, дозволяє зменшити імовірність утворення каменів в нирках та в цілому покращує імунітет.
Грейпфрут
Ще один цитрусовий, який потрапив до переліку найкорисніших вуглеводних продуктів – це грейпфрут. Він відрізняється характерними гірким смаком, багатий на мінерали та антиоксиданти. До його складу входить близько 8% вуглеводів, але через певні сполуки, притаманні саме грейпфруту, він може знизити рівень холестерину та зменшити імовірність формування каменів у нирках. В сукупності це забезпечує цілий комплекс потенційних переваг для здоров’я.
Овес
Одним з найкорисніших цільних зерен вважається саме овес. Якщо мова в принципі заходить за вуглеводні продукти, то частіше за все ми згадуємо саме про вівсянку. Вона є відмінним джерелом вітамінів, антиоксидантів та багатьох мінералів.
У 80 грамам сирого вівса приблизно 54 грами вуглеводів, при цьому 8 з них приходяться на клітковину. При цьому це унікальний різновид клітковини – бета-глюкан.
На овес також варто звернути увагу як на джерело білка. В ньому його більше, ніж у багатьох класичних зернових культурах. Користь від вживання вівса також полягає у зниженні рівня холестерину, який знижую ризик виникнення серцево-судинних захворювань, та стабілізації рівня цукру в крові. Вівсянка на сніданок також дозволить впродовж тривалого часу відчувати себе ситим. Тому на неї варто звернути увагу тим, кого цікавлять найкорисніші вуглеводні продукти, безпечні для здоров’я.
Яблука
Яблука – це нетиповий вуглеводний продукт, але все ж таки він належить саме до цієї категорії: у 100 грамах яблук – 15 грамів вуглеводів. У незначних кількостях яблука також містять мінерали, вітамін С, клітковину та антиоксиданти.
Щодо унікальних властивостей яблук, то, згідно з проведеними дослідженнями, вони здатні покращувати роботу серця та вирівнювати рівень цукру в крові.
Вуглеводні продукти цілком можуть бути корисними для здоров’я. Головне – обирати їх правильно, надаючи перевагу саме натуральним продуктам, ніж обробленим.
Джерело: www.healthline.com
Ілюстрації до даного матеріалу були згенеровані штучним інтелектом