Зміст
За допомогою яблучного оцту люди здавна лікували кашель та інфекції. В наші дні він позиціонується як засіб, що сприяє зниженню ваги, але насправді він має значно ширше застосування. Його можна купити вже готовим або ж виготовити в домашніх умовах. В цій статті ми розглянемо чим корисний яблучний оцет, що лікує та як зробити яблучний оцет в домашніх умовах.
Яблучний оцет: це
Яблучний оцет є результатом ферментації (збродження) яблук. Зазвичай його виготовляють з сидру або яблучного мусту (сусла), і його колір варіюється від зовсім світлого до насиченого бурштинового. Натуральний яблучний оцет не містить ніяких доданих речовин, окрім дріжджів.
Якщо яблучний оцет непастеризований, в ньому може бути присутня оцтова матка. Даних різновид оцту вважається органічним. Оцтова матка може бути дещо дивною на вигляд: її структура нагадує тонке павутиння, а сам продукт через неї стає густим та непрозорим. Однак вона нешкідлива і її можна вживати в їжу.
Використання яблучного оцту
Сфера застосування | Властивості |
Приготування соусів, заправок | Додавання такого оцту до салатів або соусів надає стравам необхідної кислинки, збалансовує їх смак та текстуру. Магазинний продукт або приготований яблучний оцет в домашніх умовах добре поєднується з оливковою та іншими видами олій, гірчицею, медом. |
Виготовлення маринадів | Завдяки своєму натуральному складу оцет з яблучної сировини чудово підходить для маринування овочів – капусти, буряку, моркви та інших продуктів. Вони отримують насичений смак та хрумку структуру, тому можуть використовуватись як самостійні закуски як інгредієнти для салату. |
Зберігання продуктів | Яблучний оцет є надійним середовищем для консервування фруктів та овочів. |
Додавання у випічку | Невелику кількість оцту можна вливати в тісто для гасіння харчової соди. |
Попри безпечність та натуральну складову, використовуючи яблучний оцет, важливо дотримуватися зазначеної в рецепті його кількості. Збільшення кількості оцту в готовій страві може надати її неприємного після смаку.
Яблучний оцет: користь
Спирт у яблучному оцтові формується природним шляхом – в результаті ферментації виділяються цукри, а з них уже утворюється спирт. Наявність дріжджів, кислоти та спирту у продукті вказує на те, що його варто вживати з обережністю. Краще за все, заздалегідь порадитись з лікарем.
Досліджуючи питання того, чим корисний яблучний оцет, можна натрапити на безліч статей, в яких даному продукту приписують унікальні властивості. Спираючись на офіційно оприлюднені дослідження можна казати про те, що натуральний яблучний оцет – це корисний харчовий продукт, яке він не є панацеєю.
Науковці з Національного інституту здоров’я США у 2021 році провели ряд тестів та досліджень, щоб з’ясувати, чи має яблучний оцет позитивний вплив на організм людини. За їх висновком продукт дійсно може покращувати певні стани, але в обмеженому діапазоні. Вчені висловили припущення щодо того, чим корисний яблучний оцет для здоров’я. Вони вважають, що секрет полягає в наявності флавоноїдів, унікальних кислот та сполук.
Склад яблучного оцту:
- мікроелементи (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк);
- галова кислота;
- катехін;
- кавова кислота;
- ферулова кислота.
Загалом користь яблучного оцту проявляється в боротьбі зі шкідливими бактеріями, адже в ньому від 5% до 6% оцтової кислоти. Також він є природним пробіотиком, тобто здатен стимулювати імунну систему та покращувати роботу кишківника. Нарешті, оцет з ферментованих яблук містить антиоксиданти. Вважається, що чим темніший колір продукту, тим більше в ньому відповідних сполук.
Дезінфекційна та антисептична дія
Приготований яблучний оцет в домашніх умовах або якісний промисловий продукт здатен вбивати деякі хвороботворні мікроби та вибрані штами бактерій. Це доведено американськими науковцями в результаті спеціальних досліджень.
Завдяки цій властивості оцет став важливим засобом для прибирання приміщення, обробки кухонного приладдя та посуду. В давні часи його застосовували навіть для обробки ран.
Бактерицидна дія оцту перетворила його на чудовий консервант. В ньому не розмножуються шкідливі для людини бактерії, тому він підходить для того, щоб заготувати продукти на зимовий період або подовжити термін їх зберігання в теплі місяці.
Допомагає знизити рівень цукру в крові
Науковці змогли довести користь яблучного оцту для людей, які мають цукровий діабет 2-го типу. Дане захворювання характеризується підвищеним рівнем цукру в крові. Причиною може бути резистентність до інсуліну або нездатність організму виробляти інсулін в достатній кількості.
Також існує думка, що яблучний оцет варто приймати навіть тим, хто не страждає на діабет, однак знаходиться в групі ризику. Загалом, багато хто з науковців вважає, що через високий рівень цукру люди більш схильні до хронічних захворювань та швидше старішають.
Звичайно, не можна розраховувати на чудодійні властивості оцту як на єдиний засіб проти високого рівня цукру. Ефективніше за все діє комплексна терапія. Вона має включати збалансоване харчування, регулярні медичні обстеження та консультації з лікарем.
Сприяє зниженню ваги тіла
В деяких випадках було виявлено позитивний вплив яблучного оцту на зниження маси тіла. Річ у тім, що завдяки своєму насиченому складу продукт ферментації яблук подовжує відчуття ситості та притуплює голод. Це важливо для тих людей, чия надмірна вага спричинена переїданням. Їм легше пристосуватися до правильного харчування і перейти на збалансований раціон.
Однак яблучний оцет для схуднення не є універсальним рішенням, його можна розглядати лише як частину комплексного розв’язання проблеми надмірної ваги. До того ж якщо підвищена маса тіла пояснюється гормональним дисбалансом або іншими причинами, яблучний оцет для схуднення може не дати очікуваного результату.
Що лікує яблучний оцет
В традиційній медицині продукт ферментації яблук використовується при боротьбі з респіраторними захворюваннями та запальними хворобами горла. Вивчаючи спектр того, що лікує яблучний оцет, науковці брали до уваги згадки про можливість зниження артеріального тиску при вживанні продукту. В ході досліджень ці дані не підтвердились, тому не можна казати про ефективність використання продукту з метою впливу на тиск.
Окрім цього деякі люди відмічають позитивний вплив оцту при боротьбі з печією та кислотним рефлюксом. З наукової точки зори ці дані також не підтверджені.
Допомога в лікуванні та профілактиці серцевих захворювань
Загальновідомо, що однією з головних причин смертності в усьому світі є хвороби серця. Існують дослідження, які вказують на те, що вживання яблучного оцту допомагає укріпити серцево-судинну систему та покращити її функціонування. Однак варто зважати на те, що більшість тестів проводились на тваринах. Це значить, що вплив на людський організм може відрізнятись від результатів, представлених вченими.
Наразі вважається, що оцет потенційно сприяє підвищенню рівня деяких сполук:
- ліпопротеїнів високої щільності;
- ліпопротеїнів низької щільності;
- тригліцеридів;
- холестерину.
В крові учасників досліджень покращувався загальний рівень холестерину. Пропорції змін «хорошого» та «поганого» холестерину невідомі.
Використання для покращення стану шкіри та волосся
В список того, що лікує яблучний оцет, часто включають симптоми екземи. Шкіра людей має відносно низький рівень кислотності, а в людей з екземою він ще менший. Наносячи на шкіру водний розчин оцту, можна трохи збалансувати природній pH та покращити захисний бар’єр шкіри.
Яблучний оцет, розведений у воді, інколи використовують як заміну тоніка для обличчя. Це захищає шкіру від бактерій та висвітлює плями. Однак такий прийом підходить не всім – у деяких людей оцет викликає подразнення. Використання нерозбавленого продукту може викликати опіки. Тому перед застосуванням яблучного оцту в даному контексті варто проконсультуватися з дерматологом.
Розчин яблучного оцту може стати заміною ополіскувача для волосся. Він зменшує прояви лупи, бореться з грибками та бактеріями, робить волосся блискучим. Оцет, доданий у жорстку воду, пом’якшує її.
Яблучний оцет: шкода
Як і будь-яка активна речовина, яблучний оцет має застереження та протипоказання. Цей продукт відрізняється високою кислотністю, тож неправильне вживання може спричинити проблеми.
Шкода від яблучного оцту перш за все проявляється в руйнівному впливі на зубну емаль. Якщо кислоти вражають верхній захисний екран зубів, відновити його вже неможливо. Щоб запобігти цьому, продукт необхідно розбавляти в теплій воді. Нерозбавлений оцет пити суворо заборонено, адже він сильно подразнює слизові оболонки рота, стравоходу, навіть може пошкодити нирки.
Інша потенційна шкода від яблучного оцту:
- не можна приймати цей продукт, якщо в людини діагностована гіпокаліємія (знижений рівень калію);
- потрібно з обережністю вживати продукт в разі прийому інсуліну та діуретиків;
- індивідуальна непереносимість (проявляється у вигляді нудоти та блювання).
Важливо зберігати оцет в недоступному для дітей місці.
Вагітні жінки та ті, хто годують грудьми, мають проконсультуватися з лікарем до початку застосування продукту. Наразі немає досліджень, які б підтвердили безпеку такого прийому.
Як пити яблучний оцет
Середньою дозою для разового прийому вважається кількість яблучного оцту від 1 до 2 столових ложок. Однак дозування має бути скореговане лікарем.
Простіше за все додавати продукт у їжу під час приготування салатів чи домашнього майонезу.
За рецептами народної медицини лікувальний ефект має вода з яблучним оцтом натще. Починати прийом варто з невеликої кількості продукту, розведеній у 300 мл теплої – рекомендована доза для початку складає 1-2 чайні ложки на день (5-10 мл). Через кілька тижнів денну норму можна трохи збільшувати. Максимальною вважається доза 2 столових ложки на добу (30 мл). Перевищуючи її, можна завдати шкоди зубній емалі, ротовій порожнині та внутрішнім органам. Перед використанням яблучного оцту в даному контексті також радимо проконсультуватися з лікарем.
Перш ніж вирішити, як пити яблучний оцет, варто обрати його вид. Нутриціологи та дієтологи кажуть, що найбільшу користь має органічний продукт (він містить оцтову матку). Однак в магазинах продається фільтрований оцет. Але існує простий спосіб того, як зробити яблучний оцет з оцтовою маткою вдома.
На жаль, не існує точних рекомендацій щодо того, скільки часу можна пити яблучний оцет. З проведених досліджень можна зробити висновок, що основні результати наставали після 5-8 тижнів регулярного прийому. Якщо продукт викликає неприємні відчуття чи погані наслідки, його слід припинити пити.
Яблучний оцет: рецепт
Багато людей віддають перевагу домашньому оцту, тому що магазинний піддається пастеризації і тому містить менше корисних бактерій. Насправді рецепт яблучного оцту доволі простий.
Для нього потрібно підготувати:
- близько 1 кг яблук;
- 1 л води;
- половину чайної ложки сухих дріжджів;
- 2 столових ложки цукру.
Дріжджі можуть навіть не знадобитися, процес ферментації іноді проходить природним шляхом. Зазвичай оцет без дріжджів готується з домашніх немитих яблук, на яких є унікальні бактерії. При роботі з магазинними фруктами потрібно додавати дріжджі.
Рецепт яблучного оцту:
- Зробити 1 л соку з яблук.
- Яблука порізати шматочками.
- Викласти в банку і залити 1 л води та 1 л соку, додати макуху, цукор та дріжджі (за необхідності).
- Накрити марлею та залишити при кімнатній температурі на 50 днів. Кожні 2 дні потрібно перемішувати вміст банки.
Коли закінчиться строк приготування оцту, потрібно процідити продукт через чисту марлю.
Знаючи, як зробити яблучний оцет, можна ввести у свій раціон корисну і смачну біологічно активну добавку. Із зазначеного набору інгредієнтів виходить близько 1,7-1,8 л продукту. Така кількість дозволяє розділити яблучний оцет між родичами чи близькими друзями, або зробити хороший запас на майбутнє для своєї сім’ї.
Джерела: www.healthline.com, www.eatingwell.com, www.webmd.com, health.clevelandclinic.org