Зміст
- 1 Подрібнювач харчових відходів: конструкційні особливості
- 2 Призначення диспоузера
- 3 Подрібнювач харчових відходів: переваги та недоліки
- 4 Подрібнювач харчових відходів: різновиди
- 5 Електричні подрібнювачі відходів під раковину: переваги
- 6 Подрібнювач харчових відходів: як вибрати
- 7 Подрібнювач харчових відходів для кухні: функціонал
Подрібнювач харчових відходів або диспоузер – компактний пристрій, призначений для дроблення залишків їжі. Він кріпиться під злив безпосередньо під раковиною у місці розташування сифона. Правильно підібраний, він є дуже корисним інструментом, оскільки переробляє навіть великі залишки до фракції дрібної крихти, за рахунок чого каналізація не забивається. Як результат – підвищення санітарних умов та дотримання чистоти на кухні.
За всіх переваг, які несе за собою встановлення подрібнювача харчових відходів, багато хто відкладає його покупку. Які плюси використання приладу та на що спиратися при його виборі?
Подрібнювач харчових відходів: конструкційні особливості
Подрібнювач харчових відходів – невеликий модуль з об’ємом до 4-6 літрів, що встановлюється під систему зливу раковини. Він перемелює харчові залишки до стану суспензії, яка легко просувається каналізації. За рахунок цього всередині системи не збираються пробки, що потребують прочищення.
Принцип роботи диспоузера ідентичний класичним соковижималкам. Його основна робоча зона – камера, усередині якої знаходиться диск з рухомими дробильними частинами. Він відповідає за безпосереднє подрібнення залишком. На стінках камери розташовані елементи, ідентичні звичайній ручній терці. При запуску подрібнювача диск перетирає залишки їжі про статичні частини терки. В результаті навіть тверді та великі харчові відходи перетираються до стану крихти. Після цього вони змиваються в каналізацію з водою.
За принципом дії подрібнювачі харчових відходів поділяються на механічні та гідравлічні. У першому випадку подрібнення здійснюється за рахунок проточної води, у другому – під час запуску електричного двигуна. Ціна перших у 2 рази менша, оскільки в них закладено простий механізм. Але гідравлічні моделі надійніші, плюс вони здатні переробляти навіть великі кістки.
Призначення диспоузера
Будь-який подрібнювач призначений лише для переробки тільки харчових відходів. Пластикове або картонне пакування від продуктів він переробити не зможе. При цьому, якщо періодично проштовхувати в нього подібні матеріали, це спровокує його швидку поломку. Тому правил експлуатації варто дотримуватись, щоб продовжити термін служби диспоузера.
Після приготування їжі можна не зчищати залишки їжі у відро для сміття. Разом з водою вони автоматично потраплять усередину камери, де перетираються та просуваються в каналізації.
Подрібнювач харчових відходів: переваги та недоліки
До плюсів подрібнювачів харчових відходів належить:
- можливість зменшити кількість побутових відходів. У відро для сміття потраплятимуть тільки неорганічні залишки, які сортуються і надалі переробляються;
- стабільна робота каналізаційних труб – у стоках не накопичуватимуться залишки продуктів, що провокують засмічення;
- відсутність неприємного запаху від раковини. Основною причиною, що провокує появу на кухні неприємного запаху, вважається розкладання органічних продуктів. Подрібнювач перемелює залишки продуктів до стану, при якому вони не гнитимуть. У результаті системі не будуть розростатися потенційно небезпечні бактерії;
- позитивний вплив на екологію. Понад 35% усіх відходів, що потрапляють на переробку, – харчові. Це високий відсоток, тому профільним компаніям та державі доводиться шукати механізми його зменшення. Використання утилізатора дозволяє суттєво зменшити негативний вплив на довкілля;
- простий принцип роботи – конструкція диспоузер максимально проста і одночасно безпечна. Тому жодних особливих навичок для роботи з ним не потрібні. Більшість моделей мають функцію додаткового захисту. Це виключає ймовірність того, що ви травмуєте у включеному стані модуля.
Що стосується недоліків, то будь-який подрібнювач харчових відходів автоматично підвищуватиме кількість води, що використовується. Якщо встановлено електричний апарат, потрібно враховувати і додаткові витрати на електрику. Для багатьох покупців ціна на диспоузер досить висока, що теж можна вважати недоліком. На найпростіші моделі вона стартує від 150 доларів. Ціна складних за конструкцією моделей може сягати і 1000 доларів.
Подрібнювач харчових відходів: різновиди
Доглядаючи подрібнювач харчових відходів для кухні, відштовхуйтеся від виділеного на покупку бюджету. Від нього залежить технічні характеристики приладу. Що ж до конкретних параметрів, то перше, із чим доведеться визначитися – конкретний тип диспоузера. Він може бути механічним чи електричним.
Особливості механічних моделей
Механічні утилізатори – прості пристрої, які не потрібно підключати до електромереж. Для запуску подрібнювального механізму необхідно забезпечити потік води. Тому досить просто відкрити кран із водою. Перевагами механічних модулів вважаються:
- автономність – прилади не залежить від електрики;
- простота роботи, пов’язана з тим, що конструкція не складається із складних деталей;
- безшумна експлуатація.
У багатьох приладів є захист від потрапляння у стік великих частин. Вона автоматично спрацьовує, завдяки чому ризик пошкодити механічний подрібнювач харчових відходів мінімальний.
Що стосується недоліків, то для стабільної роботи механічних різновидів необхідно забезпечити стабільно високий тиск води. Якщо показник тиску в системі буде нижчим за 5 бар, то дробити великі залишки буде складно. І в цілому механічні найменування гірше справляються з перетиранням великих і досить твердих продуктів.
Електричні подрібнювачі відходів під раковину: переваги
Електричні аналоги вже продуктивніші, оскільки працюють на основі електричного двигуна. Вони відрізняються більш складною конфігурацією, отже, вони надійніші і потужніші за механічні диспоузери. Їхні плюси вважаються:
- висока продуктивність – легко перемелюють будь-які залишки, зокрема кістки;
- добрий робочий ресурс – якісний електричний подрібнювач прослужить 20 років;
- безпека – прилади такого плану оснащені системою захисту від пошкоджень;
- простий принцип використання;
- розширений функціонал – багато модифікацій мають можливість регулювати швидкість роботи двигуна.
До мінусів таких апаратів належить їхня висока ціна в порівнянні з механічними. Але вона залежить від конкретного бренду та вбудованих опцій. Одними з найдорожчих і водночас якісних вважаються подрібнювачі харчових відходів Bone, In-Sink-Erator та Franke. Багато користувачів також відзначають шум під час роботи та залежність від електрики. Але всі ці фактори повністю компенсуються перевагами такого виду техніки.
Розбираючись у тому, як вибрати подрібнювач харчових відходів, враховуйте, що електричні апарати поділяються на 2 типи. Перший тип – моделі із постійним типом завантаження. Така конструкція означає, що подрібнення проходитиме постійно, поки ви миєте посуд. Другий тип – з обмеженим обсягом завантаження. Це означає, що в камері диспоузера має накопичитися певна кількість відходів. І тільки після він почне з дробити. Такі апарати не дуже зручні у побуті, бо витрачають багато часу на подрібнення.
Подрібнювач харчових відходів: як вибрати
Поширене питання – як вибрати подрібнювач харчових відходів, щоб він прослужив довго та справлявся із завданням. При вивченні асортименту в магазині варто звернути увагу на 4 основні характеристики.
Потужність
Сам параметр актуальний тільки для електричних моделей, оскільки гідравлічні не мають двигуна. Мінімальний показник потужності – 400 Вт, максимальний – 1000 Вт. Для сім’ї з 2 дорослих та 2 дітей підійде апарат із потужністю не менше 500 Вт. Але тут важливо брати до уваги і загальну кількість побутових відходів, що накопичується протягом дня.
Щоб спростити процес вибору диспоузера, відштовхуйтеся від пропорції – на 1 особу припадає 100 Вт потужності. Якщо ви багато і часто готуєте, додайте до отриманого показника 100 Вт для компенсації навантаження. У промислових моделей потужність має бути мінімум 1200 Вт. Це необхідно для того, щоб прилад міг перемелювати будь-які відходи.
Швидкість обертання диска
Ще одна характеристика, актуальна лише електричних моделей – швидкість обертання диска. Для гідравлічних моделей її аналогом є напір води. Від швидкості обертання диска залежить продуктивність диспоузера. Саме – скільки відходів може переробити протягом 1 хвилини.
Щоб уточнити швидкість роботи, потрібно дивитися в інструкції на такий параметр, як кількість обертів. Оптимальним вважається показник у межах 1300-1500 об/хв. Це середній показник, але для побутових утилізаторів його зазвичай вистачає.
Якщо є можливість вибору, краще придбати подрібнювач харчових відходів з декількома режимами швидкості. Це дозволить вибрати оптимальну продуктивність під певний тип відходів.
Розміри модуля
Від габаритів диспоузера залежить, скільки місця він займатиме під раковиною. Для невеликих кухонь це важливо, оскільки важливий кожен дюйм вільної площі. Розміри подрібнювача залежить безпосередньо від обсягу камери. Чим вона більша, тим вища продуктивність, отже, і більша ширина і висота приладу. Більшість моделей досить компактні та підходять навіть для невеликих раковин.
Матеріал
Вибираючи подрібнювач харчових відходів для кухні, враховуйте матеріал, з якого він виготовлений. Найякіснішими вважаються модифікації із нержавіючої сталі. Вони добре переносять щоденну експлуатацію, не схильні до корозії. Нержавіюча сталь також інертна до перепадів температури та підвищеної вологості, що робить самі прилади універсальними. Але такі прилади й коштуватимуть на порядок дорожче за пластикові або металеві аналоги.
Подрібнювач харчових відходів для кухні: функціонал
Крім регулятора швидкості, в багато диспоузеров закладено додаткові функції. Зокрема захист від перевантажень, завдяки якому прилад автоматично вимикається при надмірному навантаженні. У дорогих моделей може бути передбачений шар шумоізоляційного покриття. Завдяки йому прилад не буде занадто гучним у ввімкненому стані.
Вибираючи подрібнювач харчових відходів під раковину, зупиняйтесь на приладах із функцією автоматичного відключення. Вона важлива у разі потрапляння до них столових приладів чи інших предметів, не призначених для переробки. Такі диспоузери менш вимогливі до себе щодо обслуговування і прослужать вони довше.