Корисні поради на кожен день


Ромашковий чай: користь і шкода, поради з вживання

Ромашковий чай

Ромашковий чай має репутацію універсального заспокійливого засобу. Також він може похизуватися приємним смаком, чистим прозорим кольором та чудовим ароматом. Це простий, доступний та дійсно корисний чай, який варто додати у свою колекцію.

Ромашковий чай: властивості

Користь ромашкового чаю

Для приготування чаю підходить далеко не кожен вид ромашки. Та, що росте на клумбах, точно не годиться для цієї мети. Ромашковий чай готують з квітів Ромашки лікарської. Це невисока рослина з дрібними квітами, в яких дуже маленькі пелюстки.

Властивості ромашкового чаю повністю залежать від того, наскільки правильно була вирощена, зібрана та заготовлена сировина. Рослини для цілющого напою мають рости в екологічно чистому місці. Виробники трав’яних чаїв ретельно відстежують походження всіх інгредієнтів. Ромашка, яка продається в аптеках, навіть проходить радіологічний контроль. Про це зазначається на упаковці.

В ромашці міститься дуже багато важливих для організму людини хімічних речовин та сполук. В їх числі флавоноїди, ефірні олії, кумарин, біологічні кислоти, холін, полісахариди та інші. При правильному заварюванні вони переходять у напій, впливаючи на роботу органів та систем. Не дивлячись на те, що властивості ромашкового чаю часто називають цілющими, він не може вважатись замінником фармацевтичних препаратів.

Основні властивості чаю з квітів ромашки:

  • протизапальна дія;
  • седативна;
  • противірусна;
  • протинабрякова;
  • антибактеріальна.

Одна з найважливіших переваг чаю з ромашки – висока концентрація антиоксидантів. Це молекули, які здатні боротися з вільними радикалами та ефективно їх нейтралізувати. Надлишок вільних радикалів в організмі може спричинити багато негативних процесів – хронічні хвороби, запальні процеси, пошкодження еластину та колагену. 

Вільні радикали можуть спричинити передчасне старіння шкіри, артрит, рак, проблеми в роботі серцевої системи. Тож можна зробити висновок, що трав’яний чай в цілому дуже добре впливає на імунітет і покращує здоров’я. Медики радять використовувати ромашковий чай для дітей в якості м’якого природного засобу проти застуди.

Варто зважати на те що ромашковий чай не містить кофеїну. Він прекрасно підходить людям з тривожними розладами та чутливою нервовою системою.

Ромашковий чай: користь

Ромашковий чай користь

Користь ромашкового чаю зумовлена його комплексною дією на різні системи органів. Про важливу роль антиоксидантів ми вже розказали, далі наведений перелік п’яти інших важливих властивостей ромашки.

Покращення сну 

Апігенін, який міститься в ромашці, гарантує активує рецептори в мозку людини, які відповідають за появу відчуття сонливості. Регулярний прийом ромашкового чаю допомагає подолати хронічне безсоння або зменшити його прояви.

Здорове травлення

Будь-який продукт, який поліпшує процеси травлення, є корисним для загального здоров’я людини. Дослідження щодо того, як саме ромашка впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, досі тривають. Однак поки що їх проводять тільки на тваринах. Результати дозволяють науковцям казати про значний потенціал ромашкового чаю. 

Вони виявили, що завдяки протизапальним властивостям продукт допомагає лікувати діарею. Також з`ясувалось, що цей трав’яний чай зменшує кислотність шлунку, тому може бути корисним в лікуванні виразки шлунку. Ще одна важлива здатність чаю – пригнічення росту бактерій, які є фактором виникнення виразки.

Допомога в лікуванні раку 

По всьому світу ведуться роботи з вивчення протиракової дії ромашки та її екстрактів. Наразі можна казати про те, що є певна кореляція між регулярним вживанням ромашкового чаю та зниженням ризику появи раку. Вчені припускають, що це завдяки роботі апігеніну. Зокрема виявилось, що користь ромашкового чаю проявляється в боротьбі проти таких видів раку як рак молочної залози, травного тракту, простати, матки, шкіри, щитоподібної залози.

Контроль рівня цукру в крові 

Речовини, які зменшують запалення та запобігати пошкодженню клітин підшлункової залози, сприяють нормалізації рівня цукру в крові. Науковці тривалий час досліджували те, як саме ромашковий чай діє на підшлункову залозу. Зведений аналіз багаторічних досліджень свідчить про те, що ромашка дійсно допомагає знизити рівень цукру порівняно. Це відбувається лише за умови щоденного вживання чаю з квітів ромашки. Його можна приймати натще, також цей чай добре працює після їжі.

Зміцнення серцево-судинної системи 

В ромашковому чаї міститься досить багато флавоноїдів. Ці речовини належать до категорії антиоксидантів, тому дуже позитивно впливають на роботу серцевої системи. Зокрема, вони здатні зменшувати ризик появи головних факторів серцевих захворювань – підвищення артеріального тиску та рівня холестерину. 

Є дослідження, які підтверджують, що флавоноїди з харчових продуктів здатні покращувати стан серця, артерій та інших кровоносних судин. В ході дослідження учасники пили ромашковий чай під час обіду, а контрольній групі в таких же умовах давали воду. В результаті з’ясувалося, що чай допоміг покращити загальний рівень холестерину.

На додачу до всього вищесказаного варто додати, що користь ромашкового чаю проявляється у покращенні стану шкіри. Косметологи вже давно використовують відвари цієї цілющої трави для приготування доглядових засобів, що наносяться зовнішньо. Такі креми та тоніки допомагають лікувати подразнення та підходять для чутливої шкіри. Внутрішній прийом ромашки також має позитивний вплив, адже багато корисних речовин потрапляє в кров під час травлення.

Ромашковий чай на ніч

Ромашковий чай на ніч

Практично всі знають про заспокійливу дію відвару ромашки лікарської. Саме тому медики рекомендують пити ромашковий чай на ніч. Він має седативний вплив на нервову систему, полегшує засинання та робить нічний сон міцнішим.

Річ у тім, що ромашка лікарська містить апігенін, який викликає в людини сонливість. Щоб детально дослідити, як саме впливає ромашковий чай на роботу мозку, у 2015 році науковці провели експеримент. Його результати опублікували в Journal of Advanced Nursing. Участь в дослідження брали жінки, які щойно народили дітей. Вони вживали ромашковий чай щодня протягом 2-х тижнів, а потім повідомили, що в них значно покращився ментальний стан. Зменшились симптоми депресії, налагодився сон, знизився рівень тривожності.

Ромашковий чай: шкода

На жаль, цей продукт не можна назвати абсолютно універсальним. В деяких людей спостерігається алергічна реакція на ромашку. Зазвичай її мають ті ж, в кого є алергія на рослини родини маргариткових (амброзію, хризантеми, чорнобривці). Також не рекомендується пити ромашковий чай тим, хто приймає ліки, які розріджують кров.

Вагітним жінкам медики радять вживати ромашку з великою обережністю. Хоча травяний чай може покращити стан в деяких випадках, є ризик подразнення шлунково-кишкового тракту та підвищення ризику викидня. Ромашковий чай для дітей не заборонений, але давати його слід під пильним спостереженням і контролем.

Шкода від ромашкового чаю може проявитись через передозування. Якщо 1-2 склянки на день є цілющими, то перевищення цієї дози приносить неприємні наслідки. Це може бути надмірне розслаблення гладкої мускулатури матки, розлади менструального циклу, поява каменів у жовчному міхурі, залізодефіцитна анемія, сильні головні болі, загальна слабкість. Таке може статись, якщо людина розраховує на ромашковий чай для схуднення як на єдиний засіб зниження ваги, і п’є його у великих кількостях.

Ромашковий чай для дітей

Ромашковий чай для дітей

Деякі медики не радять давати чай з ромашки дітям молодше 2-х років. Інші навпаки, кажуть, що вживати його можна вже з 6-ти місяців. Тому краще порадитися з педіатром перш ніж вводити ромашковий чай в раціон дитини. В цілому ж, ромашковий чай для дітей буде корисними, оскільки він має заспокійливу дію та добре впливає на травлення.

Зазвичай цей чай дають дітям, щоб:

  • полегшити засинання;
  • заспокоїти гіперактивного малюка;
  • зменшити прояви застудних захворювань (біль в горлі, нежить);
  • лікувати дитячі коліки та діарею.

Частіше за ромашковий чай є багатокомпонентним продуктом, який включає окрім ромашки лікарської також фенхель, мелісу, або інші трави. Не варто призначати трав’яний чай своїй дитині самостійно. Потрібно обов’язково порадитися з лікарем.

Ромашковий чай для схуднення

Ромашковий чай для схуднення

Завдяки вмісту антиоксидантів, ромашка має сильний вплив на метаболічні процеси в організмі людини. Це допомагає пришвидшити обмінні процеси та має значення для контролювання маси тіла.

Однак не можна сказати, що ромашковий чай для схуднення – це магічна панацея. Його варто розглядати як допоміжний інструмент, додаючи до свого збалансованого раціону.

Купуючи ромашковий чай для схуднення, необхідно порадитися з лікарем та дієтологом або нутриціологом. Спеціаліст порадить, в яких дозах вживання чаю буде оптимальним.

Правила заварювання ромашкового чаю

Сьогодні сухі квіти лікарської ромашки можна купити в будь-якій аптеці та в багатьох продуктових супермаркетах. Поціновувачі ексклюзиву можуть замовити збір в інтернет-магазинах, які спеціалізуються на трав’яних чаях. Розсипний ромашковий чай виглядає більш естетично, ніж пофасований у пакетики. Однак пакетований зручніше заварювати в чашці.

Ромашковий чай прекрасно смакує в гарячому вигляді, однак він також підходить для подачі з льодом. Під час приготування до нього можна додати імбир, м’яту, мелісу, або інші запашні трави. Властивості ромашкового чаю залежать від технології заварювання.

Як приготувати чай з ромашки:

  1. На 1 звичайну чашку об’ємом 250-300 мл варто взяти 1 чайну ложку квітів ромашки або 1-2 порційні пакетики.
  2. Скласти ромашку в чайник або прямо в чашку та залити окропом.
  3. Чай заварюється протягом 2-х хвилин. Потім потрібно вийняти пакетик, або процідити напій.
  4. Перш ніж ромашковий чай буде повністю готовим до вживання, варто почекати ще 6 хвилин.
  5. За бажанням можна додати в чашку цукор або мед.

Цікаво, що ромашковий чай змінює свій смак залежно від температури. За думкою багатьох експертів, найсмачнішим він стає, коли вистигає до 60°C. Саме тому потрібно чекати ще 6 хвилин після заварювання. Однак смакові якості дещо втрачаються, якщо чай охолоне до 45 градусів.

Звичайно, що сприйняття смаку в різних людей сильно відрізняється. Тож не варто дивитись на рекомендації щодо температури, як на жорсткі правила. Зварюючи ромашковий чай на ніч взимку, можна випити його дуже гарячим, щоб зігрітися та розслабитись. Влітку ромашковий чай з льодом та гілочкою м’яти матиме освіжаючий ефект.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *