Зміст
Спіруліна – це тип мікроскопічної водорості, яка належить до групи ціанобактерій або синіх водоростей. Вона отримала свою назву через відповідну форму спіралі. Завдяки відносно низькій ціні та безлічі переваг спіруліна входить до списку найпопулярніших сучасних суперфудів. В цій статті ми детально розглянемо, що таке спіруліна, чим корисна та як вживати спіруліну для отримання максимальної користі.
Що таке спіруліна
Спіруліна – це харчова добавка, яка виготовляється з морських водоростей з ідентичною назвою. Фактично, ці водорості називаються Arthrospira та виглядають як довга та вузька спіраль. Харчові добавки спіруліни виготовляють з водоростей двох видів: Arthrospira platensis та Arthrospira maxima.
Ниткоподібна ціанобактерія мешкає в теплих водах з високим рівнем рН, карбонатів та бікарбонатів. Спіруліна – це звичайний мешканець тропічних та субтропічних озер, її можна зустріти в Африці, Південній Америці, Азії та Центральній Америці. У промислових масштабах її виробляють на заводах у багатьох південних країнах третього світу (Таїланд, Індія, Пакистан, Чилі).
Корисні властивості синьо-зеленого порошку, виготовленого з водоростей, були відомі ще ацтекам. Вони використовували його для підвищення витривалості, підтримки імунітету та лікування низки захворювань.
Принцип дії та ефективність спіруліни досі активно досліджуються. Сьогодні дієтологи і нутриціологи призначають порошок у найрізноманітніших випадках. Однак через активний вплив на організм людини та ряд можливих побічних дій необхідно порадитися з фахівцем, перед тим, як приймати спіруліну.
Спіруліна: склад
Склад | Харчова цінність, грам/Ккал | Вітаміни | Міліграм | Макро- та мікроелементи | Міліграм |
Білки | 57,47 | Холін (В4) | 66 | Калій | 1363 |
Вуглеводи | 20,3 | Нікотинова кислота (РР) | 28,3 | Натрій | 1048 |
Жири | 7,72 | Аскорбінова кислота (С) | 10,1 | Магній | 195 |
Зола | 6,23 | Токоферол (Е) | 5 | Кальцій | 120 |
Вода | 4,68 | Рібофлавін (В2) | 3,67 | Фосфор | 118 |
Харчові волокна | 3,6 | Пантотенова кислота (В5) | 3,48 | Залізо | 28,5 |
Калорійність | 290 | Тіамін (В1) | 2,38 | Мідь | 6,1 |
– | – | Фолієва кислота (В9) | 0,94 | Цинк | 2 |
– | – | Піридоксин (В6) | 0,36 | Марганець | 1,9 |
– | – | Бета-каротин | 0,342 | Селен | 0,0072 |
– | – | Ретинол (А) | 0,029 | – | – |
– | – | Філохінон (К) | 0,025 | – | – |
Користь спіруліни полягає в тому, що вона містить велику кількість вітамінів та мікроелементів, а також добре засвоюється людським організмом. Крім того, мікроводорості незамінні для тварин, птахів та риб.
Спіруліна – це універсальна біодобавка, яку можна використовувати у будь-якій зручній формі (таблетки, капсули чи порошок). Головна цінність спіруліни полягає у високому вмісті білка – 57,47 г на 100 грамів продукту. Такий відсоток удвічі перевищує кількість білка у м’ясних продуктах. Крім того, білок у спіруліні швидко засвоюється через систему травлення.
Не менш важливі протеїни – у синьо-зелених водоростях їх більше, ніж у бобових (нут, квасоля, боби, сочевиця). До складу спіруліни також входять омега-3 жирні кислоти, які здатні покращувати роботу репродуктивної системи, зменшувати біль та усувати запальні процеси. Спіруліна – це також доступне джерело бета-каротину (вітамін А). У живих водоростях цієї речовини більше, ніж у моркві чи гарбузі.
Користь спіруліни
Одна з ключових властивостей спіруліни полягає у захисті організму від впливу вільних радикалів – антиоксидантний ефект. Щоб ретельно вивчити, чим обумовлена користь спіруліни, вчені регулярно проводять дослідження та тести. Однак на цей час випробування проходять в основному в лабораторних умовах або на тваринах. Медики визнають, що для отримання більш точних та певних результатів потрібно більше випробувань на людях.
Інформація, доступна зараз, дозволяє стверджувати, що антиоксидантом у спіруліні є рослинний білок фікоцианін. Він забезпечує організму захист від запалень та знижує інтенсивність сприйняття болю.
Користь спіруліни проявляється наступним чином:
- постачання білків в організм;
- зниження апетиту (блокування почуття голоду);
- покращення обмінних процесів;
- зниження рівня «поганого» холестерину;
- регуляція рівня цукру у крові;
- детокс організму (виведення токсинів);
- покращення роботи шлунково-кишкового тракту завдяки впливу на мікрофлору;
- внаслідок боротьби із вільними радикалами прискорення одужання при хронічних запаленнях, запуск природного імунітету організму;
- противірусна дія;
- сприятливий вплив на нервову систему – підвищує стійкість до стресів, надає відчуття легкості, бадьорості.
За свідченням нутриціологів та профільних фахівців, спіруліна допомагає покращити стан при таких захворюваннях та розладах:
- РДУГ (розлад дефіциту уваги та гіперактивності);
- алергія;
- риніт;
- гіпертонія;
- діабет;
- хронічний стрес, втома;
- тривожність;
- депресія.
Також спіруліна корисна людям, які займаються спортом. Продукт допомагає захистити м’язи від надмірної травматизації, відновити їх пластичність після інтенсивного тренування та знизити біль.
Основні переваги спіруліни
Ніаціональний інститут здоров’я США провів низку власних досліджень та проаналізував результати багатьох інших тестів, щоб скласти повну картину того, як працює спіруліна. Вчені розглядали всі ключові функції цієї добавки та представили такі дані.
Джерело антиоксидантів
Вільні радикали, які з’являються у тканинах та органах, можуть призвести до запальних процесів та хронічних захворювань. Мікроводорослі насичені антиоксидантами, а тому ефективні у боротьбі із запаленнями. Зокрема, за це відповідає фікоціанін.
Зниження високого кров’яного тиску
Регулярний прийом ретельно вивіреної дози спіруліни допомагає у боротьбі з гіпертонією. Щоб помітити результат, добавку потрібно вживати від шести тижнів та більше. Він проявляється в зниженні систолічного та діастолічного артеріального тиску.
Контроль рівня холестерину
Багатокомпонентний склад речовини захищає організм від пошкодження жирових тканин. Спіруліна зменшує кількість умовно «поганого» холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) та при цьому підвищує рівень «хороших» ліпопротеїнів високої щільності (ЛПЗЩ).
Потенційна користь у боротьбі з онкологією
Дослідження щодо даного аспекту застосування спіруліни проводилися лише на тваринах. Вони показали, що вживання морських водоростей прискорило активацію імунних клітин організму. Це клітини-кілери, які активно знищують чужорідні клітини та клітини, що мутували (пухлини).
Полегшення перебігу респіраторних захворювань
Насичений склад цієї біодобавки посилює імунітет, що дозволяє організму більш ефективно боротися з алергічним ренітом, а також із застудними захворюваннями та хворобами дихальних шляхів. Знижується свербіж горла, закладеність носа, проходить чхання та кашель.
Спіруліна для схуднення
Користь спіруліни полягає не тільки в оздоровленні організму, а й в отриманні певного естетичного ефекту. При правильному використанні продукти з мікроводорості допомагають трохи знизити вагу. Дієтологи та нутриціологи наполягають на тому, що спіруліна не повинна бути єдиним інструментом схуднення. Її необхідно застосовувати у комплексі з іншими заходами:
- медичне обстеження, здавання основних аналізів, дослідження гормонального фону;
- зміна способу життя (більше активності, регулярні фізичні навантаження, за необхідності, вправи у залі);
- складання оптимального раціону, перехід на правильне харчування;
- уникнення шкідливих звичок, робота із залежностями;
- зниження рівня стресу (при необхідності, робота з особистим психотерапевтом чи групова терапія).
Спіруліна для схуднення корисна тим, що допомагає налагодити функцію шлунково-кишкового тракту. В результаті їжа перетравлюється якісніше, з неї засвоюється набагато більше поживних речовин. Велика кількість білка у синьо-зелених водоростях сприяє збереженню почуття ситості на тривалий час.
Важливою роллю спіруліни є нормалізація обміну речовин. Завдяки вживанню цієї добавки, білки, жири та вуглеводи рівномірно розподіляються у крові. Це означає, що поживні речовини з їжі максимально перетворюватимуться на енергію, а не відкладатимуться у вигляді жирових мас.
Спіруліна для схуднення має бути призначена лікарем. Як правило, курс складає близько 3-4 тижнів. Регулярний прийом продукту зазвичай передбачає поступове введення добавки в раціон. Спочатку спіруліну приймають разом з їжею або за кілька хвилин після неї. Потім для більш яскравого ефекту можна приймати порошок або таблетки за 30 хвилин до їди. Але такий метод не підходить людям з «чутливим» шлунком. Умовою правильного прийому порошку із мікроводоростей стає вживання великої кількості води. Фахівці рекомендують пити щонайменше два літри чистої води на добу.
Спіруліна: потенційні ризики при вживанні
Розбираючись у тому, що таке спіруліна та як вона діє на організм людини, необхідно також врахувати потенційні ризики при її вживанні. Такі активні речовини можуть бути корисними, однак у деяких випадках їх застосування може призвести до неприємних або навіть небезпечних наслідків. При перших ознаках описаних станів варто відразу припинити використання добавки і звернутися в медустанову.
В ідеальному випадку варто порадитися з лікарем перед тим, як приймати спіруліну. Можливо, доведеться здати деякі аналізи, щоб визначити, чи потрібно додавати цей продукт до раціону. Прийом краще починати з малих доз, оскільки може виявитися індивідуальна непереносимість. Побічні ефекти проявляються у вигляді нудоти, безсоння, головного болю, свербежу та висипу, болях у шлунку, діареї, запаморочення. Найчастіше це свідчить про низьку якість порошку. Сертифікований продукт дає мінімальну кількість побічних ефектів.
Спіруліну не можна приймати людям із такими захворюваннями:
- аутоімунні хвороби (спіруліна підвищує імунітет, тому зростає ризик прогресування захворювання);
- фенілкетонурія (порушення метаболізму через спадкове захворювання);
- у процесі хімієтерапії;
- при каменях у нирках та жовчному міхурі;
- відновлення після інсульту, інфаркту;
- прийом антикоагулянтів (спіруліна посилює дію цих препаратів і може призвести до внутрішньої кровотечі);
- гіпертиреоз;
- гіпертонія;
- гастрит, коліт, холецистит, панкреатит.
Надзвичайно обережно потрібно поставитися до спіруліни вагітним і жінкам, що годують. Заборонено давати добавку дітям до трьох років.
Як вибрати спіруліну?
Для того, щоб отримати від спіруліни максимум користі, важливо підібрати якісний продукт. Найкращою вважається органічна спіруліна, на пакуванні якої є відповідна офіційна позначка. Але наразі в Україні таких продуктів майже немає. Тому при виборі варто відштовхуватися хоча б від наявності сертифікатів якості, виданих незалежними лабораторіями. Або ж купувати спіруліну на іноземних сайтах, в яких передбачена доставка в Україну.
Головна вимога до спіруліни – це відсутність сторонніх домішок у складі. На штучних фермах для збільшення виробництва спіруліни використовують сечовину, але сам порошок не повинен мати відповідного запаху. Також зверніть увагу на колір спіруліни. Він має бути яскраво-зеленим або блакитним, але в жодному разі не коричневим. Коричневий колір говорить про те, що під час висушування порошок спалили. В такій спіруліні вже немає ніяких корисних властивостей.
Також зверніть увагу на країну походження продукту. 90% усієї спіруліни, яка представлена в продажу, виготовляють в Китаї, 10% – у Європі. На пакуванні цей момент має бути чітко прописаний.
Але виключно одне походження продукту не говорить про його якість. У тому ж Китаї активно вирощують спіруліну як корм для тварин, використовуючи для цього стічні води. Така спіруліна може містити достатньо багато важких металів та інших шкідливих речовин. Тому у виробника обов’язково має бути відповідний сертифікат аналізу.
Як приймати спіруліну
Якість та форма випуску продукту мають достатньо велике значення. Зверніть увагу, що виробники пропонують спіруліну зеленого та блакитного кольору. При цьому вона може мати форму розсипчастого порошку, бути запечатаною в капсули або мати таблетовану форму. Склад спіруліни від форми не залежить, тому оберайте ту, яку простіше приймати. Зберігати спіруліну найкраще у герметичній ємності. Це може бути банка з кришкою, яка щільно закривається, або пакет з зіп-застібкою.
Перед тим, як приймати спіруліну, важливо уточнити дозування та порівняти його з активною речовиною у вибраній формі.
Якщо лікар схвалив прийом препарату дітям віком до 5 років, то дозування зазвичай становить 1-2 грами на день. Така ж кількість потрібна дорослим людям, щоб знизити рівень цукру в крові.
Для профілактики захворювань та покращення загального стану дорослі приймають по 3 грами спіруліни на добу. При цьому не можна пити порошок чи пігулки постійно. Медики кажуть, що потрібно приймати добавку протягом місяця, а потім зробити перерву на такий самий період.
Оскільки спіруліна – це рослинний продукт, а не медичний препарат, її ефект стає помітним не відразу. Регулярний прийом щодня в один і той час доби допоможе помітити поліпшення стану.
Через легку гіркоту, яка властива продукту, його може бути складно вживати в чистому вигляді. Тому порошок часто додають у різні страви – смузі, йогурт, напої, супи, соуси чи навіть кондитерські вироби.
Форми спіруліни
Вегетаріанцям та веганам можна порекомендувати використовувати спіруліну в порошку або таблетках. Капсули роблять із желатину, тому така форма для багатьох екологічно активних людей неприйнятна. Таблетки, на відміну від порошку, краще підходять тим, хто бажає отримати точне дозування.
Зазвичай експерти рекомендують починати з 2-5 таблеток на день (приймати їх за раз в один і той же час доби). Потім, якщо не проявляються побічні ефекти, збільшити дозу до 10 таблеток. Активним людям, які багато рухаються чи займаються фізичними навантаженнями, можна вживати до 20 таблеток на день.
Важливий момент, який варто знати – спіруліну потрібно приймати разом з їжею або відразу після неї. Таким чином вдасться прибрати зайве навантаження зі шлунку та кишківника. Якщо йдеться про прийом добавки в таблетках або капсулах, необхідно запити їх великою кількістю води. Це допоможе препарату розчинитися та правильно засвоїтись.
Синьо-зелені мікроводорості виявилися не просто даниною моді чи тимчасовим трендом. Вони показали свою ефективність та користь. Поряд із полегшенням симптомів серйозних хвороб спіруліна підіймає настрій, надає бадьорості та покращує обмін речовин. Однак будь-які добавки до раціону повинні приносити максимум користі та мінімум шкоди. Тому так важливо заздалегідь з’ясувати, що таке спіруліна, кому її можна і не можна приймати, як вона працює та яка оптимальна доза.
Джерела: www.webmd.com, www.bbcgoodfood.com