Зміст
Сучасна наука свідчить про те, що багато хвороб, зокрема і хронічні, є результатом впливу вільних радикалів. До того ж ці частинки стають причиною старіння організму. Вільні радикали утворюються у процесі окислювального процесу. Деякі з них потрібні організму для нормальної діяльності, а інші становлять небезпеку. Нейтралізацією зайвих вільних радикалів займаються спеціальні речовини – антиоксиданти.
В цьому матеріалі ми розглянемо, що таке антиоксиданти, як вони функціонують та які харчові продукти вважаються найкращими джерелами антиоксидантів.
Що таке антиоксиданти
Антиоксидант – це речовина природного чи штучного походження, яка уповільнює чи зовсім припиняє процес окислення в організмі. Вона нейтралізує або мінімізує збитки, завдані вільними радикалами. Назва «antioxidanti» чудово ілюструє головну функцію цих молекул, оскільки вільні радикали ще називають окислювачами чи оксидантами.
Певну кількість антиоксидантів тіло людини генерує самостійно, але додатково йому потрібні природні антиоксиданти, які містяться в різних продуктах та надходять в організм з їжею. Потужні антиоксиданти здатні надавати профілактичну дію, вони знижують ризик появи ряду захворювань. Антиоксиданти також стали однією з ключових речовин багатьох косметичних засобів.
Завдяки великій кількості популярної реклами, у вільних радикалів сформувалася досить неоднозначна репутація. Багато хто вважає, що це загалом шкідливі речовини. Однак насправді для організму важливий баланс – необхідно, щоб оксиданти та антиоксиданти були представлені в правильних пропорціях. Надлишок вільних радикалів призводить до того, що в організмі відбувається окислювальний процес. Він ушкоджує здорові клітини, у результаті прискорюється старіння, а також може розвиватися рак, діабет, хвороби серця.
Водночас не можна допускати надлишку антиоксидантів. Медики та нутриціологи рекомендують з обережністю використовувати харчові добавки з високою концентрацією вітамінів. Надмірний вміст антиоксидантів призводить до того, що окислювальний процес відбувається ще більш активно. У науці це називається «Антиоксидантний парадокс». У деяких випадках передозування антиоксидантами може призвести до дуже тяжких станів. Тому перш ніж самостійно призначити собі потужні антиоксиданти, варто проконсультуватися з лікарем.
Різновиди антиоксидантів
В організмі людини синтезується власний антиоксидант – це ендогенні речовини. Частинки, які надходять із їжею або у вигляді спеціальних добавок, називаються екзогенними. Досліджуючи, що таке антиоксиданти, вчені змогли відкрити понад 3000 видів цих сполук.
Вони розділили всі антиоксиданти на дві групи:
- Ферментативної природи.
- Неферментні.
У цій класифікації також є підкласи:
- гідрофільні (розчинні у воді);
- ліпофільні (розчинні у жирах).
З кількох тисяч видів найвідоміший антиоксидант – це астаксантин. Крім нього, до числа популярних антиоксидантів також належать такі речовини як флавони, флавоноїди, глутатіон, кофермент Q10, поліфеноли, фітоестрогени, катехіни, а також фенольні сполуки (кверцетин, рутин, ресвератрол).
Активні та потужні антиоксиданти – це речовини групи каротиноїдів, зеаксантин, лікопін та бета-каротин. Вони фарбують овочі та фрукти у яскраві кольори, оскільки є природними пігментами.
Крім того, вчені відносять до категорії антиоксидантів вітаміни А, Е та С. Багато мінералів та мікроелементів також виконують роль антиоксидантів. Це мідь, селен, марганець, цинк.
Властивості антиоксидантів
Назва антиоксиданту | Тип | Функції |
Вітамін С | Розчиняється у воді | Активно бореться з вільними радикалами, бере участь у переробці вітаміну Е, запобігає простудним захворюванням, прискорює відновлення після хвороб |
Вітамін Е | Ліпофільна сполука (розчиняється в жирах) | Захищає від окислення клітинні мембрани, важливий для здоров’я шкіри, підтримує імунну систему |
Вітамін А | Ліпофільна сполука | Ефективний у захисті клітинних мембран від радикально-опосередкованого ушкодження. Подовжує молодість шкіри, бере участь у синтезі ферментів епітеліальних тканин |
Каротиноїди | Розчиняються у жирах | Речовини вважаються вітаміноподібними, знижують ризик появи катаракти, вікових хвороб очей та серця, запобігають раку передміхурової залози |
Флавоноїди, ізофлавоноїди | Водорозчинна сполука | Демонструють виражену протизапальну дію, покращують роботу серцево-судинної та нервової системи. |
Антоціани, криптоксантини, індоли, лігнани | Розчиняються в воді | Сприятливо позначаються на роботі серця, допомагають зберегти збалансовану вагу |
Куркуміноїди | Ліпофільна сполука | Потужні антиоксиданти, які активно борються із запаленнями та запобігають появі ракових клітин |
Мікроелементи (мідь, залізо, цинк, марганець, селен) | Ліпофільна сполука | Виконують широкий спектр антиоксидантних функцій, виступають кофакторами для антиоксидантних ферментів |
Як функціонують вільні радикали
Важко пояснити, що таке антиоксиданти та як вони працюють, без опису функцій вільних радикалів.
Вільні радикали – це атоми з непарною кількістю електронів. Вони бувають первинними та вторинними. Первинні призначені для боротьби з бактеріями, вірусами, чужорідними та видозміненими клітинами. Вторинні небезпечні для здорових клітин, вони перетягують до себе їхні електрони, внаслідок чого ті також перетворюються на вільні радикали.
Небезпечні вільні радикали інтенсивно виробляються у жителів великих міст, мегаполісів. Це пов’язано з поганим станом екології – велика кількість вихлопних газів, дим, що надходить від заводів, мало свіжої зелені у раціоні. Також окислення організму загрожує тим, хто захоплений монодієтами та схильний до постійних стресів.
Оксиданти накопичуються в організмі людей, які часто бувають на сонці (або в солярії). Їм необхідно подбати про те, щоб отримувати з їжі найбільш потужні антиоксиданти.
Зрештою, вчені з’ясували, що вільні радикали генеруються швидше під час навантажень на організм. Фізична активність та спорт прискорюють окислювальний процес.
Антиоксиданти: призначення
Дослідження вільних радикалів дуже активно проводяться протягом кількох останніх десятиліть. При цьому вчені вивчають, що таке антиоксиданти, їх вплив на різні системи та органи людини, а також результати дефіциту та надлишку.
Синтетичні та природні антиоксиданти спричиняють на організм таку дію:
- протистоять оксидантам (вільним радикалам);
- зміцнюють серцево-судинну систему;
- посилюють імунітет;
- захищають очі та зір;
- нормалізують рівень холестерину у крові;
- підвищують стійкість організму до стресів;
- є профілактикою розвитку деяких форм раку;
- прискорюють відновлення після тяжких хвороб, зменшують наслідки травм та перевантажень;
- захищають шкіру від ультрафіолету.
Щоденна норма антиоксидантів для дорослої людини становить 8-10 ммоль. Їх необхідно приймати одночасно із їжею. Кількість антиоксидантів має бути прямопропорційною до калорійності їжі. Це означає, що чим більше калорій у їжі, тим більше антиоксидантних ферментів потрібно людині.
Курцям необхідно збільшити норму вдвічі, їм можна комбінувати синтетичні та рослинні антиоксиданти. Через нікотин швидкість окислювальних процесів дуже зростає і потрібно більше антиоксидантів для нейтралізації вільних радикалів. Також у групі ризику знаходяться люди похилого віку та жінки під час клімаксу. Їм потрібно дуже обережно приймати добавки, щоби не спровокувати дисбаланс антиоксидантів.
Антиоксиданти: джерела
Найбільш ефективними визнані природні антиоксиданти, зокрема ті, що містяться у фруктах та овочах. Їх так і називають – рослинні антиоксиданти. Щоб наситити організм цими речовинами, необхідно вживати якнайбільше різних видів рослинної їжі. Однак не варто поспішати та переходити до суворої вегетаріанської дієти, антиоксидант – це сполука, яка також присутня і в продуктах тваринного походження.
Основні джерела антиоксидантів
Назва антиоксиданту | Продукти, в яких міститься |
Вітамін А | Молочні продукти, яйця, печінка |
Вітамін С | Різні фрукти та овочі, ягоди, цитрусові |
Вітамін Е | Горіхи, насіння, олії, зелені листові овочі |
Бета-каротин | Це найпопулярніші рослинні антиоксиданти, їх можна знайти у продуктах рослинного походження, що мають яскравий колір (шпинат, горох, морква) |
Лютеїн | Зелені листяні овочі, цитрусові, кукурудза |
Лікопін | Рожеві та червоні фрукти та овочі (висока концентрація в помідорах та кавунах) |
Селен | Кукурудза, рис, пшениця, цільнозернові продукти, горіхи, бобові, яйця |
Поліфеноли | Містить в плодах червоного кольору (виноград, червоне виноградне вино) |
Рутін | Гречка, абрикоси, вишня, виноград, цитрусові, сливи |
Крім того, рослинні антиоксиданти у великій кількості можна знайти в чорниці, броколі, яблуках, баклажанах, гранатах, спеціях, сушених травах.
Жителям міст, які не можуть дозволити собі свіжі овочі у потрібній кількості, експерти рекомендують звернути увагу на чорний та зелений чай, каву, темний шоколад та іван-чай. Вивчаючи, що таке антиоксиданти, вони відзначили високий вміст таніну та інших корисних сполук у зазначених продуктах.
Важливо розуміти, що під час приготування їжі кількість та якість антиоксидантів у продуктах може змінюватись. Наприклад, ліпін із помідорів засвоюється краще, якщо плоди піддалися термічній обробці. Дослідження показали, що для боротьби з вільними радикалами корисніші саме в’ялені томати та томатний соус.
Однак це правило не актуальне для цвітної капусти, кабачків та гороху. Антиоксидантів у цих продуктах стає менше, коли вони піддаються дії високої температури. З цього можна дійти висновку, що максимальну користь буде отримано від комбінації свіжих та приготовлених продуктів.
Антиоксиданти у дерматології
Експерти Національного інституту охорони здоров’я США надали дані про результати численних досліджень впливу антиоксидантів на шкірні захворювання. З’ясувалося, що антиоксидант – це ефективний захист від фотостаріння шкіри, який настає через вплив сонячних променів. Крім цього є докази того, що синтетичні та рослинні антиоксиданти зменшують прояви мелазми, псоріазу, алопеції та інших дерматозів.
Ця інформація корисна як фармакологічним компаніям, так й виробникам косметики. Медикаменти допомагають вилікувати діагностовані хвороби, а косметика покращує загальний вигляд шкіри та бореться з естетичними проблемами.
Антиоксиданти в косметиці дозволяють продовжити молодість шкіри, зробити її більш пружною та рівною. Однак вони не згладжують глибокі зморшки, а є тільки їхньою профілактикою. Це означає, що варто заздалегідь розпочати використовувати засоби з антиоксидантами. При цьому необхідно обов’язково використовувати сонцезахисний крем із рівнем захисту SPF-10 та вище. У деяких випадках антиоксиданти в косметиці можуть почати окислюватися через вплив ультрафіолету.
Ще одна проблема, яку здатні вирішити антиоксиданти в косметиці – це вугрі та акне. Принцип дії таких косметичних засобів здебільшого полягає у протизапальному ефекті.
Найактивніші антиоксиданти в косметиці:
- каротиноїди – запускають регенерацію, фільтрують агресивне випромінювання сонця, зменшують лущення шкіри, живлять, прибирають сухість;
- біофлаваноїди – фітоестрогени, які дуже корисні дорослим жінкам, запобігають фотостарінню, допомагають відновити шкіру після активних косметологічних процедур;
- вітамін А – відповідає за пружність шкіри, освітлює її колір, активує вироблення колагену;
- вітамін К – чудово показав себе як засіб для зміцнення судин;
- зелений чай – допомагає зберегти властивості природного колагену;
- гамамеліс – має помітну протизапальну дію;
- витяжки та екстракти виноградних кісточок – ці антиоксиданти в косметиці використовуються для стимуляції вироблення колагену, зменшення шкоди від ультрафіолету, продовження молодості шкіри.
Підсумувавши загальну інформацію про те, що таке антиоксиданти, можна сказати, що це дуже корисні, активні та доступні речовини. Їх вплив сприятливо позначається на багатьох органах та системах організму. Однак надлишок антиоксидантів так само шкідливий, як і дефіцит. Тому важливо вживати їх обережно та відповідально.
Джерела: www.healthline.com, www.betterhealth.vic.gov.au, www.webmd.com, www.ncbi.nlm.nih.gov